Annons

Annons

Snabbgravad lax med örttäcke

Inte undra på att lax är så populärt! Lika gott på buffé som på middagsbjudning – och så lätt att lyckas med! Prova lättlagad laxsida som först gravas snabbt och sedan bakas i ugn med fräscha örter och smakrik parmesanost!

Dela
(0)

Laxsida med ört- och parmesantäcke

Lax är bästa bjudmaten – så lättlagat och så gott! Foto: Anders Norrsell

Recept gravad laxsida med ost och örter

4–6 port

1 kg laxfilé, hel sida

Snabbgravning
½ dl strösocker
½ dl salt
5 krossade vitpepparkorn
5 krossade rosépepparkorn
1 dl grovhackad dill

Ost- & örttäcke
½ dl olja
1 citron, rivet skal + saften 
från ½
1 dl finhackade örter (persilja, basilika, dill)
1 dl finriven parmesanost
1 msk flytande honung

Annons

Servering
250 g broccolibuketter
150 g sockerärter
50 g späda morötter

Gilla Hemmets på Facebook

Garnering
färska örtkryddor
250 g räkor med skal

Ugn 150°


Gör så här

1. Snabbgravning: Blanda socker, salt, pepparkorn och dill. Gnid in laxen med blandningen och ställ kallt 1 tim.

2. Skrapa försiktigt bort salt och socker från laxen. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna.

3.  Ost- & örttäcke: Blanda olja, citronskal & -saft samt örter, ost och flytande honung. Bred ut röran över laxen. Baka laxen strax under ugnens mitt i 18–20 min, eller tills laxen har en innertemperatur på 55°.

4. Dela broccolin i små buketter, koka dem mjuka och låt rinna av. Ansa sockerärterna och koka dem i ca 1 min. Spola av i kallt vatten. Skala morötterna och dela på längden. Koka tills de har lite tuggmotstånd.

5. Blanda grönsakerna och placera på ett uppläggningsfat. Lägg laxen på grönsakerna. Garnera med färska örtkryddor och skalade räkor.

 

Läs mer:

Örtmarinerad laxsida

Hel laxsida med lime och sesamfrön

Snabbgravad fläderlax


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…