Annons

Annons

Snabba smördegsrutor med jordgubbar och vanilj

Smördegsrutor med mandelmassa, vaniljkräm och jordgubbar. Du gör dem på nolltid och de blir himmelskt goda!

Dela
(175)

Frasiga rutor med jordgubbar & vanilj

10 st

5 frysta smördegsplattor (425 g)
1 ägg
ca 2 msk strösocker
25–50 g mandelmassa

Vaniljkräm
½–1 vaniljstång
1¾ dl mjölk
½ dl vispgrädde
3 äggulor
¾ dl strösocker
1½ msk maizena majsstärkelse
2 msk smör, mjukt

Annons

Dekoration
ca 200 g jordgubbar
vinbärsklasar

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Låt smördegen tina. Dela varje platta på mitten. Tryck lätt med ett mått eller glas en cirkel, nästan helt igenom, i varje smördegsruta. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö lite socker ovanpå. Fördela lite riven mandelmassa i cirkeln på varje smördegsruta.

2. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

3. Vaniljkräm: Klyv vaniljstången. Skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Låt koka upp. Rör samman gulor, socker och majsstärkelse. Häll den heta gräddmjölken över under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar. Klicka i smöret under vispning. Låt svalna.

4. Fördela krämen i smördegsrutorna.

5. Dekorera med jordgubbar och vinbär.

 

Läs mer:

4 Snabba frestelser med smördeg!

Budapestrulle med jordgubbar

Klassisk mandelkaka med jordgubbar

 

Av Boel Ottemer
Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(175)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…