Annons

Annons

Författaren Lucy Dillon vill ge hopp när livet är svårt

Den brittiska författaren Lucy Dillon skriver om kärlek, hundar och vilsna själar. Att börja om mitt i livet är ett återkommande tema. Något som hon själv har erfarenhet av!

Dela
(3)

3
Visa bildspel

/
Succéförfattaren Lucy Dillon
Lucy Dillon vill ge hopp när livet är svårt
Lucy Dillon vill ge hopp när livet är svårt
...
Visa mer

 

Lucy Dillon växte upp vid havet i byn Cumbria i nordvästra England där hon bodde med sin mamma och syster.

—Även om det kan låta som en efterkonstruktion så var det faktiskt som en saga, byn ligger nära havet och omges av gröna mjuka kullar. Den ligger avsides och befolkades av spännande människoöden. En helt magisk plats att växa upp på.

Annons

Böcker och läsning kom tidigt in i Lucys liv.

—Mamma var lärare i engelska och ansvarig för skolbiblioteket och uppmuntrade mig förstås att läsa och sa att ingen författare var för svår så jag tog mig an allt från Enid Blytons Fem-böcker till Jane Austen med samma entusiasm. Och jag läste så många klassiker att karaktärerna nästan känns som om de var mina barndomsvänner, säger hon och ler stort.

Sprickfärdig av stolthet

Själv började hon skriva när hon var liten och då blev det mest små berättelser.

—Min första bok kom ut när jag var tjugofem. Jag var sprickfärdig av stolthet, säger hon med tindrande ögon. Nu är jag fyrtiotvå och har gett ut sammanlagt nitton böcker.

Lucy bor i en liten by utanför Hereford tillsammans med sina bassetthundar Violette och Bonham. Förra året bröt hon upp från ett långt förhållande.

—På ett sätt är det enklare när man blir äldre för man vet vem man är. Men det är också svårare eftersom alla är inkörda i sina mönster och vanor.

Efter skilsmässan flyttade hon till ett gammalt hus, inte helt olikt de som förekommer i hennes böcker.

—Jag har lyckan att få bo i ett riktigt gammalt hus som jag har låtit restaurera så det ska hålla i minst hundra år till. Där sitter jag framför brasan om kvällarna med gardinerna fördragna och har det mysigt.

Hundarna hjälper henne att skapa rutiner i vardagen.

—Jag måste ju ge dem mat och gå ut med dem på bestämda tider. Varje dag kommer Violette och lägger tassen på mitt ben så att jag ska förstå att nu är arbetsdagen slut, säger hon.

Över 20 länder

Hon ger ut sina böcker i stora upplagor i över 20 länder. Hennes senaste bok ”När livet börjar om” handlar om ett par som tar över ett gammalt familjehotell för att ta emot stressade storstadsmänniskor.

—Men det som den egentligen handlar om är vänskap och familjehemligheter. Men jag lovar, den har ett lyckligt slut som alla mina böcker.

Familjehemligheter är något som fascinerar Lucy och när hon blev äldre förstod hon att även hennes familj bar på en sådan.

—Jag la märke till att det var väldiga, outtalade spänningar mellan min faster och min mamma. Varför är fortfarande en hemlighet. Jag tror att somliga familjers hemligheter är så stora att de ärvs och att det tar några generationer innan sanningen uppdagas.

Budskapet hon vill förmedla är att om du är snäll mot andra så får du vänlighet tillbaka och det handlar inte om att man behöver ge något storslaget. Det räcker med ett varmt ord eller ett leende.

—Små vänligheter som gör att vi upplever att världen faktiskt inte är ett sådant förfärligt ställe.

Det som går som en röd tråd genom hela Lucys författarskap är hundar. I varje bok finns minst en hund.

—Jag tycker nästan lika mycket om människor som om hundar, men var jag tvungen att välja så blev det nog hundar, säger hon och skrattar.

—Jag har just avslutat min senaste bok som handlar om en liten flicka som slutar prata när hennes föräldrar skiljer sig och hur hon pratar med sin fasters mopsar i stället. Medan jag skrev den hade jag hantverkare hemma, de trodde att jag grät för att de var där och störde. Men det är ju en så sorglig historia, säger hon.

Hon skriver varje dag och är ganska disciplinerad, men ibland känner hon att det inte flyter på som hon vill och då hittar hon på något annat som att gå långa promenader eller småprata med grannarna.

Bakar till grannarna

Men allt är inte skrivande och hundar i Lucys liv. Hon älskar också att baka.

—Kakor är min passion både att baka och äta. Ofta så lämnar jag ett paket med kakor på mina grannars trösklar så att jag inte ska äta ihjäl mig.

Lucy joggar ibland, men är gruvligt trött på hetsen om att kvinnor ska vara smala.

—Jag behöver minsann inte några smala spiror, jag älskar mina ben för att de bär mig genom livet.

Alla hennes böcker innehåller en stor dos romantik, besvikelser, hjärtesorg och frustration.

—Jag försöker skriva böcker där jag väver in sådant som jag själv varit med om för då är chansen stor att läsarna känner igen sig och förhoppningsvis kan jag visa en väg ut ur en svår situation.

Hon är mycket romantisk och känner att kärlek och romantik tar fram det bästa hos henne.

—Jag blommar verkligen av romantik. På min pojkväns och min första dejt skulle han ta med picknick. Jag väntade mig några smörgåsar, men han hade med sig en bärbar grill och bjöd på grillad lax, hallon och champagne. Och dessutom hade han med sig sin bedårande lilla hund. Jag föll pladask och på den vägen är det.

Vill ha kontakt

Kontakten med läsarna betyder väldigt mycket för henne och hon blir alltid överlycklig när hon får mejl eller brev.

—Tänk vad det är underbart med sociala medier som gör det så lätt att ha kontakt! Det är verkligen fantastiskt att människor i andra länder lyssnar till mina tankar.

Detta är hennes första besök i Sverige och hon har för första gången sett sina böcker i en svensk bokhandel.

—Det var så otroligt kul. Jag var helt enkelt tvungen att ta en bild och skicka till mamma, säger hon och skrattar.

Hemma är Lucy mest tillsammans med karaktärerna i sina böcker hela dagarna, försöker lära känna dem och säger att det kan vara svårt att lämna dem. Hon blir nästan kär i vissa!

Bäst tycker ändå Lucy om att umgås med sina vänner. De är bra på att ta ner henne på jorden och nå ut i den verkliga världen.

—Jag har två nära vänner, en författarvän och en från den tid då jag gick på universitetet. Vi skvallrar, fikar och stöttar varandra. Jag tror att vi alla behöver någon som känner oss utan och innan, sådana som vi kan vara helt ärliga med och ändå känna oss älskade av.


Läs mer om:

Dela
(3)Annons


Annons

Laddar nästa sida…