Annons

Annons

Spelmissbruket förstörde Cecilias liv

Under sin graviditet blev Cecilia deprimerad och spelberoende. För att betala sina skulder tog hon allt högre lån. Till en början märkte omgivningen ingenting. Men sedan rasade allt.

Dela
(4)

2
Visa bildspel

/
Spelmissbruket förstörde Cecilias liv
Spelmissbruk
...
Visa mer

 

Cecilia Herkules och hennes sambo levde ett bra liv i sin villa i Kungsbacka. Båda tjänade bra och Cecilia var gravid med sitt första barn, sonen Pontus. Till en början var allt bra, men graviditeten blev allt annat än vad Cecilia hade tänkt sig.

Annons

—Jag kräktes i nio månader och min kropp förändrades på ett sätt som jag ogillade. Den där tanken om att gå runt i söta mammakläder blev aldrig verklighet för mig. Att jag mådde så fysiskt dåligt påverkade mig även psykiskt. Jag blev deprimerad och slutade träffa folk, berättar Cecilia och beskriver hur hon vid ett tillfälle satt vid datorn och plötsligt kom den där blinkande reklamannonsen från ett spelbolag upp på skärmen.

Gilla Hemmets på Facebook

Till en början handlade det bara om pengarna. Cecilia tyckte det var roligt att vinna. Och mer och mer pengar blev det, för i början vann hon mest.

—Jag minns att jag vid ett tillfälle vann 12 000 kronor och det kändes ju jättebra, inte minst med tanke på att vi väntade barn. Jag köpte barnkläder och barnvagn, ett perfekt sätt att dryga ut sin föräldrapenning på.

Sonen fick kolik

Men snart förlorade hon allt mer och Cecilias alla pengar gick till spelandet. Ju sämre hon mådde psykiskt, desto mer spelade hon. Snart föddes deras son och kanske hade saker och ting kunnat bli bra nu, men Pontus hade kolik och allt blev i stället värre.

—Jag grät ikapp med min son och bebislyckan infann sig aldrig. Jag skämdes och tänkte vad är jag för en förälder som inte kan få mitt barn att sluta skrika. Datorn blev min flykt.

Nätkasinot blev hennes tröst och hon förstod inte att hon började bli beroende av sitt spelande. Och det gick fort.

 

Läs mer: Lars Lerin har vant sig vid att vara lycklig

 

—Jag upplevde ett sådant enormt lyckorus där jag satt och spelade vid ljudet och blinkandet. Känslan precis innan man vinner går inte att beskriva. När jag satt vid datorn hörde jag inte ens mitt barn skrika. Det var bara jag och spelet, min son fanns inte för mig i dessa lägen.

Sambon helt ovetande

Inte ens sambon förstod vad hon sysslade med. Han såg ju att Cecilia satt vid datorn, men trodde hon kollade Facebook och mejlade. Hon verkade glad och lycklig.

—Men när jag satt ute på middagar eller umgicks med vännerna längtade jag bara hem till datorn. Jag hörde inte ens vad de satt och pratade om, jag ville bara få spela. Därför blev jag allt bättre på att ljuga.

Ett par år gick och Cecilia spelade så fort hon fick en chans. Lögnerna haglade och ingen kom på henne.

—På jobbet blev jag väldigt effektiv. På rasterna, när kollegorna satt med Facebook och liknande, satt jag och spelade på telefonen. Jag lånade pengar överallt och tog massor av sms-lån. Min pojkvän märkte inget. När vi hade gått och lagt oss smög jag upp och spelade. Vid midnatt före dagen då lönen sattes in vaknade jag alltid som en inställd väckarklocka. Det tog endast ett par minuter och sedan var hela min lön bortspelad.

Sökte hjälp

Cecilia och hennes kille hade nu hunnit bli föräldrar till ännu ett barn, dottern Gabriella, och Cecilia hade dragit på sig så stora skulder att hon fick enorm ångest. Hon fick börja ta mediciner för ångestattacker.

—Jag hade hjärtklappning och vaknade mitt i natten för jag hade sådan panik över vad jag gjort med alla våra pengar. Vi hade två barn, bil och villa och jag hade enorma skulder. Jag var rädd att min mur skulle rasa. Det enda som lugnade mig var att gå ut en promenad, det spelade ingen roll att det var mitt i natten. Jag sov knappt någonting. Det enda som kunde rädda oss var ju den där storvinsten som jag gick och väntade på.

När Cecilia hade över en halv miljon i skulder och hade spelat bort över en hel miljon kronor blev hon till slut tvungen att erkänna för sin pojkvän.

 

Läs mer: Att bli nykter är det bästa Sven Melander har gjort

 

—Jag sökte öppenvård. Men jag hamnade hos en person som inte hade någon koll på spelberoendets problematik. Jag kände att jag inte fick den hjälp jag behövde. Det slutade alltid med att jag i stället gick hem till datorn och spelade igen.

—Gång på gång körde jag allt i botten. Samtidigt blev jag alltmer elak, mot min pojkvän, barnen och alla som kom i min väg. Jag klarade inte ens att hålla uppe min fasad längre. Jag hade i stället isolerat mig från våra vänner och började inse att jag inte kunde sluta spela.

Åkte från barnen

Pojkvännen hjälpte Cecilia vid två tillfällen och hon lovade att sluta. Ett par gånger gick hon tillbaka till öppenvården, men utan framgång. När pojkvännen konfronterat Cecilia en tredje gång kunde han inte längre hjälpa henne att betala skulderna. De förstod båda att Cecilia behövde riktig professionell hjälp.

—Jag hade hört om Game over i Linköping och hösten 2013 åkte jag dit. Pontus var då 5 år och Bella 2. Till dem sa vi att jag skulle iväg och jobba under veckorna.

Behandlingshemmet är något av det bästa Cecilia gjort.

—Där fick jag gå i en åtta veckor lång behandling där KBT hade den centrala rollen. Det var där man fick mig att förstå att det var min depression – som utlöstes av min graviditet – som gjorde att jag hamnade i spelberoendet. Den där depressionen hade legat latent och bröt ut när jag mådde dåligt i min graviditet. Enligt dem kunde jag hamnat i vilket beroende som helst, men eftersom jag var gravid var alkohol och narkotika uteslutet för mig. Med facit i hand skulle jag uppsökt en psykolog när jag började känna mig så missnöjd och låg.

Missade bebistiden

När Cecilia kom till behandlingshemmet var hon fylld av stress, elakheter och hemligheter.

—Jag hade så länge längtat efter frid och lugn i mitt inre. Det var skönt att komma till en plats där det var omöjligt för mig att spela. Det blev min befrielse och min stora räddning. När min sambo kom dit på familjehelgen öppnade jag mig helt för honom.

I fem års tid hade Cecilia varit spelberoende.

 

Läs mer: Deras kärlek vann över missbruket

 

—Det värsta av allt är att jag missade barnens bebistid. Det är bedrövligt att speldjävulen i mig drog mig till spelandet trots att jag hade en son som försökte berätta för mig vad han varit med om på förskolan under dagen. Jag kunde sitta i min sons rum när han pärlade och ritade, men jag satt med min telefon i handen och spelade. Barn märker när ens föräldrar inte mår bra, klart att de tagit skada.

Efter att Cecilia kom hem från Linköpings behandlingshem var hon spelfri i fem månader. Därefter hamnade hon i en svacka och då spelade hon några gånger igen.

—Så fort mitt känsloregister sätter igång är det lätt att min sjukdom drar igång på nytt. Det tog slut mellan mig och min pojkvän. Det var en av anledningarna till att jag spelade igen.

Mamman sköter ekonomin

Numera har Cecilias mamma hand om hennes ekonomi.

—Hon portionerar ut pengar från min lön och hon hjälper mig med att betala räkningar. Dessutom går jag regelbundet och får hjälp på Spelberoendes förening i Göteborg. Helt frisk tror jag aldrig att jag kommer att bli. Att få spela en kväll fungerar på samma sätt för mig som för en alkoholist som får dricka en kväll. Då är man fast.

—Jag är medveten om att jag förstört så mycket för mig själv, inte minst när det kommer till min ekonomiska situation. Mina skulder är stora och jag lever på existensminimum. Men jag mår bra i dag och jag kan skratta från djupet av mitt hjärta – något jag inte gjorde på många år.

 

Kan du känna dig sugen på att spela än i dag?

—Ja, känslor kan snabbt trigga igång suget. Men då har jag lärt mig att tänka i andra banor och ändra mitt beteende. Är jag sugen på att spela ska jag till exempel i stället ringa upp en vän och prata.

Vad har du för råd att ge till dem som känner igen sig i din historia?

—Låt bli att spela den där första gången, alla kan bli beroende. Och är du redan fast uppmanar jag dig att söka hjälp på en gång.

När är man sjuk?

—Det har redan gått för långt när man måste låna pengar för att kunna spela. Och om man inte ens kan lämna sitt hem för att suget till spelandet är för stort har det också gått för långt.

Vad har du för framtidsdrömmar?

—Jag har en ljus framtidstro och har en fin relation med min familj. Länge har jag funderat på att skriva en bok och jag skulle även vilja föreläsa om spelmissbruk.


Läs mer om:

Dela
(4)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…