Annons

Annons

Turisttips: Vandra i deckarnas spår!

Vi kittlas av mordgåtor och fängslas av deckarhjältar och vill veta var de bor, hur deras fikaställen ser ut och var de hittade liken. Sverige har deckarfeber – följ med i de svenska kommissariernas fotspår!

Dela
(136)

deckare

STOCKHOLM – Harrys, Martins och Lisbeths hemmaplan

Millenium, deckare

Millenniumturen rankas som världens bästa litterära stadsvandring av Lonely Planet.

* Harry Friberg, Stieg Trenters huvudperson, är framgångsrik fotograf och rör sig mitt i smeten, gourmet och klädsnobb och stolt ägare till bilen Mr Hillman. Harry och gode vännen, kriminalintendenten Vesper Johnson, löser gärna kriminalgåtor ihop – helst på någon bra krog.

Annons

Besök: Några av Fribergs favoritkrogar finns kvar: KB, Grand Hôtels veranda, Berns, Östermalmshallen och Gyldene Freden.

* Martin Beck är huvudpersonen i Sjöwall/Wahlöös samhällskritiska polisromaner och chef för riksmordkommissionen. Han är en intelligent och skicklig utredare som ofta irriterar sig på den buffliga kollegan Gunvald Larsson.

* Lisbeth Salander är Stieg Larssons fiktiva hjälte i Millenniumtrilogin. En av få personer hon vågar lita på är journalisten Mikael Blomkvist. Lisbeth är en introvert hacker med en svårt traumatiskt bakgrund och räds ingenting när hon kämpar för något. Eller mot! De flesta av hennes tatueringar och piercingar är minnen av någon som skadat henne, som påminnelser om hämnd. Hon är storrökare, misstror myndigheter och är snabb både i tanken och benen.

Guidade vandringar:

* Millenniumturen går till Mikael Blomkvists bostad på Bellmansgatan, tidskriften Millenniums redaktion på Götgatan, Lisbeth Salanders lyxlägenhet på Fiskargatan och andra platser vid Slussen, Mariatorget och Mosebacke. Den är världens bästa litterära stadsvandring enligt reseguiden Lonely Planets rankning från oktober 2014!

* Deckare på stan-vandring genom Harry Fribergs, Lisbeth Salanders och Martin Becks Stockholm. Vandringen tar upp hur deckargenren utvecklats och deltagarna får reflektera kring hur vår syn på samhället påverkas av beskrivningar i deckare.

Båda arrangeras av Stadsmuseet i Stockholm. Det finns också en Millenniumkarta att köpa på Kulturhuset för den som vandrar i Salanders fotspår på egen hand.

 

NORA = Skoga

deckare

Maria Lang satte Nora på deckarkartan.

* Christer Wijk har huvudrollen i alla Maria Langs pusseldeckare – och de är inte få! Christer är en stilig, piprökande och gåtfull kommissarie från Stockholm som älskar opera. Han kallas ofta in när mord begås inom borgerliga kretsar och miljön är inte sällan småstaden Skoga, som i verkligheten var Langs hemstad Nora.

Karln har en enastående förmåga att lösa brott, men också en stark attraktionskraft på kvinnor. Christers närmsta vänner är Puck Ekstedt och barndomskamraten Ejnar Bure, och tillsammans löser de mordgåtorna.

Besök: Mordisk vandring med systersonen Ove Hoffner och Deckarvandring – från böckernas och filmernas Skoga. Nora Turistbyrå 0587-811 20. Skogastugan, Järntorgsgatan, utställningar i mordmiljö om Maria Lang och hennes deckare på gården hos guiden Magdalena Persson. Årets tema är Tre Små Gummor. Maria Langs Deckarvagn är en miniutställning i en tågvagn på spåret vid Nora Station.

 

GOTLAND – ett deckar-Mecka!

gotland, deckare

Gotland, mystikens ö.

Polisen Maria Wern har svårt att få ihop jobb och privatliv som ensamstående mamma. I Anna Janssons tidiga böcker är Maria verksam i den fiktiva orten Kronviken, men numera bor hon precis innanför ringmuren i Visby och har sin anställning på Gotland. Hon är smart och drar sig inte för att använda sig av okonventionella metoder för att lösa fallen. Läsarna har fått följa hennes liv genom skilsmässor, heta kärleksaffärer och trassel med exmaken.

Besök: Fridhems pensionat som ligger i en vacker park med vattenfall och utsikt mot Högklint. I ”Drömmen förde dig vilse” sker ett mord på stenstranden nedanför klippan. Ljugarn, en badort sedan förra sekelskiftet, Vitvärs gamla fiskeläge och Folhammars raukområde. Restaurang Smakrike bjuder på det godaste av Gotland. Här jagar polisen en mördare som försökt att dränka en kvinna i Drömmen förde dig vilse. Restaurang Lindgården på Strandgatan i Visby. Här äter Maria och Per en romantisk middag när han ställer den livsavgörande frågan: Vad drömmer du om i framtiden?

Missa inte!

I år arrangeras deckarfestivalen Crimetime Gotland för första gången! Mellan 13 och 16 augusti kan man mingla med sina favoritförfattare, delta i seminarier, åka på utflykter i kända deckares spår, gå på mordvandringar, lösa deckargåtor, mordvandra med Anna Jansson och Mari Jungstedt till platser från deras böcker, gå skrivarkurs, dricka deckardrinkar, se film och uppleva teater i Visby. Över 60 programpunkter står på programmet och drygt 40 kända författare kommer, bland dem: Jussi Adler-Olsen, Jens Lapidus, Anna Jansson, Anne Holt, Åsa Larsson, Kristina Ohlsson, Håkan Nesser, Denise Rudberg, Mari Jungstedt, Lars Kepler, Roger Hobbs, Belinda Bauer. Festivalen utspelar sig på olika scener i centrala Visby.

 

YSTAD – en stad, en hjälte!

deckare, Wallander

Krister Henriksson den senare Wallander på svenska…

Svenskarna gillar honom, engelsmännen älskar honom och tyskarna dyrkar honom, Ystads egen kommissarie Kurt Wallander. När han först dök upp var han en medelålders, frånskild man som alltid lyckades finna de spår och samband som ingen annan ens verkade lägga märke till. Privat var han en stor slarver som försummade både sin dotter och far. En man med ett gott hjärta som helt enkelt inte fick privatlivet att gå ihop. Efter ett par misslyckade kärleksförhållanden följde han sin dröm och flyttade ut till ett hus vid havet i Svarte.

Besök: Fridolfs konditori, Wallanders favoritkafé, på Sankt Knuts torg. Mariagatan 10 – Kurts lägenhet i böckerna. Cineteket med visningar och ett stort urval av rekvisita, bland annat Wallanders dörr.

fridolfs konditori

Guidade turer:

* Skugga Wallander från veteranbrandbil och ta en rundtur i kommissariens fotspår, flera avgångar varje dag under högsäsong.

* Under sommarsöndagar hålls vandringar i Wallanders filmvärld där du får följa med till Ystadsmiljöer som är okända för många. Med hjälp av inspelade rollkaraktärer från utvalda filmer byggs dramaturgin upp.

* En vägledare ”I Wallanders Spår” finns på www.wallander.ystad.se med nästan 70 tips på ställen från böcker och filmer. Finns också som app.

 

GÖTEBORG – Winter är tillbaka!

Magnus Krepper som kommissarie Winter.

Magnus Krepper som kommissarie Winter.

Erik Winter dog inte som många av Åke Edwardsons läsare befarade efter tionde boken. Han hade överlevt och efter två år i Spanien var Winter tillbaka i Sverige igen! Men han har det tufft, kriminalkommissarien från Göteborg. Han lider av melankoli, mardrömmar, tinnitus och slitningar, men jobbet kallar alltid.

Besök: Vasaplatsen 3 som är hans adress i tv-serierna. I korvkiosken intill får kommissarien ofta snabb mat i magen. Ska han festa till det blir det gärna en napoleonbakelse på Ahlströms kafé nära domkyrkan.

I Göteborg arbetar också Helene Turstens polis Irene Huss. Irene är lyckligt gift, har två döttrar och lever ett normalt familjeliv som en kontrast till de spännande och otäcka fall hon är inblandad i.

* Deckarvandring: Walknet och guiden Lars Persson leder vandringen Brottsplats Vasastan.

—Jag fokuserar mycket på vilka hus som är med i boken och var morden har skett. I Brottsplats Vasastan, som jag lett i 15 år, går vi till platser som Åke Edwardson, Sven Westerberg, Helene Tursten, Stieg Trenter och Stig O Blomberg skrivit om, säger han. 0720-64 42 07, 072-234 90 18.

 

FJÄLLBACKA – spänning och historia

Författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström – tillsammans är de det perfekta paret att lösa de mordfall som har en koppling till det lilla fiskeläget Fjällbackas historia. Miljoner läsare världen över har läst deckardrottningen Camilla Läckbergs böcker.

Besök: Ta en fika på Bryggan eller i tapasbaren på Stora Hotellet. Eller ta en båttur ut till Valö där boken Änglamakerskan utspelade sig.

Guidade turer: I Fjällbacka hålls Cosy Crime Walks genom Camilla Läckbergs Fjällbacka med start från Ingrid Bergmans torg. Guiden visar runt och berättar om hus och händelser från 1600-talet och framåt och visar miljöer från filminspelningarna och böckerna. Turen går varje fredag och lördag.

 

LINKÖPING – motionera med Malin

deckare

Malin Fors är Linköpings främsta utredare, men det är ett under att hon inte gått under av all tequila hon hällt i sig i Mons Kallentofts böcker. Malin är allt annat än lagom och har problem med spriten, jobbet och älskaren Daniel som är journalist. Malin är 34 år, skild med en tonårsdotter. Hon är en stark kvinna som försöker finna sin egen väg i livet.

Mons Kallentoft tipsar själv:

* Drick öl och tequila i baren på restaurang Hamlet.

* Spring längs Stångån – Malins löparrunda.

* Kolla in Stora torget där en bomb smälls i boken Vårlik.

 

ÖLAND – från fyr till Föra

Gerlof Davidsson var beredd att lämna jordelivet i Johan Theorins avslutande bok Rörgast. Men den gamle kloke mannen fick livslusten åter.

Besök: Föra kyrka 2,5 mil norr om Borgholm, förebilden till Marnäs kyrka, där Nils Kant ligger begravd i Skumtimmen. Högby fyr med dess fyrbostad och Långe Erik – förebilden för Åluddens fyrplats där familjen i boken Nattfåk bodde.

AV MAUD HOLMBERG KLYFT

FOTO: Shutterstock, WWW.GOTLAND.COM, THOMAS KARLSSON/STADSMUSEET STOCKHOLM, TV4/BENGT WANSELIUS, Baldur Bragason/TV4, Knut Koivisto/TV4, Fredrik Ekblad/Ystad.se, IBL

Här hittar du tips om ännu fler svenska deckare runt om i Sverige!

Här har vi länkat till rysliga sidor för dig som vill turista i deckarnas fotspår.

tumavtryck


Läs mer om:

Dela
(136)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…