Annons

Annons

Stor diabetesspecial i veckans nummer!

Dela
(0)

Drygt en miljon svenskar har typ 2-diabetes, ännu fler riskerar att utveckla sjukdomen. I Hemmets Veckotidning nr 10 möter du diabetikern Rolf som mår bra tack vare en ny medicin, professorn som är ett botemedel på spåren och experten som berättar hur du kan äta dig fri från diabetes.

Annons

 

Rolf Karlsson, 66 år, arbetade tidigare som bankchef och stressade, representerade och hoppade över frukosten. 1996 var han tvungen att se över sitt leverne…
– Jag har helt klart ätit och druckit mig till min typ 2-diabetes, säger Rolf som numera jobbar deltid som fastighetsmäklare.
Han fick mediciner för att bättra på sina värden. Och eftersom hans vikt var lite väl hög, 129 kilo som mest, erbjöds han en operation – gastric banding – som förminskar magsäcken så att man bara kan äta små mängder, men Rolf tackade nej. I stället gick han på egen hand ner till 106 kilo.
– Jag började äta regelbundet, åt betydligt färre kolhydrater, slutade röka, slutade med läsk och sprit och gick på gym, berättar Rolf med ett brett leende.

Gilla Hemmets på Facebook

Hans diabetes hölls i schack. Men så hamnade Rolf i ett läge där hans mage inte längre tålde alla diabetesmedicinerna.
Och för ett halvår sedan började han med en ny medicin, Bydureon, som gjort att han kunnat sluta med alla de andra! Fördelen med medlet är att man inte ökar i vikt, vilket annars är vanligt vid andra diabetesläkemedel.
– Bydureon fungerar tvärtom, berättar professor Åke Sjöholm som är överläkare på Södersjukhuset och den som har behandlat Rolf. I genomsnitt minskar patienterna några kilo på ett år – med andra mediciner kan de öka 4–5 kilo. De blir också mindre hungriga och snabbare mätta med Bydureon. Eftersom 90 procent av typ 2-diabetikerna är överviktiga är det väldigt värdefullt att gå ner i vikt i stället för upp. Det brukar också motivera till att man börjar röra på sig.
Rolf och sambon Barbro Borg, 65, bor i Strängnäs. Paret hade en romans i övre tonåren men för sju år sedan, när Rolf var änkeman, träffades de igen av en slump på ett dansställe.
Sedan Rolf började med Bydureon har både hans blodsocker och humör blivit jämnare, intygar Barbro.
– Rolf hade ett väldigt häftigt humör tidigare och fick enorma utbrott för ingenting. Det får han inte längre.
Barbro assisterade Rolf i början när det var dags för injektionen med Bydureon på lördagarna, medlet är det första och enda vid typ 2-diabetes som bara tas en gång i veckan. Trots instruktioner han fått av en sjuksköterska tyckte Rolf att det var lite besvärligt att ta medicinen själv, men nu har det blivit rutin för honom och funkar fint.
– Jag mår jättebra. Jag har jämna blodsockervärden och inga biverkningar alls, säger Rolf.

Om Bydureon

+ Används för att öka insulinproduktionen när blodsockernivån är hög och är tänkt för den som inte får tillräckligt bra blodsockerkontroll med andra läkemedel i tablettform eller inte tål dem i hög dos.
+ Tas bara en gång per vecka, en stor fördel eftersom många diabetiker glömmer att ta sina tabletter regelbundet.
+ Går att kombinera med de vanligaste medicinerna.
+ Vanliga biverkningar är bl a yrsel, huvudvärk och trötthet. Kan dock försvinna efter en tid.
+ Innehåller liksom sin föregångare Byetta den aktiva substansen exenatid. Medlet består av ett pulver och en vätska som blandas och injiceras.

Är du i riskzonen?
Stämmer riskfaktorerna in på dig bör du kolla ditt blodsocker hos husläkaren.
+ Sjukdomen finns i släkten.
+ Jag är över 45 år.
+ Mitt midjemått är för stort (bukfetma).
+ Blodtryck eller blodfetter är för höga.
+ Jag är ofta stillasittande i arbetet och hemma.

 

Genombrott för forskningen
Snart finns ett botemedel!
Typ 2-diabetes orsakas till 90–95 procent av att kroppen lagrar fett på fel och farliga ställen, till exempel i hjärta, kärl och muskler. Svenska forskare har nu kommit på hur man kan stoppa den felaktiga fettinlagringen och har på så vis botat råttor från typ 2-diabetes och även förhindrat att de fått sjukdomen.
– Om det fungerar lika bra på människor så är det revolutionerande! Vi hoppas få i gång en pilotstudie på människor i slutet av året, säger professor Åke Sjöholm vid Karolinska institutet.
Inlagringen och transporten av fettet styrs av ett tillväxtprotein, VEGF-B. Genom att blockera det har forskarna lyckats flytta fettet från de farliga ställena till underhudsfettet där det inte gör någon skada, helt utan biverkningar dessutom. Ett läkemedel kan i bästa fall finnas ute i handeln om 5–10 år.

 

Ät dig fri från din diabetes!
Den goda nyheten om du har folksjukdomen typ 2-diabetes är att du med kost och livsstil faktiskt kan göra den oerhört mycket bättre eller till med få bort den. Det hävdar näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson som nyligen utkommit med boken ”Diabetes – du kan själv påverka” (Ica bokförlag).
– Det kan tyckas kontroversiellt att man kan bli frisk från typ 2-diabetes, eller ”villkorligt frigiven” från den, men det är inget som jag har hittat på, det är forskning som kommit fram till det. Och jag har själv sett diabetiker som kunnat sluta med sin medicin när de lagt om sin kost och livsstil.
– Du kanske inte kan sluta helt med diabetesmedicinerna, men i alla fall dra ner på dem. Och framför allt få din kropp att må bra, fungera mycket bättre och skjuta upp eller slippa följdsjukdomar.

För att motivera sig själv att ta tag i sin sjukdom är det viktigt att förstå den och vad den kan ställa till med om man inte sköter om sig. Det är bra att känna till vad som får blodsockret att svänga, hur man får det jämnt, samt för- och nackdelarna med dieter som är på modet som till exempel LCHF (lite kolhydrater och mycket fett). Eftersom det är kolhydrater som driver upp blodsockret har många diabetiker upplevt att LCHF-kosten håller blodsockret jämnt, men baksmällan för vissa är att blodfetterna ökat vilket inte är bra, speciellt inte för diabetiker.
– Vi ska inte vara rädda för kolhydrater, anser jag. Men de ska vara av rätt sort, rena råvaror som exempelvis råris, rotfrukter, frukt, bönor, hela korn av matvete och dinkel. Pasta är ju inget som växer ute på åkrarna.

Våra kroppar hanterar också kolhydrater sämre på kvällen, så ät dem tidigare på dagen och helst efter att du rört på dig, råder Kristina:
– De gör mindre skada i kroppen då. Framför allt ska diabetiker, men även vi andra, undvika produkter med finfördelat vitt mjöl och de sockrade, det är mitt bästa tips.
Det handlar om att ”programmera om sin hjärna”. Att träna in ett nytt beteende, till exempel i stället för att äta en macka när man blir hungrig, ta frukt och nötter eller ett kokt ägg.
– Jag har ofta med mig ett kokt ägg eller frukt och nötter i handväskan. När du programmerat om dig så väljer du automatiskt något som är bra för dig när du är hungrig.

Fler tips i tidningen!

Text: Katarina Mattsson

Foto: Pia Nordlund, Ulf  Sirborn, Katarina Mattsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…