Annons

Annons

Sophie har den bästa havsutsikten i Falsterbo!

Sophie bor alldeles bredvid den mer än 200 år gamla Falsterbo fyr. Här ringmärker hon flyttfåglar och myser i fyrens skugga när stormar sliter i byggnader och natur.

Dela
(26)

8
Visa bildspel

/
Sophie Ehnbom - Falsterbo Fyr - 1
Sophie Ehnbom - Falsterbo Fyr - 2
Sophie Ehnbom - Falsterbo Fyr - 3
Sophie Ehnbom - Falsterbo Fyr - 4
Sophie Ehnbom - Falsterbo Fyr - 5
Sophie Ehnbom - Falsterbo Fyr - 6
Sophie Ehnbom - Falsterbo Fyr - 7
Sophie Ehnbom - Falsterbo Fyr - 8
...
Visa mer

 

Fåglar och fyrar är viktiga ingredienser i Sophie Ehnboms liv. De första har gett henne ett ovanligt yrke och en ovanlig bostad. De andra är ett intresse som vuxit på grund av det ovanliga boendet.

Annons

Det är en vacker vinterdag med blå himmel, solsken och ett tunt snötäcke på de vidsträckta strandängarna när vi träffas längst ut på Sveriges sydvästligaste udde. Här har Falsterbo fyr, en bastant tegelbyggnad från 1790-talet, i 200 år väglett sjöfarare förbi de farliga sandreven utanför.

Numera har en annan fyr tagit över den uppgiften och i fyrträdgården, där vindpinade tallar och buskar samsas, har Sophie både sin arbetsplats och bostad. Hon är ringmärkare på Falsterbo fågelstation och bor i den gamla fyrvaktarbostaden.

—Vi är nog bara en handfull som arbetar med ringmärkning som yrke, men det finns förstås många som ringmärker fåglar ideellt, säger Sophie som fastnade för fågelskådning hemma i Simrishamn som tonåring.

Fritidsintresset ledde så småningom till hennes yrke och hon tycker att fåglar är fascinerande.

—Ju mer man lär sig om fåglar, desto mer finns det att lära sig. Fågelflyttning är väldigt häftigt, det är som att lägga pussel och vi har långt ifrån alla bitarna.

Ser många soluppgångar

Varje år ringmärks i snitt 24 000 fåglar i Falsterbo i miljöövervakningssyfte. Arbetet börjar redan i mars då de första flyttfåglarna kommer.

—För mig är en perfekt dag på jobbet en vårdag när jag går upp medan det fortfarande är mörkt och helst vindstilla och sätter upp näten vi fångar fåglarna i. Sedan går jag in och dricker kaffe och känner förväntan – vilka fåglar ska komma i dag? Jag tar den första rundan i gryningen och då vet jag hur dagen kommer att bli, berättar Sophie.

Hon ser fram emot den första bofinken, sädesärlan och lövsångaren. De är alla milstolpar på väg mot våren. Att ringmärkningssäsongen (mars–november med ett avbrott 10 juni till 21 juli) innebär många tidiga morgnar har hon inte något emot.

—I det här jobbet får man se många soluppgångar.

Det lite karga kustlandskapet där hav och himmel möts och danska klintar anas i fjärran är ännu en bonus.

—Det är underbart att bo här med fin havsutsikt och kunna följa fåglarna under alla årstider, säger Sophie.

Hon trivs med det lite avskilda läget en bit från övrig bebyggelse, som skänker både tystnad och stillhet.

Mäter väder och vind

Det röda trähuset som varit fyrvaktarbostad byggdes i slutet på 1800-talet för fyrens personal som tidigare bott inne i fyren. Där finns nu en museilägenhet som visar det tidstypiska boendet som tre familjer delade på.

Fyrvaktarna hade ett tungt och smutsigt arbete då fyren ursprungligen eldades med stenkol. Fotogen och elektricitet gjorde så småningom arbetet lättare. Sjöfartsverket släckte fyren 1990 och sedan 1993 lyser det mycket svagare ljuset i Falsterbo fyr bara för ortsbor och turister.

—Fyrplatser har en speciell charm och det är viktigt att bevara deras historia. Jag tycker att det är häftigt att bo här vid fyren, säger Sophie som gärna besöker andra fyrplatser.

Falsterbo är Skandinaviens äldsta fyrplats och redan på 1200-talet tändes den första fyren, som bara var en öppen eld, av tyska munkar.

I fyrträdgården ligger också SMHI:s mätstation, en av tre i Sverige som är bemannade. De två andra finns i Svenska högarna i Stockholms skärgård och i Katterjokk vid riksgränsen.

—Var tredje timme mellan 7 och 19 ska moln, sikt, temperatur och vindstyrka noteras, förklarar Sophie som håller på att lära sig att bli väderobservatör.

Längst ute på en udde, en bit från ”civilisationen”, har förstås vädret stor betydelse för vardagslivet. Här upplever Sophie alla slags väder med lika stor förtjusning.

—Jag gillar när det stormar. Det är häftigt med naturens krafter. Fast det är förstås bäst att hålla sig inomhus då.

 


Läs mer om:

Dela
(26)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…