Annons

Annons

5 kul fakta om våra nya sedlar!

I oktober slog 1900-talskändisarna Astrid Lindgren, Evert Taube och Ingmar Bergman ut "selman" och 50-lappen med Jenny Lind. Men visste du detta om våra pengar?

Dela
(75)

4
Visa bildspel

/
Här är våra nya pengar
Här är våra nya pengar
Här är våra nya pengar
Här är våra nya pengar
...
Visa mer

 

Den 1 oktober sa Sverige välkommen till 20:an med Astrid Lindgren, 50-kronorssedeln med Evert Taube, nya 200-kronorssedeln med Ingmar Bergman och tusenlappen med Dag Hammarskjöld.

I oktober nästa år kommer 100-kronorssedeln med Greta Garbo och 500-kronorssedeln med Birgit Nilsson.

Annons

Baksidan av sedlarna visar natur, blommor och byggnader från kulturpersonligheternas hembygd, till exempel Evert Taubes Bohuslän och Dag Hammarskjölds Lappland.

 

Värt att veta!

1. På den nya 20:an finns en bild av Pippi Långstrump, tecknad av Ingrid Vang Nyman. Pippi kan ha varit ett självporträtt – Ingrid beskrivs som lång, gänglig, fräknig och rödhårig. Ingrid, som var dansk, var ett vilt barn. Det sägs att hon rymde till tyska gränsen för att ta värvning som skeppspojke!

2. Öresundsbron finns på baksidan av Birgit Nilsson-sedeln på 500 kronor som kommer nästa år. Öresundsbron är Sveriges högsta byggnadsverk. Bropylonerna är 203,5 meter höga.

3. Operasångerskan och Melodifestivalvinnaren Malena Ernman gick i taket när det blev känt att 500-kronorssedeln föreställde Birgit Nilsson i Richard Wagners Valkyrian. Wagner var nämligen uttalad rasist och fientlig mot judar.

4. På nya tusenlappen med Ingmar Bergman finns en filmscen ur Det sjunde inseglet, som blev starten på Bergmans internationella karriär. Precis som Pippi Långstrump hade manuset en gång blivit refuserat…

5. …liksom Evert Taubes Så länge skutan kan gå. Visan skrevs ursprungligen till en film som aldrig blev av och avfärdades som banal av en av Taubes rådgivare på 50-talet. Den blev sen en av Taubes sista visor och sjöngs på Berns första gången 1960. En notslinga ur visan syns på nya 50-kronorssedeln.


Läs mer om:

Dela
(75)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…