Annons

Annons

Som djurvolontär gör Birgith skillnad

Birgith har rest jorden runt som volontärarbetare. Hon har arbetat i projekt med lejon, geparder och leoparder. Hon har bott med pandor och gorillor. – Så länge jag kan kommer jag att resa. Det är en investering i mig själv!

Dela
(186)

4
Visa bildspel

/
Som djurvolontär kan Birgith göra skillnad
Som djurvolontär kan Birgith göra skillnad
Som djurvolontär kan Birgith göra skillnad
Som djurvolontär kan Birgith göra skillnad
...
Visa mer

 

Birgith Överaas, 48, har alltid varit intresserad av djur. Sedan sex år tillbaka reser hon som volontär för att kunna hjälpa och studera de vilda djuren.

—Om jag ska ut och resa kan jag lika gärna göra någon nytta, hellre än att ligga i en solstol på en strand och bara lata mig. Jag ser det som rent egoistiskt när jag reser. Jag betalar för min upplevelse samtidigt som jag får göra det jag tycker mest om – att vara med de vilda djuren, säger hon.

Annons

Hennes äventyr som volontärarbetare började 2009. Med två vuxna döttrar kände hon att det var dags att börja förverkliga sina egna drömmar.

—Jag hade en lapp som jag skrev upp mina drömresor på. Jag ville besöka Krugerparken, hälsa på lejonen i Serengeti nationalpark och få vara nära gorillorna i Uganda eller Rwanda.

Efter några månaders noggrann planering gjorde Birgith sin första volontärresa i januari 2009. Resan gick till Sydafrika och Tanzania. Huvuduppdraget var att under fyra veckor bland annat övervaka lejon, elefanter och noshörningar. Turen gav mersmak.

—Resorna ger mig så mycket energi och kraft. Jag vill att djuren ska ha det bra. Kan jag hjälpa till så att färre elefanter eller andra djur inte blir skjutna av tjuvjägare gör jag gärna det. Det ger en mening med livet.

Varje resa är unik, genomtänkt och noga planerad.

—Jag har upplevt så otroligt mycket. Det är jättesvårt att få omgivningen att förstå, säger Birgith.

Bodde med mongolerna

En resa som hon minns särskilt gick till Xi’an i Kina. Den gjorde hon på hösten 2009 och den varade i sju veckor. Huvudsyftet var att åka till Xi’an och bo med pandor på ett forskningscenter. Resan började i Ryssland med målet att åka Transmongoliska järnvägen till Peking i Kina.

Hon gjorde två stopp under tågresan. Det första var i Ulan Bator, där hon åkte ut till mongolerna som driver campen Jalman Meadows ute i vildmarken.

—Under tre dagar bodde jag med mongolerna i vildmarken. Vilket äventyr! Jag kom ut till lugnet och harmonin. Allt var så annorlunda där; stillheten, landskapet och folket.

Sedan fortsatte resan med tåget till Peking och vidare till Louguantaiparken utanför Xi’an. Där väntade pandabjörnarna och under tre veckor skötte hon om dem tillsammans med en annan skötare.

—Pandorna kommer till parken om de hittas övergivna eller skadade ute i det vilda.

Sedan 2009 har Birgith gjort totalt sex volontärresor, varje gång till nya ställen. Hon är aldrig rädd, men har stor respekt för djuren.

Hon glömmer aldrig när hon var i Selati i Sydafrika. Tillsammans med en guide upptäckte gruppen åtta lejon.

—Det hade börjat mörkna och var svårt att se, vi fick lysa med ficklampor för att se ögonen. Guiden började plötsligt sakta köra därifrån. Så ropade han: ”De följer efter, nu måste vi köra.”

Birgith hann inte tänka, det var bara att hålla i sig.

—Vi hade inte vett att vara rädda. Det var bara en häftig upplevelse. Rädslan och adrenalinet kom på kvällen när vi skulle lägga oss ner och sova. Då började jag tänka på vad som hade kunnat hända.

Vill åka till Svalbard

Hon hoppas få göra fler resor i framtiden.

—Jag har sett hyenor, leoparder, lejon och geparder. Kvar på önskelistan är tiger och isbjörn. Jag vill även åka till Indien, Madagaskar och Svalbard.

Hemma har hon minnen från resorna som hon bevarar varmt.

—Jag skriver i min blogg och gör fotoböcker. När jag sitter på ålderdomshemmet ska jag minnas mitt rika liv.

Sedan två år tillbaka har hon träffat en kärlek. Han är införstådd med Birgiths djurintresse och de två senaste åren har de rest mycket ihop.

—Djuren kommer alltid att vara en stor del av mitt liv och så länge jag kan kommer jag att resa. Jag lägger inte ner pengar på dyra bilar eller bor i ett stort hus. Däremot investerar jag i mig själv.

 


Läs mer om:

Dela
(186)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…