Annons

Annons

Smörstekt röding och aromatiska grönsaker

Sveriges mästerkock Filip Poon serverar röding med tärnade grönsaker, inlagd lök och vattenkrasse.

Dela
(0)

smörstekt röding

Fler recept av Sveriges mästerkock: 

Ugnsbakad majskyckling, matvete och buljongsjuden spetskål

Persiljerot- och palsternackssoppa

Här kan du läsa en intervju med Filip Poon!

 

4 port
Smörstekt röding
4 urbenade rödingar el 4 filéer med skinn
2 msk olivolja
4 msk smör
Aromatiska grönsaker
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 kruka persilja
3 tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1 fänkål
1 zucchini
1 knippe salladslök
1 ask haricots verts
4 msk olivolja
salt, gärna flingsalt
1 citron
Garnering & servering
inlagd lök, se separat recept
vattenkrasse
persilja
rädisor

Annons

Gör så här

1. Aromatiska grönsaker: Finhacka vitlöken, schalottenlöken och persiljan (spara några blad till garnering). Kärna ur tomaterna och paprikorna. Skär dem, fänkålen, zucchinin, salladslöken och haricots vertsen i 1/2 cm stora tärningar.

2. Fräs vitlök och schalottenlök i olivoljan ca 3 min i en medelvarm stekpanna. Lägg i fänkålen och stek ytterligare någon min. Lägg i zucchinin, paprikorna och haricots vertsen och stek 2 min. Lägg i tomaterna, persiljan och salladslöken sist. Smaka av med salt och pressad citron.

3. Smörstekt röding: Hetta upp en stekpanna med olja. Salta rödingfiléerna och placera dem med skinnsidan neråt i pannan. Stek ca 3 min och vänd dem. Lägg 2 msk smör i pannan och ös fisken med smöret. Stek tills fisken är klar (innertemperaturen ska vara 42 grader, ta gärna upp den ur pannan lite innan eftersom temperaturen fortsätter stiga).

4. Garnering & servering: Lägg upp grönsakerna på tallriken. Lägg på fisken och den inlagda löken lite här och där. Toppa med vattenkrasse, persiljeblad och tunt skivade rädisor.

 

Inlagd lök

Skala och dela 4 gula steklökar på mitten (från toppen till fästet). Lägg dem med snittytan neråt 8 min i en het stekpanna, de ska få ordentligt med färg. Gör en 1-2-3-lag genom att blanda och koka upp 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl strösocker, 3 dl vatten och 1 lagerblad i en kastrull. Lägg löken i den varma lagen, låt stå tills den är ljummen. Löken kan förvaras i sin lag ett par veckor.

Recept: Filip Poon

Foto: Pontus Ferneman

 

 



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…