Annons

Annons

15 spartips som ger klirr i kassan!

Det går nästan alltid att spara pengar när det känns extra kärvt. Här är 15 smarta spartips som kanske kan passa just dig!

Dela
(17)

Spartips

1. Möblera energismart

Ställ inte möbler eller andra föremål för nära elementen, det försvårar för värmen att nå ut till resten av rummet.

2. Säg upp hemtelefonin

Har du en mobiltelefon sparar du ofta pengar på att säga upp ditt telefoniabonnemang. Vill du ha kvar ditt fasta nummer för att bekanta känner till det kan du ofta ha kvar det, men vidarekopplat till din mobil. Hör med din mobiloperatör så kan de hjälpa dig med en sådan tjänst.

Annons

 

3. Kolla upp ditt elpris

Byt till ett billigare elbolag! Det finns flera sajter som jämför elpriser för just ditt postnummer och det går ofta att hitta ett billigare abonnemang.

 

4. Ställ av bilen

Vet du om att du inte ska använda din bil men inte vill sälja den på ett tag kan du med fördel ställa av den för att slippa onödiga kostnader. Det är enkelt att ställa på den när det blir aktuellt.

 

5. Stäng av handdukstorken

Den varma torken i badrummet är populär men när handdukarna är torra är det en bra idé att stänga av den. En som står på året om kan dra så mycket som 3 000 kWh per år. Glöm heller inte att stänga av andra elektriska apparater med standby-knapp.

 

6. Längre sträckor kan vara billigare

När du ska åka tåg en sträcka så kolla vad priset är även för närliggande orter. Ibland är det billigare att boka en längre sträcka (och sen ändå hoppa av där man tänkt sig!). Priserna ändras ofta och därför går det att tjäna pengar på att kolla lite olika sträckningar.

 

7. Jämför bolån

Bostaden är mångas livs största investering. Därför är det viktigt att få så bra låneränta som möjligt. Förhandla om du tycker att din ränta är för hög, försök spela ut bankerna mot varandra. Titta på bankbetyg.se där bankernas bolåneräntor jämförs.

 

8. Sälj gamla prylar

Sälj sådant som bara tar plats och skräpar. Det finns ofta någon som har nytta av det du inte längre använder.

 

9. Köpstopp!

Handla bara mat, mediciner och det mest nödvändiga under en månad. Se hur det påverkat din ekonomi vid månadens slut. Många som provat brukar handla mer eftertänksamt resten av livet.

 

10. Hyr ut ett rum

Bor du stort kan du hyra ut ett rum. Du behöver inte skatta för hyrespengarna om du på ett år som mest tar ut 50 000 kronor i hyra.

 

11. Effektivisera räkningarna

Betala med e-faktura eller autogiro så slipper du fakturaavgifter.

 

12. Se över pensionen

Om du har pensionssparanden av olika slag med efterlevande- eller återbetalningsskydd så bör du se över dem och ta bort skydden ifall de inte behövs längre.

 

13. Baka!

Det doftar och smakar gott – och det är billigt. Baka ditt eget bröd!

 

14. Spara fröer

Brukar du odla tomater och grönsaker på sommaren? Det går bra att spara fröer från grönsaker du köpt i affären i stället för att köpa fröer från återförsäljare. En del grönsaker, som purjolök och selleri, kan växa ut igen även om det bara finns en stump kvar. Sätt dem i vatten och se vad som händer!

 

15. Hyr eller låna verktyg

Det ligger i tiden att inte köpa allt man använder. Ofta använder du kanske bara till exempel ett visst verktyg en enstaka gång, då är det bättre ekonomiskt och miljömässigt att låna eller hyra verktygen – antingen av en vän eller från en verktygspool.

 

Läs mer: 

Fyra middagar under 20 kronor

Petra är en mästare på gratisprylar

10 tips som räddar dig i januari!

 

Av Olof Broddesson

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(17)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…