Annons

Annons

Sommar, sol och…migrän!

Dela
(0)

I nr 26 har vi stor migränspecial där bland annat Ann-Catrin Bergdahl berättar om hur hon har blivit hjälpt av PNS-behandling. Ann-Catrin är  47 år och har haft migrän sedan tidig ungdom. För fyra år sedan skadade hon nacken i en bilolycka, och efter det började en mardröm med ständig svår huvudvärk och migränanfall som var värre än någonsin.
Ann-Catrin bor i Vuollerim, ett litet samhälle sydväst om Jokkmokk. Hon jobbar som ekonomiassistent och har mått bra för det mesta. Ända till den olycksaliga händelsen 2009.
– Det var halt och jag körde av vägen och voltade två varv med bilen. Men jag klev ur efteråt, for hem och ringde efter en bärgare.
Detta hände en fredag. Allt var frid och fröjd, men på måndagen var Ann-Catrin tvungen att åka till doktorn. Hon kunde inte röra huvudet.
– Jag blev sjukskriven en månad och ordinerades sjukgymnastik. Jag hade också börjat få en hemsk huvudvärk, från nacken och fram över huvudet till pannan. Det värkte dygnet runt!
Ann-Catrin provade akupunktur, men det förvärrade bara värken. Läkarna kunde inte förklara varför hon hade så ont. En magnetröntgen visade ingenting onormalt.
Hon provade också en bärbar TNS-apparat som lindrade en aning, men bara för stunden. Även botoxsprutor i nacken hjälpte bara tillfälligt.
– Värktabletter blev det förstås, hela tiden, allra starkaste sorten. Och insomningstablett för att få vila några timmar från värken.

Annons

Detta pågick i flera år, dag och natt. Ann-Catrin fick också sina migränanfall.
– Kombinationen av migrän och värken från nacken var fruktansvärd, berättar Ann-Catrin. Jag blev helt sängliggande, om jag rörde mig kräktes jag direkt. Jag provade olika mediciner, bland annat Imigran-sprutor som bara hjälpte ibland. Annars var det bara att dra ner persiennerna och ligga helt stilla.
Till slut hade Ann-Catrin fått nog.
– Jag är en tjurskallig person, och kunde inte acceptera att ha det så här. Det blev mycket frånvaro från jobbet, och städade jag fick jag betala efteråt med ännu värre värk och yrsel. Så jag sa till min läkare på smärtkliniken att ”jag kan inte leva så här”, och då fick jag till slut prova PNS.
I höstas satte läkaren in en testelektrod i Ann-Catrins nacke. Hon testade utrustningen under en vecka.
– Till min förvåning, och glädje, blev jag mycket bättre! Så den 15 februari i år fick jag apparaten inopererad på riktigt.
Ann-Catrin kan reglera smärtlindringen själv, har hon mycket ont drar hon på ordentligt, annars får den gå på lägre växel.
– Den ”durrar” lite när den är i gång, men nu när allt har läkt gör det inte alls ont, jag känner egentligen inte av apparaten. Jag kan duscha och bada hur mycket jag vill och är jättenöjd, säger Ann-Catrin och fortsätter:
– Jag sover mycket bättre och behöver inte ta sömnmedel. Inte heller värktabletter varje dag, vilket min mage är tacksam för. Och jag har inte haft något migränanfall sedan jag fick PNS inopererad!

Många patienter blir hjälpta!
Krister Ruuth, narkos- och intensivvårdsläkare samt smärtspecialist vid Sunderby sjukhus i Luleå svarar på frågor om migrän och PNS-behandling.
Vad orsakar migrän?
– Migränanfallet startar i själva hjärnan, det frisätter substanser som påverkar blodkärl så att de blir onormalt smärtkänsliga och orsakar den pulserande värken vid migrän. Det ger också onormal känslighet för ljud, ljus och lukter.
Är det ärftligt?
– Risken att få migrän är till ca 50 procent ärftligt betingad. Det verkar vara ett samspel mellan flera gener och olika miljöfaktorer.
Hur vanligt är migrän?
– Ungefär 14 procent av den svenska befolkningen lider av migrän och det är vanligare hos kvinnor än hos män. Bland kvinnor i fyrtioårsåldern har nästan en fjärdedel någon form av besvär med migrän.
Ann-Catrin har ju blivit hjälpt av PNS. Vem kan få en sådan behandling?
– De som har provat all annan tänkbar behandling, utan att få varaktig smärtlindring. De som har kronisk migrän med många anfall varje månad, mycket sjukskrivning och försämrad livskvalitet. För många fungerar det att ha utrustningen en tid och bli av med sin värsta smärta så att de kan börja leva igen. Men PNS fungerar inte för alla med migrän och spänningshuvudvärk.
– Ann-Catrin svarar hittills mycket bra på behandlingen, men det är ännu lite för tidigt att säga om hon kommer att ha fullt utbyte av den. Fast jag har patienter med nack- och huvudvärk som gått flera år med PNS-utrustning och fortfarande är mycket nöjda. Både kvinnor och män.

Så fungerar PNS
Vid perifer nervstimulering, PNS, stimuleras nerver som löper upp över huvudet genom en elektrod som läggs in under huden i nacken. Från den går tunna elektroder vidare under huden längs halsen till bröstet (eller annan del av kroppen), till en liten stimulatordosa under huden. Dosan liknar en pacemaker och ger svaga elektriska impulser till nerverna.
– Denna neurostimulering stör överföringen av smärtsignaler, man ersätter helt enkelt smärtan med en annan känsla, förklarar smärtspecialist Krister Ruuth. Vissa beskriver det som en varligt masserande känsla och, i vissa fall, försvinner smärtan helt.
Med en fjärrkontroll kan patienten sedan sätta på och stänga av neurostimulatorn och justera styrkan på nervstimuleringen. Stimulatorn är batteridriven, och kontrolleras en gång om året hos läkare, men man kan ha den i många år.
Ingreppet görs med lokalbedövning, tillsammans med lite lugnande och smärtstillande.

Hitta rätt behandling!
• Vid lättare besvär, prova Alvedon eller Treo. Hjälper inte det, gå över till antiinflammatoriska mediciner (som stolpiller om du mår illa), gärna tillsammans med något medel mot illamående (receptbelagda).
• Får du ingen lindring, be doktorn skriva ut triptaner, finns i form av injektioner, tabletter, nässpray och stolpiller.
• Får du anfall ofta kan du behöva förebyggande medel, oftast används betablockerare. Även antidepressiva medel av en äldre sort och en epilepsimedicin kan användas vid särskilt svåra fall.
• Om du får migrän i samband med mens kan du använda ett hormonplåster under några dagar före mensen.
• Vid TNS-behandling stimuleras nerver som ligger nära huden med en svag elektrisk ström från elektroder. Smärtsignalerna filtreras bort och du känner mindre smärta.
• Botox är godkänt som behandling mot migrän, till högkostnadspris. Du får sprutor i panna, tinningar, ibland i käken och nacken om du har spänningsvärk. Om det fungerar kan du fortsätta med flera omgångar.
• Injektioner med lokalbedövning i ömmande muskler i nacken ger smärtlindring och muskelavslappning. Kompletteras med tänjning och massage.

 

Mer om migrän i tidningen!

Text: Susanna Hauffman

Foto: Stefan Nilsson, Shutterstock

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…