Annons

Annons

Sofia Helin om ”Bron”: ”Det är skönt att det är över, men jag saknar alla”

Sofia Helin har spelat ”Saga Norén, länskriminalen Malmö” i ”Bron” för sista gången. Nu slipper hon pendla mellan Danmark och Stockholm där familjen väntar. ”Jag tycker att det är skönt att det är över, men jag saknar alla medarbetare så klart”, säger Sofia Helin till Svensk Damtidning.

Dela
(77)

Kriminalserien ”Bron” är en internationell succé och Sofia Helins polis ”Saga Norén” har fans över hela världen. Här med danske kollegan Thure Lindhardt

Kriminalserien ”Bron” är en internationell succé och Sofia Helins karaktär Saga Norén har fans över hela världen. Här med danske kollegan Thure Lindhardt. Bild: IBL

Sofia Helins tolkning av kantiga polisen Saga Norén i kriminalserien ”Bron” har gett skådespelaren en internationell plattform att stå på. Ett kändisskap som bland annat hon använder för att uppmärksamma bristen på rent vatten i utsatta delar av världen som ambassadör i organisationen Water Aid.

Annons

– Nu kan jag göra mig hörd, tala om det jag brinner för och bidra till en bättre värld, säger Sofia Helin till Svensk Damtidning.

Sofia Helin om #tystnadtagning

Engagemanget går igen i andra frågor. Sofia Helin har till exempel varit djupt engagerad i den svenska skådespelargrenen av #metoorörelsen som fick namnet #tystnadtagning. I det uppropet vittnade hundratals skådespelerskor om sexuella övergrepp och maktmissbruk i film- och teatervärlden.

Och det är en styrkedemonstration som haft effekt.

– En mental Berlinmur har rivits, den kommer inte att byggas upp igen. Ingen kan längre säga att problemen inte finns. Diskussionen handlar nu om fakta, inte om känslor, säger Sofia Helin om kampanjen till DN.

”Bron” stor i England

Även om den sista och fjärde säsongen av tv-serien är klar så fortsätter ”Bron” att fånga tittare världen över. Bron är SVT:s – i nuläget – största exportsuccé. Serien har sålts till nästan 160 länder och har gjorts som remake i till exempel USA och Frankrike.

Saga är stor.

Sofia Helin var nyligen i England för en pressturné i samband med att BBC ska sända sista säsongen.

– Det är jättestort i England. Vi har två miljoner tittare där, säger Sofia Helin till Svensk Damtidning.

Sofia Helin med familj

Sofia Helin och maken Daniel Götschenhjelm med barnen är inga premiärlejon. Här dock på Gröna Lund, 2015. Bild: IBL

Även om det är i rollen som Saga Norén som Sofia Helins namn spritts över världen så hade hon flera huvudroller i stora svenska filmer före ”Bron”. Bland annat i ”Masjävlar” och i komedin ”Nina Frisk” från 2007. I ”Nina Frisk” spelade hon mot Daniel Götschenhjelm som hon numera är gift med. Maken har dock sadlat om från skådespelaryrket och är präst i Svenska Kyrkan.

Slut på pendlandet

Makens yrkesval innebär dock inte att Sofia Helin är överdrivet kyrklig.

– Vi är en kristen familj så vi firar högtider så klart, men jag går inte så mycket i kyrkan och är inte mycket för högtider personligen. Jag tror det handlar om förväntningar och det är lätt att bli besviken, kanske är det därför, säger Sofia Helin till Svensk Damtidning.

I familjen finns barnen Ossian och Nike och det vanliga livspusslet med danslektioner och fotbollsträningar. Under inspelningarna av ”Bron” fick Sofia Helin pendla mellan jobbet i Danmark och familjen i Stockholm. Den tillvaron slipper hon nu.

– Det är ett undantagsliv som pågår en period. Jag tycker att det är skönt att det är över, man jag saknar alla medarbetare så klart.

Läs mer:  5 av de bästa Saga Norén-citaten från Bron

Fem härliga citat från Saga Norén


Läs mer om:

Dela
(77)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…