Annons

Annons

Sven Melander: Att bli nykter är det bästa jag gjort!

Sven Melander är tillbaka i rollen som den spritglada Berra i klassiska Sällskapsresan – nu i musikaltappning. Många tror att han är precis som sina figurer även privat. I själva verket har den populära skådespelaren varit nykterist i över 20 år…

Dela
(39)

6
Visa bildspel

/
Sven Melander
Sven Melander
Sven Melander
Sven Melander
Sven Melander
Sven Melander
...
Visa mer

 

Genom åren har Sven Melander agerat flera populära rollkaraktärer som varit mer eller mindre glada i alkohol. Berra Olsson i filmen Sällskapsresan, Olle i charterresenärerna Olle och Helge och en av de danska bagarna i Preben och Preben från underhållningsprogrammet Nöjesmassakern.

Annons

Suparskämt tillhör det vi svenskar skrattar mest åt, och berusade figurer är något som Melander visat sig hålla högsta klass att gestalta.

—Vi har ett ångestladdat förhållande till alkohol. Det var ju ett hejdlöst supande i landet på 1800-talet då medelkonsumtionen låg på smått ofattbara en liter 30-procentig sprit i veckan. Allt detta ledde ju enbart till misär, folk var utslagna. Sedan kom nykterhetsrörelsen och det blev i stället förbud. All tabu och att sprit bara kan köpas i en speciell butik i Sverige har gjort att ämnet blivit väldigt speciellt för oss, menar Sven.

Få andra komiker kan agera onykter så bra som han – trots att han för egen del inte druckit en droppe alkohol sedan början av 1990-talet.

—Jag la av för att jag drack för mycket, pallade inte mer. Jag måste säga att det är ett av de allra bästa besluten i mitt liv, det känns extremt bekymmersfritt.

Inte likadan privat

Många förknippar ändå Sven med roller där han går runt och är halvbladig nästan hela tiden.

—Visst har det blivit en del sådana figurer, och för mig är det inte så konstigt. Man kan väl säga att jag förlorade en massa pengar på sprit förr, nu tjänar jag i stället pengar på att spela berusad…

Många har förväxlat Melander med exempelvis Berra och tror att han är likadan även privat.

—Det var mer vanligt förr. En del trodde att jag var som Steve med Lloyden och det kan man ju ta som ett gott betyg på mina insatser som skådepelare. När det gäller figurerna som drack brännvin och skojade kan man väl säga att jag lyckades dölja mina intellektuella kvaliteter ganska väl.

 

Läs mer: Lars Lerin har vant sig vid att vara lycklig

 

När Sven deltog i På spåret märktes det att en hel del människor ändrade uppfattning.

—Jag kan inte påstå att jag lidit av det innan, men när folk sa att de inte hade någon aning om att jag kunde sådana saker började jag undra vad de haft för bild av mig innan. Det var inget jag hade funderat över själv – mina nära och de jag umgås med hade ju klart för sig vem jag var.

Spriten enda vännen

Sven har tidigare berättat om sina alkoholproblem. När karriären stod på topp på 80-talet skenade hans drickande. I början av 90-talet sökte han hjälp för sin alkoholism.

Sven har svårt att se hur en alkoholberoende kan ha ett sunt förhållande till alkohol.

—För den som är alkoholist eller missbrukare är beskedet att om det ska bli någon förändring får du aldrig mer dricka. Då tar livet slut. En fullblodsalkoholist har en enda vän i livet och det är spriten. Och den vännens enda mål är att döda dig.

När han hör ungdomar och även vuxna skryta om hur fulla de var i helgen, skakar han bara på huvudet.

—För mig är sådant helt obegripligt. Det är inte att de hade kul på en fest, utan att de var så fulla så att de inte ens kom ihåg vad som hände. Det är som med Berra och Robban i Sällskapsresan. Deras enda mål med charterresan är ju att köpa billig sprit, allting fokuseras kring att hitta Pepes Bodega. Att de är så himla töntiga gör att det blir roligt.

Först tveksam till musikalen

Sven var först lite tveksam över att göra Berra igen – även om det var på scenen den här gången.

—Jag frågade Lasse Åberg om det inte var patetiskt att spela samma roll 35 år senare. Men han tyckte att jag ser likadan ut nu som då. Det får man väl tacka för. Fast jag får klara mig utan mustaschen och de buskiga polisongerna. Det blir väl till att tejpa fast dem nu i stället, skrattar han.

Melander sätter sig till rätta i soffan i lägenheten i Malmö – en av hans och sambon Alice Åkerbloms tre hem – och fortsätter:

—Jag läste manuset, som hade uppdaterats en del, och tyckte om det. Sedan är det enormt viktigt att musiken är bra. Utan bra musik fungerar det liksom inte i en musikal.

 

Läs mer: Ensamheten har gjort Magdalena Graaf stark

 

Sven är från början utbildad byggnadsingenjör, men skolade om sig till journalist och fick jobb på först Expressen, sedan Aftonbladet med flytt från Malmö till Stockholm. Då gav han upp planerna på att bli artist.

—Jag hade ett band med Björn Afzelius, där jag var rätt okej på stämsång och gitarr. När jag stack till Stockholm bildade han Hoola Bandoola Band med Mikael Wiehe.

Blev skådespelare plötsligt

Att Melander skulle bli skådespelare var helt oväntat.

—Jag hade skrivit en del sketcher med Åke Cato till programmet Häpnadsväckarna och lärde känna Lasse Åberg. Vi var på en stor fest i Skåne tillsammans som dagen efter slutade med en bakfyllelunch. Lasse tyckte att jag skulle passa in perfekt som en av karaktärerna i hans nya film och fyra månader senare var vi igång. I februari 1980 åkte vi till Kanarieöarna i sex veckor och spelade in.

Då hade han knappast någon aning om att det skulle bli en sådan kultfilm. Den har fortfarande svenska rekordet med 2,8 miljoner besökare på bio och har visats i otaliga repriser på tv.

 

—Men jag vill ändå säga att Nöjesmaskinen, som jag ledde tillsammans med Stina Dabrowski, blev mitt stora genombrott. Det var väldigt kul och vi lockade dit många av dåtidens stora artister.

Där bjöd Sven även på Ballongdansen – och i Nöjesmassakern tre år senare (1985) kom Werner och Werner, liksom Trollet Rulle.

 

—Jag har en del kontakt med Åke Cato, som jag gjorde Werner och Werner med. Han bor i närheten av vår lägenhet i Malmö. Åke har hunnit bli 81 år och har varit lite krasslig.

 

Själv mår Sven bra i dag efter att tidigare haft problem med så kallat förmaksflimmer, som får hjärtat att rusa i otakt. Det krävdes två operationer – men nu är han problemfri.

Hittade kärleken på nytt

Han mår också bra efter att ha träffat Alice, för ungefär sex år sedan. De möttes efter att Sven haft en jobbig tid med separation från sina tre barns mamma och enda syskonet Jörgens bortgång i cancer.

När Sven bad om inredningshjälp till sin övernattningslägenhet i Malmö trodde han inte att han skulle finna kärleken igen.

—Jag hade träffat Alice av en slump via en gemensam bekant och frågade om hon ville inreda mitt hem. Sedan gick hon från inredare till inredning, skrattar han.

 

Läs mer: Helena Bergström har ingen åldersnoja

 

Det märks vad Alice har som yrke direkt man sätter foten innanför dörren i deras bostäder. Allt matchar perfekt. Och Svens intresse för inredning har ökat på sistone.

—Det är kul, även om jag totalt saknar kunskap, ler han. Alice har hela expertisen när det gäller både färger, material, kvalitet och leverantörer. Men hon är samtidigt väldigt lyhörd. Och trots att en del saker är fula har jag inte behövt göra mig av med alla ungkarlsfavoriter. Men allt behöver ju inte ha en sådan framträdande plats…

 

 


Läs mer om:

Dela
(39)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…