Annons

Annons

Snus, kaffe, lakrits… Hur farlig är din last?

Lakrits, kaffe, ägg, snus och spel. Alla har vi våra favoriter, men var går gränsen för att det vi älskar blir en fara för oss? Vi lät olika hälsoexperter ge råd till sex kvinnor, vars sätt att njuta av livet ibland tar sig väldigt stora portioner...

Dela
(122)

Hur farlig är min last? Experten svarar!

 

1. Kaffeälskaren: Jag dricker 1,5 liter kaffe om dagen

Kaffeälskaren

Kaffeälskaren Nina.

—Jag har tidiga kaffeminnen, berättar Nina Lundh, 35 år i Malmö. Min mormor lät mig smaka kaffe ihop med en sockerbit på en sked när jag var 5–6 år gammal. I dag dricker jag 7–8 koppar om dagen, eller 1,5 liter, och det beror nog till stor del på att jag jobbar som lärare. Det hör liksom till med kaffe på rasterna. Numera har jag inte socker i kaffet och det gör att jag inte ser det som så onyttigt längre. Visst är jag slav under koffeinet och har varit i många år. Får jag inte mitt kaffe på morgonen så kan jag få ont i huvudet. Men jag dricker åtminstone inte Red Bull längre, som jag gjorde ganska rejält under studieåren.

Expertens råd: Minska på intaget

—1,5 liter kaffe innehåller 998 mg koffein, och ett intag på 20 mg per kilo kroppsvikt kan ge lindrig förgiftning, till exempel i form av magbesvär, illamående, kräkningar, magont och diarré, förklarar dietisten Anica Nordin på Dietistbloggen. Även om Nina inte har ont av sitt kaffe så ligger konsumtionen i överkant och jag skulle råda henne att minska intaget, inte minst för att få i sig mer vatten eftersom kaffe är vätskedrivande. Mitt tips till Nina är att träna på att dricka i mindre koppar och/eller vid färre tillfällen per dag. Men det är bra att hon lyckats sluta med socker i kaffet!

Annons

 

2. Lakritsälskaren: Min dagliga dos sätter guldkant på livet

Lakritsälskaren

Lakritsälskaren Nina.

—Jag vill gärna äta lite lakrits varje dag och det som jag äter mest är lakrisal, en rulle om dagen är min dos, berättar Nina Jansdotter, 47 år, i Lund. Jag har hört att om man har problem med högt blodtryck så ska man inte äta lakrits men jag har väldigt lågt blodtryck och lätt för att svimma så jag tror ju att det här är lite min medicin. Dessutom ger mig lakritsen en guldkantskänsla. Jag dricker inte kaffe, äter inte kött, och dricker väldigt sparsamt med alkohol. Måste jag sluta?

Expertens råd: Fortsätt njut!

—En rulle Lakrisal väger 26 gram och hamnar under gränsvärdet för glycyrrhizinsyra, som är det ämne i lakrits som kan ge skadliga effekter, förklarar dietisten Agneta Frängsmyr på Dietistbloggen. Det kan vara rubbad saltbalans, ödem, högt blodtryck, viktökning, hjärtproblem och huvudvärk. Känsligheten för glycyrrhizinsyra varierar från person till person, och personer med hjärtfel, högt blodtryck och njursjukdomar är i riskgruppen. Om Nina mår bra av en rulle lakritsgodis om dagen så tycker jag att hon kan fortsätta med det.

 

3. Äggälskaren: Jag har fastnat i det fantastiska äggträsket

Äggälskaren

Äggälskaren Monica.

—För sju år sedan hade jag jättemycket problem med IBS, mag- och tarmproblem, säger Monica Hansson, 49 år, i Brodalen. Jag började äta LCHF och blev bokstavligt talat frisk på tre dagar. Sedan dess har jag fastnat i det här fantastiska äggträsket, med kokta och stekta ägg, omeletter och äggröror i olika former. I snitt äter jag nog 7–8 ägg om dagen. Jag kanske börjar dagen med några kokta ägg, äter en omelett med tillbehör till lunch, och på kvällen kan det bli stekta ägg med bacon eller kanske en ugnsomelett med köttfärsröra. Jag gör också ganska mycket fröbröd och då ingår ägg i de recepten med. Genom mitt jobb går jag på regelbundna häloskontroller och har ett kolesterolvärde på 3,8, vilket är mycket bra. Jag tycker ägg är jättegott, och vet att det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller allt människokroppen behöver, utom C-vitamin. Måste jag sluta?

Expertens råd: Hälsan visar om det är okej

—Om Monica äter allsidigt i övrigt och inte utesluter livsmedelsgrupper i onödan ser jag inget problem med att hon äter ägg, menar dietisten Anna Karlsson på Dietistbloggen. Så länge hon mår bra och håller en hälsosam vikt och har okej värden tycker jag inte att hon behöver minska sin äggkonsumtion. I dag vet vi ju att den största delen av kolesterol i blodet produceras av kroppen själv. Det är viktigare med ett balanserat intag av energi och fettsyror än att hålla nere kolesterolintaget. Ägg innehåller bra fetter. Bacon innehåller däremot mycket mättat fett och salt så det tycker jag att hon ska begränsa.

 

4. Spelälskaren: Timmarna försvinner i Candy Crush-världen

Spelälskare– kontakt med!

Spelälskaren Eva.

—Jag har alltid tyckt det har varit roligt att spela, berättar Eva Winberg, 70 år, i Malmö. För några år sedan fastnade jag för spelet Candy Crush Saga på Facebook. Man ska kombinera olika godisbitar med varandra för att klara en bana. Jag ser det som ett sätt att träna hjärnan och min motorik, men jag kan ändå bli orolig när jag känner att jag måste spela nästan varje dag. Ibland blir det för mycket, som när jag börjar klockan sju på kvällen och håller på till två på natten. Då kan jag känna mig trött och stel i axlarna dagen efter och inte fatta att det har gått så lång tid. Jag vill gärna ha lite tips om hur jag begränsar spelandet, eller måste jag sluta helt?

Expertens råd: Bestäm speltiden i förväg

—Pengar är inte ett krav för att det ska handla om ett beroende, utan det handlar om att man själv upplever att man tappat kontrollen, förklarar psykologen och psykoterapeuten Per Carlbring som leder ett projekt om spelberoende på Karolinska institutet. De gånger som Eva spelade till klockan 2 på natten verkar det ha blivit för mycket. Det är dock inget fel på Eva utan många spel, och Candy Crush i synnerhet, är speciellt utvecklat för att vara så förstärkande som möjligt. Spelet anpassar sig efter varje person och kan på så sätt göra att banorna blir lagom utmanande hela tiden. Det är därför man inte tröttnar. Mitt råd till Eva är att på förhand bestämma sig för hur mycket tid hon vill lägga på spelet per dag och hålla sig till det. Inget, oavsett hur nyttigt det anses, är bra att överdriva.

5. Snusälskaren: Det blir minst en dosa om dagen

Snusälskaren

Snusälskaren Anneli.

—Jag var säkert 35 år när jag började snusa, lite för att det var provokativt, men jag var rökare innan så jag är ju en stor nikotinist, säger Anneli Widjestål Enghage, 55 år, i Mellanköpinge. Jag snusar minst en dosa om dagen, och har alltid minst en stock hemma i kylskåpet. Jag och min man har räknat ut att vi snusar för 40 000 kronor om året och det irriterar mig, men jag kan inte sluta. Jag är medveten om att det inte är sunt, men vet att jag kunde ha haft mer destruktiva laster. Jag dricker inte särskilt mycket, röker inte, och äter ganska bra. Jag känner inte att detta är något jag måste gå och ha ångest för, för det är ju också osunt. Måste jag sluta?

Expertens råd: Dagsdosen motsvarar 70 cigaretter!

—Anneli är en person med högt nikotinberoende och jag tror att hon skulle kunna bli snusfri med en långsiktig strategi, säger Caroline By, kommunikatör och behandlare på Sluta-Röka-Linjen, som också är en Sluta-Snusa-Linje. Hon kan försöka skjuta på nästa prilla och se det som en jättevinst när det har gått 2 timmar sedan hon drack kaffe och först nu tog hon en prilla. Hon kan också prova att förvara snusdosan en bit bort, till exempel i tvättstugan eller byta till en mindre god snussort. En dosa vanligt portionssnus per dag motsvarar cirka 70 cigaretter i nikotinmängd. Nikotin har bland annat en enorm kärlsammandragande effekt och man vet att snusare som får hjärtinfarkt har sämre överlevnadschanser.

6. Hälsogoogleälskaren: Etta på min googlelista är cancer

Hälsogoogleälskaren

Hälsogoogleälskaren Anne.

—Mitt hälsogooglande började nog med att jag väntade mitt första barn, för tretton år sedan, berättar Anne Haavisto, 42 år, i Vallentuna. Jag googlade först på gravidåkommor, men när barnet hade fötts, helt utan komplikationer, så började jag leta sjukdomar. Cancer ligger etta på min google-lista. Har barnen någon fläck, eller ännu värre, konstiga blåmärken som ju kan vara leukemi, är jag där och knastrar på tangenterna när ingen märker. Det är som med godisskålen som man inte får ta av. Plötsligt är skålen tom och man fattar inte vad som hände… Men jag verkar hälsogoogla mer när jag är deppig, uttråkad och allmänt orolig.

Expertens råd: Gör det svårare att hitta rätt

—Det här är typiskt för vad jag kallar hälsooro, som en del människor har mer än andra, menar Dan Katz, leg psykolog och leg psykoterapeut med KBT-inriktning. Har man väl börjat hälsogoogla så ökar det gärna, så den första åtgärden jag rekommenderar är ju ett totalt hälsogooglingsstopp. Anne kan till exempel ta bort sina bokmärken och rensa i sökhistoriken så att det inte blir lika lätt för henne att hitta till de här sajterna. Upplever hon att det är svårt att stoppa på egen hand kan hon få hjälp av en psykolog som är utbildad i kognitiv beteendeterapi. Tillsammans kan de lägga upp en plan på vad hon kan göra för att bättre hantera sin rädsla för olika sjukdomar.

 

Läs mer: 17 livsmedel som gör dig piggare

 


Läs mer om:

Dela
(122)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…