Annons

Annons

Sväng, monster!

Dela
(0)

NR3.1.kinesiskakurs

Vår lilla klass. Fr v: Bosmat från Israel, Suzanne från Holland, jag från Harlösa, Wendy från Australien och Sonia från Belgien.

 

Zööörrrj. Tjüüürrr. Ungefär så låter några av de kinesiska ljud som jag måste lära mig. Två förmiddagar i veckan går jag en ”överlevnadskurs i kinesiska”. När terminen är slut ska vi kunna presentera oss, handla grönsaker på den lokala marknaden och prata med taxichaufförer.

Annons

Kinesiska är svårt att lära sig och som svensk är det vid första anblicken lätt att ifrågasätta varför de använder tecken och inte bokstäver.

Gilla Hemmets på Facebook

Det finns en enkel förklaring: Kinesiskan har många dialekter, som inte påminner om varandra, men tecknen är desamma. Och varför byta, när 1,3 miljarder människor faktiskt har samma skriftspråk?

Det som (bland mycket annat) gör kinesiska svårt, är det som kallas ”ton”. Enkelt förklarat: Alla vokaler kan uttalas på fem olika sätt och i olika tonhöjd. Ni har kanske hört klassikern, att ”ma” kan betyda både mamma och häst, beroende på hur det uttalas?

Här får ni två andra exempel:

En chef på ett stort företag gick på stan med sin tolk och sa: ”Titta, vilka fina Peugeot-bilar!” på kinesiska. Trodde han. I själva verket sa han: ”Titta, vilka fina prostituerade”.

En kvinna på min kurs förstod plötsligt varför familjens chaufför alltid skrattade åt henne. Istället för att säga ”sväng vänster” har hon sagt ”sväng monster”.

Vår lärare tycker att vi ska LYSSNA på ljuden. Inte JÄMFÖRA med ljud vi kan sen tidigare, och helst inte göra små stödanteckningar. Det gör vi förstås ändå. Min bok är fullklottrad med egenhändigt uppfunna uttalsbeskrivningar som ”u som i danskans ulækker” och ”eah som i yeah”.

Vad har du lärt dig i skolan idag, mamma? säger Ivar, 5 år, full av beundran.

Eh, jo, jag har lärt mig vad päron heter. Det heter lí. Och jag har lärt mig vad toalett heter. Fast jag har redan glömt vad.

– Vet du vad, mamma, jag kan också kinesiska, tröstar han mig.

Jag läser kinesiska med ena ögat.

Så bra då.

Frågor på detta? Skriv nedan eller mejla mig på [email protected]


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…