Annons

Annons

Språkprofessorn vet vad vi vill veta

Dela
(0)

Lars-Gunnar Andersson

Ord är hans passion och levebröd! Professor Lars-Gunnar Andersson, känd från radioprogrammet Språket i P1, älskar dubbeltydigheter.

Sedan han och radiokollegan Anna Lena Ringarp startade programmet för 13 år sedan har de fått ta emot 60 000 brev.

Annons

– Språkfrågorna kan delas in i tre högar. Den första kommer från människor som vill ha raka svar på vad som är rätt och fel. Den andra kategorin är ”jag vet vad som är rätt och fel men andra tycks inte veta, speciellt inte journalister!” Den tredje högen – det är alla de övriga frågorna, säger Lars-Gunnar.

Hans titel på Göteborgs universitet är professor i modern svenska.

– Jag hade inte planerat att jag skulle bli vare sig språkvetare eller universitetslärare. Efter studenten läste jag sådana ämnen som jag tyckte var intressanta, till exempel filosofi, litteraturvetenskap och språkvetenskap, och så fastnade jag för språkvetenskapen, säger Lars-Gunnar.

Den 10 juni gästar Lars-Gunnar finalen i SM i korsord som arrangeras av Hemmets Veckotidning. Han är själv korsordslösare i perioder.

– Min sambo och jag skiftas om att lösa i fem minuter var. Jag gillar när rutorna innehåller dubbeltydigheter. En gång hittade jag ingen synonym till ordet massaker. Först när jag löst några bokstäver i korsande ord såg jag vad krysskonstruktören var ute efter – ordet dalahästar. Mas-saker!

I Hemmets Veckotidning nr 12 svarar Lars-Gunnar på några av de vanligaste språkfrågorna, t ex:

Var kommer ordet lagom ifrån?

Lagom är en böjningsform av ordet lag. I fornsvenska texter betyder laghum enligt lagen. Betydelsen har sedan försvagats till lämplig, passande, varken för mycket eller för litet. Jag tror att i den uppfostran som funnits genom århundraden har man varnat för överdrifter.

Du kan läsa fler frågor och svar genom att gå in på sverigesradio.se och klicka dig fram till Språket i P1.

Foto: Göteborgs universitet


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…