Annons

Annons

Stellan Skarsgårds får ny roll – som hedersdoktor i Lund!

Stellan Skarsgård, en av våra mest folkkära skådespelare, har tackat ja till en ny, ärofylld roll som hedersdoktor vid Lunds universitet!

Dela
(0)

puff-skarsgard

Vi har sett honom i roller som bonddrängen Sven i ”Den enfaldige mördaren”, som sjörövaren Bootstrap Bill Turner i ”Pirates of the Caribbean” eller som en av tre potentiella fadersfigurer i filmatiseringen av ”Mamma Mia”. Han har vunnit guldbaggar och silverbjörnar och hyllats i Hollywood. Och snart kan den folkkäre skådespelaren Stellan Skarsgård sätta ytterligare en merit på sitt CV.

Annons

I juni blir han nämligen hedersdoktor vid Lunds universitets humanistiska fakultet. I ett pressmeddelande skriver Lunds universitet att Skarsgård har en karriär som är unik, både för svenska och internationella aktörer.

Gilla Hemmets på Facebook

”Skarsgård befinner sig i en tradition av svenskar som alltsedan 1920-talet haft betydande inflytande i den amerikanska filmindustrin, samtidigt som han haft framträdande roller i några av vår tids mest uppmärksammade europeiska filmproduktioner, i vilka hans skådespelarstil har gjort ett stort intryck”, skriver universitetet i pressmeddelandet.

”Ligger oss varmt om hjärtat”

Sanimir Resic är prodekan vid den humanistiska fakulteten och ordförande för den grupp som årligen utser universitetets hedersdoktorer. Han säger sig vara väldigt nöjd med valet av Stellan Skarsgård, också på ett personligt plan.

– Jag kom till Sverige som tvååring och såg ”Bombi Bitt och jag” när jag var fem år gammal. Jag tror att Stellan Skarsgård är lite speciell för oss som pratar skånska, han har ju använt det skånska idiomet i flera av sina filmer. Därför ligger han oss lite extra varmt om hjärtat, säger han.

Framför allt är det Stellan Skarsgårds bredd inom film- och teatervärlden som Sanimir Resic vill hylla.

– I mina ögon är han den främste svenska manliga skådespelaren. Han har en sådan otrolig bredd.

Teater och film

Stellan Skarsgård föddes i Göteborg 1951 och inledde sin skådespelarbana redan som ung, då han 1968 spelade titelrollen i tv-serien ”Bombi Bitt och jag” som bygger på Fritiof Nilsson Piratens bok med samma namn. Under många år jobbade Skarsgård på Dramaten i Stockholm, och det internationella genombrottet kom 1996 då han medverkade i Lars von Triers ”Bryter vågorna”. Sedan dess har han medverkat i en rad stora Hollywoodproduktioner.

Lunds universitet hyllar bland annat Skarsgårds inställning till jobbet och till branschen: ”Skarsgård har en djupt reflekterande och genomtänkt hållning till sitt arbete som skådespelare och till sin plats i filmproduktionen, och han personifierar på ett enastående sätt den internationella prägel som genomsyrat och fortfarande kännetecknar filmkonsten och filmarbetet, både det praktiska och det vetenskapliga”.

Stellan Skarsgård har en lång karriär inom teater och film bakom sig.

Stellan Skarsgård har en lång karriär inom teater och film bakom sig.

Får lagerkrans och guldring

Att bli hedersdoktor vid ett universitet är en ärofylld titel.

– Det är det finaste man kan vara vid ett universitet, utan att själv ha doktorerat. Det är ett sätt för oss att hedra en människa, i det här fallet Stellan Skarsgård, för hans gärning som vi ser som en del av det humanistiska arbetet och arvet, säger Sanimir Resic.

Själva doktorspromotionen genomförs vid en storslagen ceremoni i Lunds domkyrka den 2 juni i år. Då får Stellan Skarsgård och de andra hedersdoktorerna motta en lagerkrans, en guldring och ett diplom. På kvällen blir det galamiddag, men det är ännu oklart om Stellan Skarsgård kommer att närvara vid den.

Klart är i alla fall att han deltar i ceremonin under dagen. I ett skriftligt svar till universitetet har Stellan Skarsgård skrivit att han är ”mycket hedrad och glad” över utmärkelsen, berättar Sanimir Resic.

Kan hålla tal

Något direkt krav på motprestation från hedersdoktorernas sida finns inte.

– Det är klart att det finns en förhoppning och en ömsesidighet, men det finns inga krav. Frågan ställs om man kan tänka sig att hålla ett föredrag eller ett tal, men det är något man kan tacka ja eller nej till.

Förutom Stellan Skarsgård, har ytterligare tre personer utsetts till hedersdoktorer vid den humanistiska fakulteten i år: Baruch Fischhoff, forskare, professor och psykolog vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh i USA, Ulrike Hahn, professor i psykologi vid Birkbeck University i London samt Per T Ohlsson, journalist, författare och kolumnist i tidningen Sydsvenskan.

 

Det här är Stellan Skarsgård:

  • Född: den 13 juni 1951 i Göteborg.
  • Uppväxt: Familjen flyttade runt en hel del men slog sig till sist ner i Klagshamn i Malmö. Stellan intresserade sig tidigt för teater och gjorde sin första stora roll 1968 i tv-serien ”Bombi Bitt och jag”.
  • Karriär: Jobbade på Dramaten i Stockholm mellan 1972 och 1988. Genombrottet på filmduken kom 1982 i Hans Alfredsons ”Den enfaldige mördaren”. Han vann både en Guldbagge och en Silverbjörn för rollen. Han har jobbat med flera stora regissörer – förutom Hans Alfredson bland annat också Ingmar Bergman, Lars von Trier och Steven Spielberg. En av de största internationella rollerna är den som Bootstrap Bill Turner i Hollywoodsuccén ”Pirates of the Caribbean”.
  • Familj: Mellan 1975 och 2007 var han gift med My Skarsgård. Tillsammans med henne fick han sex barn – Alexander (född 1976), Gustaf (född 1980), Sam (född 1982), Bill (född 1990), Eija (född 1992) och Valter (född 1995). Sedan 2009 är han gift med Megan Everett. Med henne har han två barn: Ossian (född 2009) och Kolbjörn (född 2012).

Källa: Wikipedia

 

Läs mer:

När skammen släppte fick My Skarsgård ett nytt liv

Här är alla deltagarna i Så ska det låta 2017

Michael Nyqvist berättar om den svåra adoptionen 

 

Text: Minna Wallen Widung


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…