Annons

Annons

Snart kan jag kanske äta och borsta tänderna själv!

Dela
(0)

Ett och ett halvt år efter den ödesdigra dykolyckan sitter Tero Leskinen med sin läkare och arbetsterapeut. Han får frågan om han kan röra sin hand – och plötsligt sker undret. En liten rörelse som får alla tre att jubla! Det har gått tre månader sedan Tero opererades med en ny metod som ”tjuvkopplar” förbi ryggmärgen. I Hemmets Veckotidning nr 49 berättar han om hur det var när han var med och skapade medicinhistoria…

Annons


– Det är hemskt att vara så beroende av någon! Jag kommer aldrig att acceptera att jag måste bli matad och att någon borstar mina tänder, men det hoppas jag kunna göra själv en dag, säger Tero, här med hustrun Louise.


Kanske blir det inom en inte alltför avlägsen framtid. Tero har nämligen haft turen att prova en helt ny operationsmetod, kallad nervtransferering. Operationen görs av professor Jan Fridén, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och kan återge totalförlamade sin rörlighet i handlederna.


Metoden innebär att man flyttar en fungerande nerv från överarmen till den förlamade nerven och muskeln som styr rörligheten i handleden.


– Nerven och muskeln i handleden är friska men skadan i ryggmärgen stoppar impulserna från hjärnan, så man kan säga att nervtransferering är ett slags tjuvkoppling förbi ryggmärgen, förtydligar Jan Fridén.


Läs mer om den unika metoden i veckans nummer!


Foto: Theresia Kölin


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…