Annons

Annons

Svenne och Lotta är tillbaka efter de svåra åren!

Dela
(8)

För fyra år sedan trodde Svenne Hedlund att det var slutspelat för hans del. Först gick han igenom en besvärlig höftoperation, sedan drabbades han av prostatacancer.

– Det var riktigt otäckt, säger Svenne i Hemmets Veckotidning nr 17.

Annons

Tillsammans med Lotta, hustru och kollega sedan många år, laddar nu det folkkära paret för sin 45:e sommarturné och i höst firar de 50-årsjubileum med Hep Stars!

Det riktigt lyser av glädje och livslust om Svenne Hedlund, 68, och hans Lotta, 69, när vi träffas i det lilla småländska samhället Sävsjö. Lotta är klädd i en silvrig blus som blänker i kapp med hennes ringar och armband. I ögonbrynen har hon gjort små snitt som hon målat med silver.
– Det har jag lärt mig av min mamma som i sin tur lärde sig det av mormor. Det är en tradition från cherokeeindianerna som jag härstammar från. De gjorde snitt i sina barns ögonbryn och målade dem i olika färger för att visa vilken familj de tillhörde.
Svenne rättar till sitt långa, svarta hår, som har varit hans kännetecken ända sedan tidigt 60-tal då han var flickidol och rockstjärna, och svarar på frågan varför de bor i just Sävsjö.
– Vi letade hus i Stockholmstrakten i början på 70-talet, men priserna där var höga redan på den tiden och samtidigt var vår bransch lite osäker. När vi uppträdde på Stadshotellet här i Sävsjö fick vi kontakt med en kille som propsade på att han skulle hitta ett hus åt oss.
Svenne och Lotta var dock tveksamma till att flytta från Stockholm till ett liten småländsk håla, men när deras vän ringde efter några månader beslutade de sig för att åtminstone titta på huset.
– Vi tog barnen med oss för vi var övertygade om att de skulle säga nej direkt, men när de såg huset och började välja vilka rum de skulle ha insåg vi att vi skulle bo här.

Centrum i oasen är deras tegelvilla mitt i samhället. Här finns många minnen från deras långa karriär. På en av väggarna i gillestugan hänger alla guldskivorna – både från de tidiga åren med Hep Stars och sedan från tiden som Svenne & Lotta. De har en stor låtskatt att ösa från när de är ute och turnerar.
– Att det har gått så bra för oss beror mycket på att vi inte bara har en hitlåt, även om vi förknippas mycket med Bang en boomerang (trea i svenska Melodifestivalen 1975). Vi har haft ytterligare ett 40-tal listplacerade låtar, varav minst 25 blivit stora, säger Svenne.
Just nu förbereder paret sin 45:e sommarturné. Den första gjorde de tillsammans redan 1968 och i höst ska det uppmärksammas att det är 50 år sedan Hep Stars, bandet som Svenne och Benny Andersson från ABBA slog igenom i, bildades.
– Vi är ju ålderspensionärer, men vi har inte pensionerat oss. Vi tycker fortfarande att det är roligt att uppträda inför publik, men vi har trappat ner lite på antalet framträdanden, säger Svenne, som har ett par tuffa år bakom sig.

För fyra år sedan gick han igenom en komplicerad höftoperation som krävde lång rehabilitering. Men den värsta smällen kom 2011 då han fick beskedet att han drabbats av prostatacancer.
– Det var riktigt jobbigt. Det var ett otäckt besked att få eftersom man inte visste om cancern spritt sig i kroppen, säger han.
Prostatacancern upptäcktes av en slump när han skulle ansöka om nytt körkort och var tvungen att ta några prover. Då sa han spontant till läkaren att ta ett PSA-test också när han ändå höll på.
– Jag hade tagit ett PSA-prov 2005 och det visade att allt såg bra ut, men nu visade testet att jag hade förhöjda värden som tydde på prostatacancer.
De fortsatta undersökningarna gav Svenne det positiva beskedet att cancern inte spridit sig. I november 2011 opererades hans prostata bort och nu är han helt friskförklarad.
– När Svenne gick igenom det jobbiga med sjukdomen och operationen fanns jag där för honom. Jag såg till att han hade det så bra som möjligt och försökte få allt annat runt honom att vara positivt, säger Lotta. Det är så vi alltid gjort och det är kanske hemligheten bakom att vårt äktenskap hållit – att vi alltid funnits där för varandra.
Det har de gjort i 47 år nu. De möttes första gången en magisk kväll på Hamburger Börs i Stockholm dit Svenne Hedlund gått tillsammans med Benny Andersson för att se tjejgruppen Sherrys. En av de tre tjejerna i gruppen var Lotta, eller Charlotte Walker som hon då hette.
– Jag såg honom direkt i publiken. Det var den sötaste pojke jag någonsin sett, säger Lotta om första mötet och drar lekfullt i Svennes lockar.
– Det var inte så lätt att undgå att se mig, säger han med ett skratt. Jag satt längst fram och sökte ögonkontakt med dig hela kvällen.

Numera är Svenne & Lotta ett begrepp – både som artister och som ett par. Svenne säger att han har fått frågan om hur de lyckats hålla ihop tusen gånger, men att han inte har något bra svar.
– Jag tror att många par ger upp för lätt. De orkar inte klättra över den första uppförsbacken i förhållandet när den kommer utan väljer den enkla utvägen och skiljer sig. Vi har kravlat oss över hindren, säger Svenne.
– Svenne är väldigt lätt att umgås med, och efter så många år tillsammans känner vi varandra så bra att vi inte behöver säga något för att vi ska förstå vad den andre menar, säger Lotta.
Sedan tror de också mycket på att ge varandra frihet. Att tillåta att partnern gör andra saker – både privat och i yrkeslivet.
– Jag har ett eget rum i vårt hus som jag bor i när jag behöver vara ensam och jag har en lägenhet i Göteborg som jag åker till när jag måste vara i fred för att skriva nya texter, säger Lotta.
Privat är Svenne och Lotta inte bara fyrabarnsföräldrar och mor- och farföräldrar – de är även gammelmormor och gammelfarfar. Barnen Tanja, 42, Kevin, 50, Thomas, 51, och Sabina, 52, har gett dem nio barnbarn som i sin tur hittills fått tre barnbarnsbarn.
– Jag kom till Sverige med tre barn. Nu har jag byggt upp en hel stam, skojar hon.

Från Cadillac till idag

Hep Stars, fr v Benny Andersson, Janne Frisk Svenne Hedlund, Lennart ”Lelle” Hegland och Christer ”Chrille” Pettersson.
1961 – Den 16-årige Svenne bildar bandet Beatniks från Nacka. Han hinner också starta bandet Clifftones.
1963 – Hep Stars bildas och kommer trea i en orkestertävling i Bromma. Året efter har de en spelning på Rörstrands ungdomsgård, men då sångaren Janne Frisk är i väg på en annan turné blixtinkallas Svenne Hedlund som räddar spelningen – så bra att han får stanna kvar.
1965 – Som enda svenska popband lyckas Hep Stars placera tre låtar samtidigt på Tio i topp-listan: Cadillac, Farmer John och A tribute to Buddy Holly.
1966 – Svenne möter Lotta som uppträder på Hamburger Börs i Stockholm med tjejgruppen Sherrys.
1968 – Lotta börjar sjunga med Hep Stars under sitt flicknamn Charlotte Walker.
1969 – I augusti splittras Hep Stars, men Svenne och Lotta börjar omedelbart spela med Benny Andersson och Björn Ulvaeus.
1971 – De släpper skivan Tillsammans som popduon Svenne & Lotta.
1973 – Sommarens stora hit blir deras Sandy.
1975 – De kommer trea i svenska Melodifestivalen med Bang en boomerang.
1980 – Paret får en nystart i karriären med När dagen försvinner.
1985 – Lotta börjar sjunga med Hep Stars som några år tidigare återbildats av Svenne.
2004 – Hep Stars firar 40-årsjubileum med skivan Cadillac madness.
2007 – Lotta solodebuterar på skivan Bad Girl i USA.
2010 – Svenne släpper Svenne sings Elvis in Memphis.
2012 – Lotta släpper cd:n Never 2 Late.
2013 – Det planeras för sommarturné och 50-årsjubileum med Hep Stars i höst.

Text: Per-Ola Ohlsson

Foto: Kai Rehn, Scanpix

 

 


Läs mer om:

Dela
(8)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…