Annons

Annons

Steg för steg har Lil kämpat sig tillbaka!

Dela
(0)

Den 19 februari 2009, klockan fyra på natten, vaknade Lil Fredén och kände sig lite konstig. Tre timmar senare satt hon och maken Björn i en taxi på väg in till S:t Görans sjukhus i Stockholm.

– Det tog lite tid innan vi förstod vad det var, men när jag började sluddra och inte kunde skriva, insåg vi att jag fått en stroke, berättar Lil, som snart fyller 75 år.
Hennes tal är i dag näst intill helt återställt.
– Jag hade tur och fick behandling i tid, så snart läkarna konstaterat att jag fått en propp i vänster hjärnhalva fick jag blodförtunnande läkemedel, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 24.
Eftersom Lil är journalist, och fortfarande har en del uppdrag, var det viktigt att kunna börja skriva igen. Så redan tre dagar efter stroken började hon sin rehabilitering.
– Jag tränade minst fyra timmar om dagen, skrev av en bok och skrev brev till mitt äldsta barnbarn Ellen, som då var 16 år. Ellen var väldigt ledsen och jag ville visa henne att det här skulle jag klara.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

En dryg vecka efter stroken flyttades Lil till Sabbatsbergs sjukhus där hon fortsatte träna och imponera på personalen med sin envishet.
– Trots att jag kände en stor ilska över att ha drabbats av stroke bestämde jag mig redan från början att jag skulle bli bra igen.
Till sin hjälp hade Lil både logoped, sjukgymnast och arbetsterapeut. Men den kanske bästa träningen fick Lil när hon, efter drygt två veckor, kom hem till lägenheten på Gärdet. Här tränade hon både på egen hand och tillsammans med vårdcentralens stroketeam.
– Jag har alltid varit den som skött matlagningen, så det började jag med direkt. Fast allt tog mycket längre tid, eftersom stroken gjorde mig så oerhört trött. Kommer du ihåg när jag skulle göra frukost, undrar Lil och ser på Björn. Först dukade jag fram kopparna, vilade tio minuter, tog fram smöret och så vilade jag igen.
Lil återerövrade sitt liv steg för steg.
– Plötsligt kunde jag borsta tänderna med höger hand, skriva, borsta håret och ta på mig trosorna själv, det var stort.

Varje minut är dyrbar vid stroke!

– Vid hjärnskador är varje minut dyrbar, så ju fortare du kommer till sjukhuset, desto bättre. Den som får vård inom fyra timmar kan få propplösande behandling som löser proppen. Blödning är svårare att behandla, i vissa fall kan man operera och mindre blödningar kan självläka, säger Jesper Petersson, klinikchef vid Neurologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus.

Fler frågor och svar om stroke i tidningen!

Stöd forskningen
Under maj och juni samlar Hjärt-Lungfonden in pengar för att utveckla bättre behandlingsformer vid stroke. Du kan bidra på pgnr 90 91 92-7, på hemsidan www.hjart-lungfonden.se/gava eller tel 0200-89 19 00.
Andra organisationer som stödjer strokeforskningen är Strokefonden, www.strokeforbundet.se och Hjärnfonden, www.hjarnfonden.se

Foto: Stefan Nilsson, privat


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…