Annons

Annons

Snabba julbordet – klart på tre timmar!

Dela
(1)

Snabba julbordet 9

Jansson, julskinka, köttbullar, sill och risgrynsgröt – plus flera andra läckerheter – på bara 3 timmar. Visst går det! Här delar vi med oss av våra bästa recept för dig som är ute i sista minuten!

Annons

 

Julbordet är beräknat till 8 personer.

Snabba sillen

Krämig citronsill fixar du snabbt och lätt med en burk 5-minuterssill.

1 burk 5-minuterssill (420 g)

1 1/2 dl gräddfil

2 msk majonnäs

¾ dl hackad gräslök

rivet skal av 1 citron

1 tsk skånsk senap

1 tsk flytande honung

svartpeppar

Ev dekoration

rivet citronskal

 

Gör så här

1. Häll av spadet från sillen. Skär sillen i sneda remsor och lägg i en skål.

2. Blanda gräddfil, majonnäs, det mesta av gräslöken, citronskal, senap, honung och lite svartpeppar. Vänd ner i sillen.

3. Lägg upp i en vacker skål och strö över resten av gräslöken.

4. Dekorera ev med lite rivet citronskal.

 

Griljerad skinka

Köp färdigkokt julskinka och griljera själv – klart på en kvart.

1 färdigkokt julskinka, 2–3 kg

Griljering

1 ägg

2 msk valfri senap

1 msk strösocker

2 dl hackad persilja

1 dl ströbröd

Ugn 225 grader

 

 

Gör så här

1. Ta bort ev nät på skinkan. Lägg den i en ugnsfast form.

2. Griljering: Vispa för hand ihop ägg, senap, socker och persilja. Bred blandningen över skinkan. Strö över ströbröd.

3. Griljera i ugn ca 15 min tills skinkan fått fin färg.

 

Extrakryddad senap

Piffa upp senapen med ingefära, kryddnejlika och honung!

2 dl svensk söt senap

1 tsk malen ingefära

½ tsk malen kryddnejlika

1 msk flytande honung

 

Gör så här

1. Rör ihop senap, kryddor och honung.

2. Häll upp i fin burk.

 

Janssons frestelse

Tips! Du kan förkorta tiden i ugnen genom att förkoka potatisstrimlorna i några minuter innan du lägger dem i formen.

1 kg mjölig potatis

2 gula lökar

2 burkar ansjovis à 100 g

1 msk smör

1 krm peppar

4 dl vispgrädde

½ dl ströbröd

 

Ugn 200 grader

 

Gör så här

1. Skala och strimla potatisen fint.

2. Skala och hacka lökarna. Skär ansjovisen i bitar, spara spadet.

3. Smörj en ugnsform med smöret. Blanda potatis, lök, ansjovis och lite peppar i formen. Ringla över ansjovisspad (mängd efter smak) och häll på grädden. Strö över ströbrödet och gratinera i ugnen ca 1 tim.

 

Piffiga julköttbullar

Härlig smak får köttbullarna om du värmer dem i smör, kryddnejlika, kryddpeppar och kanel.

1 kg färdigköpta köttbullar

2 msk smör

½ tsk malen kryddpeppar

½ tsk malen kryddnejlika

1 tsk kanel

Garnering

persilja

 

Gör så här

1. Stek köttbullarna på svag värme i smör blandat med kryddor.

2. Garnera med klippt persilja.

 

Krispig rödkålssallad

Ta osthyveln till hjälp när du strimlar rödkålen så får du lätt tunna fina strimlor.

1/2 litet rödkålshuvud

2 msk rapsolja

1 apelsin

2 dl russin

1 dl hasselnötter

Dressing

½ dl rapsolja

saft av ½ apelsin

salt och peppar

 

Gör så här

1. Strimla rödkålen fint, det ska bli 1 liter strimlad rödkål. Låt den mjukna och bli varm i en stor gryta tillsammans med rapsoljan några min.

2. Skala apelsinen och skär den i tunna skivor. Blanda rödkålen med apelsinskivorna, russin och hasselnötter.

3. Rör samman dressingen och vänd ner i salladen.

 

Lyxig brieosttårta

Fikon, nötter och tranbär som marinerats i whisky eller glögg är gott ihop med krämig brieost.

1 rund brieost, 500 g

8 torkade fikon

1 dl torkade tranbär

1 dl valnötter

1 dl whisky el vit glögg

 

Gör så här

1. Lägg fikon, tranbär och valnötter i whisky/vit glögg och låt dra 1 tim eller mer.

2. Skeda upp blandningen på brietårtan. Låt var och en skära sin bit!

 

Risgrynsgröt med tomtegubbar

Roligast på julbordet – risgrynsgröt med ”jordgubbstomtar”.

1½ dl vispgrädde

500 g färdig risgrynsgröt

2 msk rivet apelsinskal

50 g flagad mandel

Garnering

1½ dl florsocker

1 msk äggvita

8 jordgubbar

 

Gör så här

1. Vispa grädden och vänd ner i gröten. Blanda i apelsinskal och flagad mandel. Fördela blandningen i 8 glas.

2. Garnering: Rör samman florsocker och äggvita. Häll i engångsspritspåse.

3. Snoppa jordgubbarna. Klipp ett litet hål i spritspåsen. Spritsa ögon, en liten kant för luvan och en liten tofs till mössan på jordgubbarna (se bild). Ställ på en tallrik och låt stelna. Sätt en ”tomtegubbe” i varje glas inför serveringen.

Av Janet Gustavsson

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…