Annons

Annons

Soltorka dina egna tomater!

Dela
(10)

tomater”Hjälp – jag har alldeles för många tomater. Vad ska jag göra med dem?” Just nu är det många som har angenäma problem när tomaterna mognar,  på en och samma gång. Även om inget går upp emot att äta dem naturella och nyskördade så finns det ju gränser! Varför inte soltorka- eller rättare sagt ugnstorka och lägga in i olja? Det är enkelt – men tar lite tid. Förut ugnstorkade jag i 50 grader – men det tog minst åtta timmar att få dem färdiga. Fick tipset att höja till hundra – tiden förkortades till hälften och tomaterna blev lika goda!

Annons

soltorkad tomat

Soltorkade tomater – du behöver:

ca 1 kilo tomater, en god olivolja, flingsalt, peppar, timjan och rosmarin, vitlöksklyftor och lite kapris – om du gillar det.

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader. Skär tomaterna i fyra delar – eller halvera om de är små. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapperoch med skalsidan nedåt. Strö lite salt över. (Ska du servera dem direkt kan du ringla över olja och en gnutta honung också). det tar 4-6 timmar innan de är klara, beroende på ugn och hur tjocka och saftiga  tomaterna är .

De ska se skrumpna ut och vara nästan helt torra när de är färdiga. Är vissa bitar mindrev kan du behöva ta ut dessa först. Är du osäker är det bättre att de får torka sista tiden i eftervärmen eller på papper i rumstemperatur i ett dygn.

När tomaterna är sega och inte längre fuktiga är de färdiga. Lägg dem i burk  och strö över en gnutta salt, lite peppar, 6-8 vitlöksklyftor och små klippta stjälkar av färska kryddor som rosmarin och timjan. Själv älskar jag kapris och tillsätter gärna en tesked av detta. Förslut och spara i kylen.

Syltade gröna tomater

Får du tomater som inte hinner mogna – sylta dem! Jättegott till kyckling, stek, paté och färsbiffar.

Det här behövs: 1 – 1 ,5 kilo gröna fasta tomater, salt, vatten, syltad ingefära (eller en bit färsk), 5 dl vitvinsvinäger, 7 dl socker, ca 30 vit- eller kryddpepparkorn, pepparkorn, 2 kanelstänger, 10 kryddnejlikor, ev en knivudd natriumbensoat.

Gör så här: Nagga tomaterna. Är det cocktailtomater kan du använda dem hela – skär annars i fyrkanter. Koka upp i 3 liter vatten med lite salt, lägg i tomaterna och låt sjuda i ett par, tre  minuter, de får inte bli för mjuka.

Ta upp tomaterna, låt dem rinna av och lägg i rena burkar. Koka upp 5 dl vinäger, 7 dl socker, pepparkornen, kryddnejlikorna, kanelstängerna (gärna delade), tärnad syltad ingefära eller några små, tunna skivor av färsk. Koka upp, tillsätt natriumbensoat för bättre hållbarhet och häll den heta lagen över tomaterna. Förvara i frysen -där brukar de hålla i bortåt ett år. Njut!

Maud Holmberg Klyft

tomat

112 (430x321)

soltorkad tomat


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…