Annons

Annons

Sticka trendigaste sjalen

Den är underbart skir och lika underbart mjuk och passar lika bra runt axlarna som runt halsen. Sjalen man bara vill ha just nu är vackert spetsmönstrad och du stickar den själv i silke och mohair. Vi lovar – du kommer att älska den!

Dela
(0)

2
Visa bildspel

/
Sticka trendigaste sjalen
Sticka trendigaste sjalen
...
Visa mer

 

Vill du hellre ha beskrivningen som pdf? Klicka här!

 

Färdigt mått: Ca 160 cm bred i överkanten och 95 cm hög, inkl spetskant.

Garn & -åtgång: 3 nystan fg nr 3002 (ljusgrå) Silk + Kid Mohair, 60% mohair/40% silke, Onion Knit. Ett nystan väger 50 g och innehåller ca 240 m.

Annons

Garn- & mönsterförfrågningar: Onion kundservice, tel 031-87 96 60 eller [email protected]

Stickor: Nr 4, eventuellt en lång rundsticka nr 4 att sticka fram och tillbaka på.

Gilla Hemmets på Facebook

Masktäthet: 17 m och 34 v i hålmönster på stickor 4 mm = 10×10 cm. Om stickfastheten inte skulle stämma, prova med en grövre eller finare storlek på stickorna.

Sjalen stickas nerifrån och upp i en trekant. Därefter stickas spetskanten fram och tillbaka över stickorna samtidigt som kanten stickas ihop med sjalen. Sjalen kan med andra ord stickas i den storlek man önskar.

Sjal

Lägg upp 3 m på stickor 4 mm och sticka efter diagrammet.

V1 (räts): 3 rm. V2: 1 rät kantm, 1 am, 1 rät kantm. V3: 1 rät kantm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 1 rät kantm. V4: 1 rät kantm, 3 am, 1 rät kantm.

Fortsätt efter diagrammet, den yttersta kantm i var sida stickas rät alla varv av arb. Som framgår av diagrammet ökas det på detta sätt 1 m (omslagen) i båda sidor växelvis på vartannat och vart 4:e varv hela arb igenom.

När en rapport är färdigstickad fortsätter ökningarna. Varje gång en ny rand med hålmönster påbörjas, placera sökningarna i förhållande till den föregående mönsteromgången. Det stickas så mycket mönster som det finns maskor till över de nya m som uppstår. Dock med hänsyn till att antalet omsl och intagningar är desamma, dvs finns det inte plats till både omsl och intagning stickas m rät.

Byt ev till en lång rundsticka nr 4 efterhand som det blir många m på stickorna. När det är ca 209 m på stickorna, avmaska mycket löst. Det ska passa med ett helt mönster. Låt den sista m vara kvar på stickan, nu fortsätter arb med spetskanten runt sjalens två sneda kanter.

Spetskant

Lägg upp 8 m till så att det nu är 9 m på stickan. Sticka rm över dessa 9 m = v1 i diagr. Vänd och sticka v2 i mönster efter diagrammet = 3 rm, 2 rm tills, 1 omsl, 2 rm tills, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 1 rm. Vänd och sticka rm över alla omslag och till sista m, lyft den sista m, sticka 1 rm i det yttersta hålet (omslaget) på sjalen, och dra den lyfta m från spetskanten över denna m. Fortsätt i mönster efter diagrammet, samtidigt sticka ihop spetskanten på alla räta varv med sjalen. Det stickas 2 ggr i varje hål på sjalen – obs, det stickas bara i de hål på sjalen som är skapade av omslagen.

På så sätt används 3 hål till var spetskantsrapport på 12 v.

I spetsen av sjalen stickas spetskanten ihop med sjalen 6 ggr i samma hål, både på spetskanten före och efter sjalens spets, alltså 3 spetsblommor i 3 hål, så att spetskantens yttersta kant inte stramar.

Montering

Lägg ut sjalen efter mått på fuktigt underlag, sätt en knappnål i spetsen på varje blomma. Lägg en kökshandduk över och spreja försiktigt med vatten. Låt nålarna sitta kvar till dess att sjalen har torkat.

 

Läs mer

Sticka söta plagg till stor och liten

Sticka snyggaste ponchon

Sticka underbar ullsjal

 

Foto: Pontus Ferneman

Design & mönster: Hanne Bendix/Onion Knit


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…