Annons

Annons

Soila hjälper herrelösa gatuhundar

Fyrbenta vänner i nöd har alltid fått Soilas hjärta att klappa lite extra. Tre månader om året lämnar hon Sverige för att arbeta på ett center för gatuhundar i Thailand.

Dela
(0)

7
Visa bildspel

/
Soila hjälper herrelösa gatuhundar
Soila hjälper herrelösa gatuhundar
Soila hjälper herrelösa gatuhundar
Soila hjälper herrelösa gatuhundar
Soila hjälper herrelösa gatuhundar
Soila hjälper herrelösa gatuhundar
Soila hjälper herrelösa gatuhundar
...
Visa mer

 

 

Tjugo mil öster om Bangkok ligger den thailändska byn Laem Mae Phim. Här har organisationen Dog Rescue Thailand sitt hundhem och här hittar vi också Soila Edberg, 59 år, från västgötska Broddetorp.

Annons

Varje vinter sedan 2008 byter hon ut snöslasket och kylan hemma i Sverige mot solen och värmen i Thailand. Just den här dagen är det nästan 30 grader varmt i skuggan och luftfuktigheten är tryckande.

—Thailändarna tycker att det är lite kallt, säger Soila med ett leende.

Även om hon passar på att njuta av värmen är det absolut inte bara sol och bad som gäller för Soila i Thailand. En kilometer från hennes och maken Yngves hus ligger hundhemmet som hennes hjärta klappar lite extra för. Lyssnar man riktigt noga och om vinden ligger på från rätt håll kan man höra skällandet från de cirka 100 inackorderingarna.

—Förutom hundarna vi har där matar vi ungefär lika många ute på gatan med vår matmoppe som vi kör runt med. En annan viktig del i vårt arbete är sterilisering av lösspringande hundar för att minska antalet valpar. Det gör vi två gånger om året med hjälp av veterinärer, berättar Soila.

Enkelt ta hem hund

Det var just matmoppen som ledde till Soilas engagemang för de herrelösa hundarna. Året efter att hon och Yngve, 52 år, köpt huset i Laem Mae Phim träffade hon Theresa Chi som åkte runt på en moped och matade hundar längs gatorna.

—Hundhemmet startade några år senare och plötsligt var både jag och en kvinna som heter Jenny Rådman engagerade i Dog Rescue Thailand, berättar Soila.

Hon skiner upp, hon mår bra av att hjälpa.

—Vi har alla olika roller i verksamheten. Theresa, som startade Dog Rescue Thailand, sköter ekonomin och fattar alla viktiga beslut, men varken hon eller jag är några tekniska genier så därför får Jenny slita hårt med våra hemsidor. Jag gör det roligaste jobbet: umgås med hundarna.

För Soila var hennes engagemang för människans bästa vän i nöd egentligen inte så överraskande. Hon har alltid älskat hundar, och när hon var liten brukade hon säga till sin mamma att hon gillade hundar bättre än människor.

—Jag har haft hund sedan jag var i treårsåldern. I vuxen ålder hade jag bland annat uppfödning av jack russell-terrier. Det började med en hund som fick valpar som jag behöll och sedan rullade det bara på. Vi har kvar Fanya, 10 år, som mina snälla systrar tar hand om medan vi är här.

Under vintermånaderna är Soila på hundhemmet, eller sheltret som de kallar det, 3–4 dagar i veckan. Förutom att mata och pyssla om de fyrbenta gästerna visar hon runt besökare och försöker värva sponsorer och hitta nya hem till hundarna.

—Vi kommer själva att ta med oss en hund härifrån i år. Det är Wille som är en äkta thailändsk gatuhund. Jag hade honom som valp förra året och vi blev väldigt fästa vid honom, berättar Soila.

—Proceduren att ta hem en hund till Sverige är väldigt enkel nu för tiden, fortsätter hon. Det krävs två rabiessprutor och ett antirabiestest. Om hunden sedan har bildat tillräckligt med antikroppar får man tre månader senare flyga hem med den. Allt kostar inte mer än cirka 8 000 kronor, det vill säga lika mycket som man får betala för en svensk blandrasvalp.

Hundvalpar dör

Men allt är inte glädje. Soila och de andra eldsjälarna på hundhemmet får möta mycket tragik och se hemska saker.

—Du måste tuffa till dig psykiskt för att klara av att se hundvalpar som dör framför ögonen på dig. Här i Thailand är det vanligt att folk tar hundar till tempel i tron att munkarna tar hand om dem. De blir visserligen omhändertagna och får mat, men bara ris, vilket gör att de får näringsbrist. Det gör att de lätt blir sjuka och de får ingen veterinärvård, berättar Soila och berättar om en jobbig upplevelse hon var med om nyligen.

—I ett tempel hade de elva valpar i olika storlekar. På en vecka dog fem av dem av parvovirus. Att sex överlevde berodde enbart på att vi tog dem till vår veterinär där de fick dropp i 3–4 dagar.

När intervjun gjordes med Soila fanns det även två valpkullar på sheltret. Den ena kullen föddes där den 16 december förra året och den andra hittade en av deras thailändska medhjälpare övergivna i skogen.

—De var för små för att klara sig själva utan sin mamma. De är nio stycken och jag har precis köpt halsband till dem i olika färger. Jag har dessutom fotograferat dem och gett dem namn så att vi kan lägga ut dem på våra hemsidor för adoption.

Åker hem på sommaren

När det börjar våras så smått hemma i Sverige är det dags för Soila att ta farväl av sina fyrbenta vänner för den här gången och flyga hem. Här hemma har hon barnen Jill, 38, Joel, 30, och Charlie, 25 år. Yngves dotter Elin, 23, bor på Åland.

I år sker hemresan i sällskap med den nya familjemedlemmen Wille.

—Han kommer att trivas i Broddetorp, eller Bolum som vi närmare bestämt bor i och som ligger fantastiskt vackert vid Hornborgasjön. Där har vi ett litet rött torp med kossor och hästar som närmaste grannar.

Under månaderna i Sverige kör Yngve lastbil. Soila brukar sommarjobba på fraktavdelningen på sin gamla arbetsplats på ett rederi i Stockholm.

Engagemanget för gatuhundarna fyller även en del av hennes tid under de månader hon är hemma i Sverige. Hon är språkrör för Dog Rescue Thailand och försöker samla in pengar till verksamheten.

—Alla våra hundar är så fina. De är inte aggressiva och de älskar när det kommer människor på besök. Vi har anställt ett thailändskt par som bor på sheltret med sina två barn och de tar jättebra hand om hundarna när inte vi kan vara där, berättar Soila.

 

Dog Rescue Thailand

Dog Rescue Thailand välkomnar volontärer som vill hjälpa till med arbetet på plats. Mer information finns på dogrescuethailand.com.

Vill man donera pengar till centret för att hjälpa hundar kan man göra det till bankgiro 5999-4293 eller swisha till nummer 1235549084.

 

Läs mer: 

Här är djuren som skaffat en udda djurbästis

Så säger din hund att han älskar dig

Så förändrades livet för Allt-för- Sverige-Karen

 

Text och foto: Per-Ola Ohlsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…