Annons

Annons

Strokedrabbade Else-Maj tränar budo för balansens skull

Dela
(3)

Stroke -budo 17

Det är måndag eftermiddag på Arcushallen i Luleå. I ett rum med mjuka mattor samlas deltagarna i träningsgruppen, klädda i vita karatedräkter. Else-Maj Simonsson, 62, är där med sin man Stefan som kan stödja henne när det behövs. För fyra år sedan förändrades deras liv för alltid när Else-Maj fick en stroke i hemmet.
– Jag såg med en gång att något var fruktansvärt fel och la henne på golvet och ringde efter en ambulans, berättar Stefan.
Trots att hon fick hjälp och kom till sjukhuset snabbt fick Else-Maj flygas med ambulanshelikopter till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
– Min hjärna hade svullnat så mycket när jag kom dit att de fick operera bort en del av skallbenet för att lätta på trycket. Det är fantastiskt att jag över huvud taget överlevde. Jag hade helt underbart duktiga läkare, berättar hon i Hemmets Veckotidning nr 43.
Men det blev en lång väg tillbaka för Else-Maj. Hela hennes vänstra sida från armarna ner till benen var förlamad. I tre månader låg hon på Sunderby sjukhus.
– Sjukgymnasterna kämpade för att jag skulle kunna gå igen. Och så plötsligt en dag kunde jag vicka på stortån och en tid senare kunde jag gå några steg!
Under ett år gjorde hon sin sjukgymnastik hemma. Men så tipsade en väninna en dag om kampsportsträning för strokepatienter. Else-Maj kände sig först skeptisk: Skulle hon börja träna japansk krigskonst där man fäller varandra på golvet när hon knappt ens kunde hålla balansen?
– Jag var lite rädd när jag kom hit första gången tills jag såg att alla faktiskt var i min situation. Trots att de har problem med balansen och att röra på sig vågade de följa med i träningen.
Utan att tänka på det började Else-Maj göra saker som hon aldrig hade trott att hon skulle klara. Som att kravla över hela golvet. Hon fick lära sig att ”falla rätt”. Och att resa sig upp från liggande.
– Det är nog det viktigaste jag har lärt mig. Det gör att jag inte längre är lika rädd för att ramla nu när jag vet att jag kommer upp igen. Budoträningen har gett mig ett helt nytt självförtroende. Jag vågar sätta upp mål för mig själv och mitt liv igen. Och så är det fruktansvärt roligt! Jag längtar till måndagarna och torsdagarna när jag får komma hit!

Annons

Strokepatienter blir bättre med kampsport
Hösten 2012 ledde Annika Näslund, universitetslektor på institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet, en pilotstudie med sex deltagare i Pontus Johanssons träningsgrupp. Vid varje träningstillfälle fick de göra tester för att kontrollera gånghastighet och balans – och alla blev bättre efter att ha tränat budo.
– De fick förbättrad hälsa och bättre självtillit, om de föll visste de att de kunde komma upp igen, säger Annika Näslund. Stroke- forskare 1
Studien visar att både patienternas muskelstyrka, förmågan att gå, balans och jämvikt förbättrades enormt av träningen, vilket i sin tur påverkade deras dagliga liv. En kvinna som tidigare inte kunnat gå utan hjälpmedel gick två kilometer i snö!
Mycket i budo handlar om repetition, precis som i sjukgymnastik. Men kampsportsträning kan alltså också ge ett bättre självförtroende.
– Det är särskilt viktigt för strokepatienter som får sämre självförtroende när de inte längre kan göra saker som de tidigare tyckte var självklara. De kan också känna sig rädda att pröva på att utföra rörelser, säger Annika Näslund.
Budoledaren Pontus är själv förvånad över att alla blir så mycket bättre, vare sig de har drabbats av en stroke för ett eller tio år sedan.
– Alla följer samma branta utvecklingskurva!
Själv tror han att han skulle ha suttit i rullstol i dag om han inte hade tränat budo. Han har en medfödd cp-skada och redan i elvaårsåldern började han med kampsport.
– När jag var 16 år blev jag mycket sämre och kunde inte längre hålla på med min andra sport, simning. Så då blev det i stället mer budo. Tack vare den kan jag röra mig i dag.
Som 20-åring fick Pontus ett stipendium för att åka till Japan och träna budo och 2010 finansierade Norrbottens läns landsting den första rehabiliteringen av strokepatienter med Pontus som tränare.
– Eftersom jag själv är handikappad förstår jag att man måste ta det väldigt lugnt i början för att sedan öka på svårighetsgraden. De som har hållit på i tre år har blivit jätteduktiga!

50 procent högre risk i norra Sverige
Johan Niklasson, överläkare vid strokeenheten på Sunderby sjukhus i Norrbotten, har mött patienter från 19 till 102 år som drabbats av stroke. Och risken att insjukna är 50 procent högre i norra Sverige jämfört med i södra.
– Vi vet inte riktigt vad det beror på, det kan vara ärftlighet, men livsstilsfaktorer som sämre kost och mindre motion kan också spela in.
Vid stroke är tiden avgörande. För varje minut som går dör 6 miljoner nervceller i hjärnan vid en hjärninfarkt.
– Det är ambulans till sjukhus som gäller. Ju snabbare vi kan ge propplösande behandling, desto större är chansen att läkemedlet löser upp proppen och symtomen går tillbaka. Efter fyra och en halv timme är det för sent. Därför är det bra att känna till akuttestet så att man snabbt kan känna igen symtomen. Om det är en hjärnblödning försöker vi stoppa blödningen och hålla koll på blodtrycket på sjukhuset.
10 till 15 procent av de som drabbas av stroke dör. De som överlever kan bli allt från helt återställda till halvsidigt förlamade, få svårigheter att tala eller svälja, bli trötta, tappa korttidsminne, uppmärksamhet och koncentration. Därför är rehabilitering A och O.
– Det är viktigt att komma i gång och träna så fort som möjligt, betonar Johan Niklasson. Här jobbar vi i team med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder och kuratorer.
Träningen fortsätter sedan när patienten kommer hem, antingen via vårdcentral eller med hemrehabteam.
– Den största förbättringen sker de första tolv månaderna. Men med träning kan förbättring komma senare, så det är bra om patienten kan hitta en träningsform som passar även efter det första året.

Vi stöttar STROKE-riksförbundet!

Numera har vi Sverigelotter från Folkspel som vinster i våra kryss. Överskottet från lotterna går till olika föreningar och Hemmets Veckotidning har valt att stödja STROKE-Riksförbundet. Hittills har vi delat ut drygt 40 000:– till bland annat rytm- och musikrehabilitering, matlagningskurs, rehabgympa, jubileum och buss- och båtresor. Du kan också vara med och stötta på plusgiro 441 85 42-9.
www.strokeforbundet.se kan du läsa mer.

Text: Ann-Katrin Öhman

Foto: Susanne Lindholm

 


Läs mer om:

Dela
(3)Annons


Annons

Laddar nästa sida…