Annons

Annons

Spanien får också ny kung – Monaco väntar tronarvinge

Dela
(0)

juan carlos

Letiza till vänster blir drottning och Felipe kung i Spanien när Juan Carlos abdikerar. Till höger nuvarande drottning Sofia. Bilder: Shutterstock

Det händer mycket inom de europeiska kungahusen just nu.

Monarkskiftstrenden i Europa fortsätter – nu ska även Spanien få ny kung.

Annons

I fjor abdikerade holländske drottningen Beatrix till förmån för äldste sonen Willem-Alexander och kronprins Philippe blev kung i Belgien efter sin far Albert II.

Idag tillkännagav Spaniens kung Juan Carlos att han abdikerar och kronprins Felipe blir landets nya regent. I sitt sista tal till det spanska folket sa en rörd kung under måndagseftermiddagen att han känt stolthet och tacksamhet mot folket.

– Stolthet över det vi har uppnått under den här perioden och tacksamhet över det stöd jag fått.  76-årigeJuan Carlos blev Spaniens kung 1975, två dagar efter diktator Francos död och har lett landet från diktatur till demokrati.

* * *

I Monaco hade många gett upp hoppet om en tronarvinge. De barn Prins Albert har utom äktenskapet skulle aldrig kunna få tillträda någon tron och på senare tid har det också spekulerats om fursteparets barnlöshet höll på att leda till skilsmässa. På hovets hemsida, Palais Princier de Monaco, står det att Prins Albert II och prinsessan Charlene av Monaco är överlyckliga att kunna tillkännage att prinsessan är gravid. Barnets ankomst är beräknad till  slutet av året.

charlene

* * *

På söndag riktas kungliga blickar mot Sverige. Då döps lilla Leonore Lilian Maria i Drottningsholms slottskyrka – och detta på Madeleine och Chris O’Neill ettåriga bröllopsdag! SVT kommer att sända hela dopgudstjänsten.

Prinsessan+Madeleine+Herr+ONeill+Prinsessan+Leonore+foto+kungahuset.seBild: Kungahuset.se

 

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…