Annons

Annons

SVT-profilen Bo Holmström död – blev 78 år

Legendariske reportern och programledaren Bo Holmström har avlidit. Det bekräftar dottern för Expressen. Bo Holmström blev 78 år.

Dela
(1.05k)

Progranledare och legendarisk reporter. Bo Holmström blev 78 år. Bild. IBL

 

Som reporter hann Bo Holmström bli ett välkänt ansikte i svenska TV-rutor under flera decennier.

Holmström rapporterade både från hemmaplan och runt om i världen.

Det kanske mest klassiska inslaget Holmström är kanske bevakningen av dramat på västtyska ambassaden 1975 där flera människor omkom när terrorister detonerade en bomb. Bo Holmström stod på gatan utanför i sändning och hans ”Lägg ut, lägg ut!” har med tiden blivit svensk TV-historia.

Annons

Bo Holmström rapporterade från hela världen. Här någonstans i Afrika 1995. Bild: IBL

Det citatet blev även titeln på journalistens memoarer. I memoarerna beskrev han sin drygt 50 år långa karriär som korrespondent i London, Paris, Rom, New York och Madrid.

Efter tiden på SVT jobbade Bo Holmström på TV4.

2007 tilldelades Bo Holmström Stora journalistpriset ”För att han i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa”, enligt motiveringen.

Ett mått på hans arbete kom 2015 då Holmström fick ta emot TV-priset Hederskristallen.

Bo Holmström bodde den sista tiden på ett vårdhem i Trosa efter att bland annat ha fått amputerat ett ben. Så sent som i våras talade han om hur han gärna skulle extraknäcka som journalist igen om någon redaktion var intresserad.

– Det är så klart svårt att rapportera från fältet i rullstol. Men man kan kommentera i studio. Jag ställer gärna upp om någon skulle tycka att det är intressant, sa han till Expressen.

Bo Holmström fick en hederskristall för sitt idoga arbete 2015. Bild IBL

Läs mer:

Så blir Hasse Alfredsons begravning: ”Inga sorgsamma saker”


Läs mer om:

Dela
(1.05k)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…