Annons

Annons

Svensk julmat på kinesiska

Dela
(0)

julmat

Jag har ställt vår julmat i en låda, för att försöka sammanfatta för mig själv vad jag egentligen lyckats ro hem. Det mesta är importerat och köpt på t ex franska Carrefour. I lådan finns nu: lingondricka, nejlikor till våra apelsiner, tyska kex (en gåva från min tyska väninna), pepparkakor, glögg och russinmix från Ikea, mandel, valnötter, ekologiskt grötris, grovt rågbröd (tyskt), polkagrisar, grov senap (från Frankrike), ansjovis (från Italien) och skivade rödbetor (från Tyskland). En fransk skinka som smakar julskinka plus gravad lax ligger i frysen, liksom en glutenfri kladdkaka kryddad med pepparkakskryddor (läs Hemmets Veckotidnings recept här).

Annons

Vad saknas? Fikonbollar, min mammas recept. Sill, sill, sill. Det blir ingen sill i år.

Köttbullar, förstås. Jag väntar på kryddpeppar från Sverige. Korv, revben och ytterligare skinka får julens svenskbesök reda ut när de kommer.

fivespice2När jag skriver detta har jag just satt in en kaka i ugnen med five spice, en vanlig kinesisk kryddblandning som kineserna använder när de till kokar ägg. De fem kryddorna är: kanel, anis, fänkålsfrön, nejlika och szechuanpeppar. Jag har ett gammalt recept på en sockerkaka med russin och kardemumma, men eftersom jag bara hittat hel kardemumma i halvkilos-förpackningar fick det bli ett test med five spice. Kan inte misslyckas!

På julbordet i övrigt önskar jag mig några olika sorters rödkålssallad, en rödbetssallad med äpple och apelsin, en rotsaksgratäng som vegetariskt komplement till Jansson och många små citrusfrukter. Och varför inte jordgubbar? Säsongen startade här för några veckor sedan. Men allt detta färska & gottigaste väntar jag med att köpa till sista minuten. Vi har en fantastisk frukt- och gröntmarknad rakt över gatan. Men den får jag berätta mer om en annan gång.

fivespice

Jo, den blev god, min kaka med kinesisk fivespice!

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…