Annons

Annons

Sömnskolan lärde oss att sova gott!

Dela
(0)

 

En kurs gjorde susen! Det säger Ingrid Lundström och Vera Forsman som fått hjälp att bearbeta sina sömnstörningar. I Hemmets Veckotidning nr 15 berättar de om sina erfarenheter av Sömnskolan, en kurs som de gick via Kommunhälsan i Skellefteå.

Annons

 

– Jag började få svårt att somna när jag kom in i klimakteriet. Men det hade även min mamma och mormor, så jag tänkte att det var väl bara att vänja sig, berättar Vera, 61.

För Ingrid, 56, var det jobbet och de egna högt ställda kraven som blev den utlösande faktorn.

– Jag hade så mycket som snurrade i huvudet att jag kunde vakna 10-14 gånger per natt. Det kändes som att jag tappade sömnen.

 

Under åtta veckor gick de två timmar i veckan och fick kognitiv beteendeterapi, bland annat fick de lära sig skriva sömn- och beteendedagbok.

 

– Jag insåg hur mycket mitt eget beteende påverkade sömnen, vilket stort ansvar jag hade och vad jag kunde förändra. Det var en stor upplevelse för mig! säger Ingrid.

 

– Att se hur jag själv kunde påverka sömnen peppade mig och jag har faktiskt nästan kunnat sluta helt med sömnmedel, säger Vera.

 

Dålig sömn är ett gissel för många. Men nästan alla kan få hjälp! Det menar docent Jan-Erik Broman vid sömnutredningsmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 

– En dålig nattsömn märks tydligare när vi arbetar än när vi är pensionärer och kan ta det lite lugnare. Men man ska aldrig bortförklara en ständigt dålig sömn med att man blivit äldre. Ibland kan det vara symtom på någon sjukdom, menar Jan-Erik Broman, som även tipsar om egenvårdsråd för en bättre sömn.

 

Expertens bästa råd i korthet:

Sänk temperaturen i sovrummet. Skapa en tyst och mörk miljö.

Följ dygnsrytmen. Lägg dig vid ungefär samma tid på kvällen och glöm inte varva ner innan.

Drick inte för sent. Det ökar risken för toalettspring. Drycker med alkohol och koffein stör sömnen.

 

Fler tips hittar du i tidningen!

 

Foto: Erland Segerstedt, Henry Lundholm


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…