Annons

Annons

Spara försommaren – gör syrénsaft!

Dela
(0)

 

syrénsaft 3

Älskar du också syréner och önskar att du kunde ta vara på lite av den ljuvliga försommarkänslan? Det går. Gör syrénsaft! Lätt och jättegott som en svalkande dryck under heta sommardagar. Eller varför inte som en välkomstdrink med en skvätt gin i, alternativt som en smaksättare i bubblet?

Annons

Smaken är lite bittersöt, härligt frisk, mer en vuxensaft än en dryck för barnkalas. Men den smakar inte söt parfym som man kan befara. Hur man gör? Lätt som en plätt, på samma sätt som man gör fläderblomssaft!

Gilla Hemmets på Facebook

Det här behövs:

40 klasar bondsyrén

1,5 liter vatten

1,5 kilo strösocker

4 citroner (helst ekologiska)

1 påse (30 gram) citronsyra

ev 1 tsk natriumbensonat, ev en droppe blå karamellfärg alt några blåbär – om du vill ha mer lila än rosa färg på saften.

Gör så här:

Skaka och skälj av blomklasarna. Klipp bort stjälkar/skaft som ger bitter smak.

Koka upp vatten och socker till ett sockerlag, ca 10 minuter. Tillsätt citronsyran och ev natriumbensonat på slutet.

Varva blommor och tunt skurna citronskivor i en skål. Häll över den heta lagen.

Lägg en tallrik överst som trycker ner. Ställ skålen i kylen i 3-4 dyna.

Sila upp saften genom silduk. Pressa gärna lite extra saft ur citronskivorna.

Saften blir ljust rosa – vill du ha lite mer lila saft så tillsätt ett par små droppar blå karamellfärg, alternativt några mosade blåbär.

Häll över i flaskor och njut!

(Saften går också att frysa).

Text och bilder: Maud Holmberg Klyft

syrénsaft, citroner

saft av syrénblommor

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…