Annons

Annons

Studie: Därför bör du äta choklad till kaffet

Vill du vässa hjärnan på jobbet? Då räcker det inte med kaffe – du behöver choklad också, enligt en studie.

Dela
(50)

kaffe-choklad-nyttigt

Kaffe och choklad har visat sig vara en lyckad kombination.

Att ta en kopp kaffe för att piggna till om morgnarna är en välbeprövad metod – men en ny studie visar att du behöver ytterligare en sak för att verkligen skärpa koncentrationen: choklad. Forskare vid Clarkson University i New York har bevisat att kombinationen kaffe och kakao är allra bäst för att förbättra din mentala energi.

Annons

Läs mer: Nyttiga chokladbollar

De lät försökspersoner testa fyra olika drycker på olika dagar: enbart kaffe, enbart varm choklad, kaffe med choklad i och en placebodryck som varken innehöll kakao eller kaffebönor. Samtliga drycker framställdes för att smaka ungefär likadant och försökspersonerna fick dricka med en ”näsklämma” för att smaken och doften skulle döljas – de visste alltså inte vilken dryck som innehöll vad. Varje dag fick deltagarna också utföra ett test som skulle mäta deras mentala energinivåer.

Gilla Hemmets på Facebook

Resultaten av studien visar att drycken med både kaffe och choklad gjorde att deltagarna svarade såväl snabbare som mer korrekt på testet.

Läs mer: Ät choklad varje dag – du kan få större hjärna

Forskarna tror att anledningen är att kakao ökar blodcirkulationen till hjärnan, vilket skärper tankeverksamheten och koncentrationsförmågan. Personerna som enbart drack kaffe hade starkare känslor av ilska, medan de som drack kakaohaltigt kaffe kände sig mindre arga och ångestfyllda.

– Enbart koffein kan öka oron. Detta projekt har kommit fram till att kakao lindrar koffeinets ångestproducerande effekter, säger forskaren Ali Boolani.

Nästa gång du dricker kaffe för att skärpa tankeförmågan kan det alltså vara en bra idé att välja en moccachino – eller att helt enkelt ta ett rutor choklad till kaffekoppen.

 

Läs också: Därför är det så bra att äta choklad

nyttig-choklad

 

Text: Malin Karlberg, femina.se 

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(50)Annons


Annons

Laddar nästa sida…