Annons

Annons

Snart kan vi ha en medicin som stoppar diabetes!

Dela
(0)

Med cirka en halv miljon drabbade är diabetes en av våra vanligaste folksjukdomar. Forskarna har dock gott hopp i kampen mot världens snabbast växande sjukdom.

– Inom tio år hoppas vi få fram en behandling som förhindrar att sjukdomen bryter ut! säger professor Leif Groop som arbetar med diabetesforskning vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Annons

 

I Hemmets Veckotidning nr 8 berättar han om forskarnas två stora mål – att kunna avslöja vem som är i riskzonen för att utveckla diabetes och därmed hindra sjukdomen från att bryta ut och, i de fall man redan insjuknat, få fram en behandling som sparar de insulinproducerande cellerna.

 

– När man vid operation av överviktiga kopplar bort en del av tunntarmen blir de som har diabetes botade. Kan vi omsätta den kunskapen till piller skulle det vara fantastiskt, men den kan vi ännu inte, säger Leif Groop.

 

I väntan på det medicinska genombrottet finns det en hel del vi kan göra redan nu.

– Se över din livstil, betonar Leif Groop. Allt som gör att du går upp i vikt ökar risken för diabetes.

 

En som följt detta råd är Thommy Melin från Hässelby. Han tar dagliga promenader och är noga med kosten.

– Jag lagar mat varje dag och har minskat på portionerna, säger han.

För tolv år sedan fick han typ 2-diabetes. Hans pappa hade diabetes och i samband med en hälsokontroll upptäcktes att Thommy också drabbats. I tio år klarade han sig bra med standarbehandling med metformin, men när sockerväret plötsligt började stiga blev Thommy ordinerad Onglyza, ett nytt preparat som samarbetar med metforminet för att hålla blodockerhalten på en hälsosam nivå.

 

Läs mer om den senaste forskningen, frågor och svar om läkemedel och symtom i tidningen!

 

Foto: Mikael Risedal och Stefan Nilsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…