Annons

Annons

Som liten ville Johan Glans bli clown och cirkusdirektör!

Redan när han var fyra år stod målet klart – han skulle få människor att skratta! 36 år senare har Johan Glans uppfyllt sin dröm med råge. Men lika viktigt som det är att roa är det för Johan att själv ha roligt. Något som har fått vissa konsekvenser...

Dela
(0)

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

När Johan Glans ordnade cirkus hemma i familjens trädgård och bjöd in halva grannskapet som publik jublade kompisarna.

– Fast jag tror inte att mamma och pappa visste om cirkusen förrän grannarna väl var i trädgården, säger Johan med ett leende. Men de tyckte att det var roligt, de har alltid varit väldigt stöttande.

Annons

Och roligt har det fortsatt att vara. Den 40-årige sonen har dock lämnat trädgården och blivit en älskad komiker långt utanför barndomsstaden Eslövs gränser. När vi träffas är Johan i lilla Arrie, några mil utanför Malmö, mitt i inspelningen av fortsättningen på tv-serien Halvvägs till himlen. Han ska just sätta sig i den något slitna soffan i kyrkoherdens hus när han inser att han glömt ta på sig vigselringen. I motsats till kyrkoherden Albin Olsson, som han spelar i tv-serien, är Johan nämligen gift sedan ett drygt år tillbaka. Ett äktenskap som befästs med en slät vigselring i rött guld.

– Det är min stora noja att jag ska bli av med den, förklarar Johan sedan han med ett lättat leende letat fram ringen ur en stor väska med ombyteskläder.

Johan var bara 4 år när han insåg att han ville bli clown – och cirkusdirektör. Men han skrev också pjäser, som en något motvillig lillebror tvingades medverka i.

– Sedan spelade vi upp pjäsen för familjen eller när vi hade gäster hemma. Jag var väldigt driftig som barn och hade enorma fantasier och projekt. Fast så kanske alla barn är? funderar Johan högt. Mina egna barn är ju väldigt kreativa.

Gjorde succé

Döttrarna Minni och Cilla får honom att lysa upp lite extra. Just nu, med 60 mils avstånd till familjen, är längtan en smula större än vanligt.

Johan och hustrun Sara Young gifte sig den 20 april 2013.

– Det är Hitlers födelsedag, kom jag på efteråt, förklarar Johan. Det är en stand-up-comedy-tradition som jag har, att hitta det absurda i tillvaron.

Det är inom ståuppkomik som Johan först gjorde sig känd, en karriär som tog fart 1994 när han och David Batra hamnade på en delad förstaplats i en tävling i Malmö. Därefter tog de sikte på Stockholm och Norra brunn, där dåtidens stora underhållare underhöll i tv-rutan.

– Då kändes Stockholm och världen så stor. Jag minns hur jag och David brukade gå in på en resebyrå i Lund, stå i kö och be att få köpa en biljett till Stockholm. Det känns som en helt annan tid, nu bara klickar man på internet så är det klart. Snabbt och enkelt!

Riktigt lika snabbt gick det inte för Johan att nå de stora salongerna – men när han väl kom dit var succén ett faktum. 2012 han blev årets musikalartist för sin roll som Sir Robin i musikalen Spamalot. I höst står han återigen på musikalscenen, nu som den arbetslöse och schlagertokige fyrabarnspappan Bosse i musikalen Livet är en schlager på Cirkus i Stockholm.

– Med tanke på att både Helen Sjöholm, som spelar min fru Mona, och Peter Jöback är med så är risken att jag skulle få pris som årets musikalartist försvinnande liten, konstaterar Johan med ett skratt.

Saknar familjen

Komiken är ständigt närvarande under vårt samtal, även om det ibland stannar upp och blir lite mer allvarsamt. Som när det kommer till familjen. Att spela en musikal i ett år är ett stort beslut, som föregicks av mycket planerande och många diskussioner.

– Det är egentligen det enda negativa med musikalen, att jag missar viktig tid med barnen eftersom jag kommer att vara borta varje helg i ett år. Lördagar har vi dessutom dubbla föreställningar. Så därför försöker jag verkligen att hålla igen på allt annat, jag vill ju vara hemma med familjen så mycket som möjligt.

Johan hämtar mycket inspiration från sin vardag. Som komiker gillar han mer att roa än oroa sin publik. Att komma med pekpinnar och få folk att tycka som han själv är inte riktigt hans melodi.

– Jag är väldigt rädd för att predika som komiker och det tycker min fru är lite tråkigt. Men om jag ska våga stå för något, då måste jag ha roliga argument.

Men lika viktigt som att vara rolig är det också att ha roligt.

– Saker jag inte tycker är roliga har jag svårt att göra, i sådana sammanhang blir jag en riktig sista-minuten-människa.

Det är också det enkla skälet till att Johan inte har körkort, han tyckte helt enkelt att det var för tråkigt att ta lektioner och läsa teori. Fast någon större förlust verkar det inte vara.

– Nej, jag saknar faktiskt inte körkort. När jag bodde i Eslöv cyklade jag till det mesta och när jag började plugga i Lund tog det bara 14 minuter med Pågatågen från Eslöv. Dessutom är Lund ingen stad man kan ha bil i. Det är inte heller Stockholm där jag bor nu.

Tror inte på Gud

Humor är viktigt för Johan. Därför blev han glad när han fick höra hur Arrie kyrkas församling visade Halvvägs till himlen inne i kyrkan på storbilds-tv och serverade popcorn.

– Men jag skulle aldrig kunna bli präst. Jag är inte religiös och tror inte på Gud och organiserad religion.

Däremot lyfter Johan gärna fram prästerna som viktiga själavårdare.

– Och när det väl är dags för en begravning vill jag vara i kyrkan, det skulle kännas konstigt annars, tror jag.

Samtalet blir återigen lite allvarligare, men bara för en kort stund. Livet är alldeles för roligt i Johan Glans sällskap. Till och med när samtalet handlar om bibeln…

– Vi har ju en hel del bibelcitat i våra manus och några fastnar i huvudet, som Matteus 7:3: ”Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget?” Men min favorit är nog 5 Mosebok 22:11: ”Du skall icke kläda dig i tyg av olika garn, av ull och lin tillsammans.” Det låter som från en gammaldags modeblogg!

 

Om sina glansfulla sidor:

G: Glad, godhjärtad eller grubblande?

– Glad får det bli, det är jag oftast faktiskt. Och gladast blir jag av barnen, de är verkligen roliga!

L: Lojal, lyhörd eller lycklig?

– Lyhörd tror jag. Det måste man vara som komiker, så att du känner av stämningen i publiken och vet vem som är med dig – eller inte.

A: Ambitiös, ambivalent eller auktoritär?

– Ambivalent, absolut! Jag har väldigt svårt för att bestämma mig. Det var kanske därför jag aldrig tog någon fil kand i Lund, jag läste olika kurser i fyra år utan att ta någon examen. Eller så var jag inte tillräckligt motiverad…

N: Noggrann, nyfiken, eller nostalgisk?

– Jag är faktiskt ganska nostalgisk och det rätt fort efter att något hänt. ”Åh, tänk när Cilla var två år… Fast det var ju hon ju förra året.” Men jag är också noggrann.

S: Snabb, snygg eller smart?

– Det får nog bli smart. Jag har bara varit snabbast en gång i mitt liv och det var när jag var 14 år, då blev jag skånsk mästare på 80 meter sprint på 9,89 sekunder. Det är min enda idrottsmerit som jag fortfarande kan damma av.

 

Bor: Stockholm.

Född: 9 april 1974 i Eslöv.

Familj: Gift med Sara Young och pappa till döttrarna Minni, 6, och Cilla, 3 år.

Karriär i korthet: Har medverkat i såväl Parlamentet som Kvarteret Skatan och Jättebästisar och fått utmärkelser som årets komiker (2003 och 2013), Årets musikalartist och Årets skåning.

 

En riktig Bondexpert

Som 14-åring var Johan med i SVT:s frågesportprogram Kvitt eller dubbelt, där han tävlade i ämnet James Bond. Och fortfarande står den brittiske agenten högt i kurs!

Vilken är den mest okända kunskapen du besitter om James Bond?

– Att författaren Ian Fleming tog namnet James Bond från en brittisk ornitolog som skrivit fågelboken Birds of the West Indies.

Vem är den bäste Bond?

– Sean Connery, fast jag gillar Roger Moore väldigt mycket också. Hans liv skulle jag vilja ha, det verkar som att han bara glider genom livet.

Hemma i familjens bokhylla står ett signerat exemplar av Roger Moores självbiografi My word is my Bond, ”Till Johan från Roger Moore”.

– Just den dagen när han var här i Sverige var jag upptagen med att leda Guldbaggegalan. Det störde mig så mycket att jag missade det, så min fru fick gå dit med Minna. Nu har jag en bild på Roger Moore, min fru och dotter!

 

Vi ses i tv! Halvvägs till himlen har premiär den 1 oktober i TV4.

Livet är en schlager har premiär den 11 september på Cirkus i Stockholm.

Av Christina Mellberg Foto: Gugge Zelander, Mia Carlsson, Carolina Romare/TV4

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…