Annons

Annons

Sorgen efter Johannes Brost: ”Jag är otroligt bedrövad”

Skådespelaren Johannes Brost har avlidit 71 år gammal. Många minns den folkkäre skådespelaren som lämnar ett stort tomrum efter sig. "Det var en solstråle", säger Eva Rydberg till Sveriges Radio.

Dela
(199)

Johannes Brost är död – avled i cancer 

I höstas kom beskedet att skådespelaren Johannes Brost drabbats av cancer. Senare under hösten väntade operation i Lund.

– Det var så kluvet. Chockad, ledsen och glad samtidigt, sa han till cancerinformation.nu under hösten om cancerbeskedet.

Annons

Johannes Brost. Bild: IBL Bildbyrå

Under fredagen meddelade Johannes Brosts familj att skådespelaren gått bort på Skånes universitetssjukhus under torsdagen.

Gilla Hemmets på Facebook

”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skriver familjen, enligt DN.

Läs mer: Johannes Brosts sista tid – kampen mot cancern

Sofia Ledarp om Johannes Brosts död

Johannes Brost lämnar ett stort tomrum efter sig och många svenskar sörjer skådespelarens bortgång.

Sofia Ledarp, skådespelaren som deltog i samma säsong av SVT-succén ”Stjärnorna på slottet” som Johannes Brost, beskriver honom som väldigt kärleksfull – framförallt mot människorna som var viktiga i hans liv.

– Jag är väldigt glad att jag fick träffa en sådan människa som Johannes. Han har ett sådant stort hjärta och var verkligen en historieberättare, säger Sofia Ledarp till Aftonbladet.

Sofia Ledarp, Lia Boysen, Johannes Brost, Magnus Uggla och Gunnel Fred deltog i ”Stjärnorna på slottet” som visades 2017. Bild: IBL Bildbyrå

Ledarp påpekar också att han hade flera sidor.

– Han var både en rebell och en discokula. Han var helt enkelt underbar.

Tommy Körberg var en annan av Johannes Brosts, mer långvariga, vänner. De träffades så sent som i december.

– Johannes var en glad gamäng med ett djupt socialt patos. Det var alltid högt i tak och jag har många goda minnen från vår tid ihop, säger Körberg till Aftonbladet.

En av de sista rollerna i ”Fröken Frimans krig”

Skådespelaren Sissela Kyle var med i en av Johannes Brosts sista produktioner,”Fröken Frimans krig” på SVT. Kyle har även regisserat Brost i musikalen ”Top hat”.

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger Sissela Kyle till Dagens Nyheter.

Hon beskriver Johannes Brosts bortgång som en stor förlust.

– Han var en originell och fin skådespelare som var väldigt levnadsglad och det tycker jag att man känner i hans skådespeleri. Och så var han dessutom en lojal och schysst kamrat. Han var en nyfiken, positiv och glad kille, säger Kyle.

Johannes Brost i ”Fröken Frimans krig”, tillsammans med skådespelarna Maria Kulle och Lena T Hansson. Bild: IBL Bildbyrå

Även skådespelaren Ola Forssmed, som spelade i 90-talssåpan Rederiet tillsammans med Brost, lyfter fram hans förmåga att se sina medmänniskor.

– Jag fick precis höra och jag är otroligt bedrövad. Han var den soligaste personen både på och bakom scen. Han uppmärksammade alla och såg till att alla hade det bra, säger Ola Forssmed till Sveriges Radio.

LÄS MER: Johannes Brost om sin kamp mot cancern

Eva Rydberg om Brost: ”Alltid på gott humör”

Eva Rydberg minns Johannes Brosts goda humör som smittade av sig.

– Det var en solstråle. Han var alltid på gott humör. Man älskade att ha honom omkring sig och han var alltid hundra procent bra i sina roller. Han var mångsidig och kunde allt, säger hon till Sveriges Radio.

Eva Rydberg. Bild: IBL Bildbyrå

Skådespelarkollegan Helena Bergström spelade mot Johannes Brost i de båda filmsuccéerna ”Black jack” och ”Änglagård”.

– Han var en otroligt varm person och skådespelare. Den här värmen som han utstrålade som människa sken igenom i alla hans roller och det är en otrolig förlust att vi inte får se honom igen. Självklart tänker jag på hans närstående och beklagar förlusten otroligt mycket, säger hon till Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Johannes Brost om familjen och sin mammas död

Skådespelaren Ulf Brunnberg lyfter fram Johannes Brost som en stora familjeman.

– Han var väldigt barnkär. Familjen var primär för honom, och det tyckte jag var ett väldigt bra drag. Det är lätt att bli yrkesskadad när man sysslar med skådespeleri och bara vara narcissist, men det var inte han, säger han till TT.

LÄS MER: Johannes Brost död – 71 år gammal 


Läs mer om:

Dela
(199)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…