Annons

Annons

Birgitta och Rolf är Sveriges bästa statistpar!

Beck, Fröken Frimans krig och Solsidan – det är 
några av de hundratals filmer och tv-serier som Birgitta och 
Rolf Angebrant har synts i. Statistjobben har blivit deras hobby som både 
drygar ut pensionen och tar dem till nya världar. I år fick de i år fick de priset ”Årets kvinnliga respektive manliga statist” på Guldtackegalan!

Dela
(134)

Paret Rolf och Birgitta Angebrant här i Ruben 
Östlunds 
prisbelönta film 
The Square.

Hösten 2007 trädde Birgitta och Rolf Angebrant in i en ny era. Båda var pensionärer och hade nyligen lämnat huset utanför Nynäshamn för en lägenhet i Stockholm. Rolf saknade sin hemmaverkstad, möjligheten att ta en joggingrunda i naturen och att få fixa med huset. Birgitta såg att hennes man började få svårt att sitta still och presenterade en idé.

Annons

Hon hade hittat en sida på nätet där man kunde söka jobb som statist i långfilmer, reklam och tv-serier. Vore inte det något för dem?

Rolf sa bestämt nej, han tvivlade på att de skulle få något jobb och att det skulle vara värt anmälningsavgiften.

Men Birgitta registrerade dem i alla fall.

Tre dagar senare kom ett samtal – till Rolf. Statistansvarige för den första Millennium-filmen, Män som hatar kvinnor, ville ha med Rolf till ett familjeporträtt som skulle förekomma i en scen.

– Jaha, var det så lätt, tänkte jag, säger Rolf och skrattar.

I dag, elva år efter det där telefonsamtalet, är Birgitta och Rolf passionerade och rutinerade statister. Hur många filmer de har varit med i vet de inte, men gissar på några hundra. Det har blivit allt från kriminalfilmer som Beck och Snabba Cash till reklamfilmer för såväl livsmedelskedjor som klockmärken.

Veckan innan vi ses har de haft tre jobb: i tv-serien Solsidan, i en reklamfilm för museet Vikingaliv på Djurgården och i dramaserien Morden i Sandhamn.

I motsats till traditionellt skådespeleri handlar statistjobb i regel om att inte synas. I alla fall inte för mycket.

– Jag brukar säga att en statist ska vara som en tavla på väggen: du ska finnas där men inte observeras. När folk frågar vilken scen jag är med i så säger jag ”blinkar du så missar du mig”. Som statist fyller du upp det där tomrummet runt skådespelarna – och roligt är det, säger Birgitta med eftertryck.

I regel försöker de ta jobb tillsammans. Ibland söker de själva, ibland blir de uppringda av filmfolk som vid det här laget vet vilka de är. De får betalt mellan några hundralappar och 15 000 kronor per uppdrag. De stora lönekuverten är sällsynta och handlar då om reklamjobb. Inkomsterna sätter de in på ett sparkonto som är öronmärkt för resor till Spanien. Dit, till Torremolinos, reser de en gång om året.

– Om det hade handlat om att tjäna pengar så hade det varit mer lönsamt att göra något annat. Men statistjobben är så kul. Vi gör något av vår tid i stället för att bara gå runt i lägenheten. Det är ett sätt att komma ut och träffa folk och upptäcka platser du aldrig annars skulle ha besökt, säger Rolf.

Birgitta nickar instämmande:

–  Vi skulle kunna sitta och rulla tummarna och titta på tv, men vi skulle bli uttråkade. Det är inte vår grej.

I kalsonger och solglasögon

Bland alla uppdrag är det några som utmärker sig. Ett av Rolfs roligaste (och ett av Birgittas värsta) minnen är från en reklamfilmsinspelning i Marstrand där de fick åka ribbåt genom skärgården i drygt hundra kilometer i timmen. Ett annat är från komedin Kommissarie Späck när de spelade in en scen där Rolf och tolv andra män, iklädda enbart kalsonger och simglasögon, lastade piratkopierade cd-skivor i ett kallt industrigarage.

Ett av Birgittas mer spännande uppdrag var en inspelning av en deckare i en Stockholmsförort där såväl stuntmän som bilar brann och grannarna i området – oförstående om att allt var riggat – ringde till polisen och larmade. Det har också hänt henne att utländska turister har passerat en inspelningsplats och bett om en autograf, i tron att hon har varit en stor stjärna.

– Ibland spelar man in vinterscener när det är 30 grader varmt och ibland sommarscener på vintern när alla står och huttrar. Just där och då kanske man vill att det ska ta slut, men man kommer ihåg det roliga efteråt, fortsätter Birgitta.

Tålamod är en dygd för statister.

– Normalt är det 80 procents väntan under en jobbdag. Deckare är roligast att spela in för då händer det lite mer. Men jag har alltid med mig min statistväska med bok och stickning. Och när man väntar träffar man ju folk – dels nya bekantskaper, dels personer som man har jobbat med förr, säger Birgitta.

Det vanligaste är att statister ombeds ta med egna kläder, men både Birgitta och Rolf gillar att bli utklädda på plats, gärna i gammaldags, fina kostymer som i SVT-serien Fröken Frimans krig som utspelar sig i början på 1900-talet. Alla kostymer är dock inte uppskattade; vid ett tillfälle blev Rolf tillfrågad om att bära en nazistuniform.

– Där nobbade jag. Jag måste kunna se mina barnbarn i ansiktet, säger Rolf bestämt.

Deras långa och trogna tjänst som statister har utöver resekontot resulterat i utmärkelser. På Statistföreningens Guldtackegala i mars i år fick de priset ”Årets kvinnliga respektive manliga statist”. Birgitta var så förvånad att hon till och med glömde att säga tack. Nu ligger deras ingraverade guldtackor i vitrinskåpet i hallen och de inramade diplomen hänger intill, under familjefotona.

Vilket är ert drömjobb?

– Vi skulle vilja vara med i en serie där vi får vara med lite längre, under flera inspelningsdagar. Till exempel hade det varit kul att spela en vaktmästare som rör sig i bakgrunden men är med i flera avsnitt, säger Rolf.

Hur länge kommer ni att hålla på?

– Så länge vi får jobb fortsätter vi. Det här är så kul så det är inget vi tänker lägga av med, säger Birgitta och Rolf instämmer:

– Ja, men numera väljer vi bara de jobb vi verkligen vill göra och nästan bara inspelningar under det varmare halvåret – det är inte så skönt att pulsa runt i snön klockan sju på morgonen, säger han och ler.

Birgittas och Rolfs bästa statist-tips

● Läs informationen du får via mejl, kom i tid, var tålmodig och uppmärksam på inspelnings

platsen – och ha kul!

● Om någon säger ”bryt” ska du veta var och hur du stod när man sedan börjar filma igen.

● Ha alltid med tre uppsättningar kläder. Det är det många som negligerar.

Text: Louise Fauvelle
Foto: Frida Ekman, privat

Birgitta som 
statist i Fröken 
Frimans krig.

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Läs också:

Birgitta har uppfyllt sin filmstjärnedröm!

Här är Sveriges 10 mest sedda biofilmer

Trolla med ett torsk-block!


Läs mer om:

Dela
(134)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…