Annons

Annons

Smörgåstårtans dag – här är vår favorit!

Dela
(22)

Smörgåstårta

Så här års avlöser festligheterna varandra. Vad passar då bättre att bjuda på än en lyxig smörgåstårta som räcker till många? Krämiga fyllningar och rikligt med garnering är hemligheten – testa vår variant med lax, räkor och kräftstjärtar!

Lyxig smörgåstårta med havets läckerheter

ca 10 port

Annons

1 tredelad rund smörgåstårtsbotten, ca 30 cm i diam

1 tredelad rund smörgåstårtsbotten, ca 20 cm i diam

smör

Fyllning 1

500 g oskalade räkor

150 g kallrökt lax

2 kokta ägg

½  gurka

1½ dl vispgrädde

500 g kesella

3 msk finhackad dill

skal av 1 lime

saft av ½ lime

2 msk gravlaxsås

Fyllning 2

150 g kallrökt lax

1 kokt ägg

200 g färskost, t.ex. philadelphiaost

2 dl crème fraiche

80 g röd rom

150 g kräftstjärtar

3 msk riven färsk pepparrot

Toppkräm

500 g kesella

½ dl finhackad dill

Garnering

½ dl finhackad dill

400–500 g skivad kallrökt lax

500 g oskalade räkor

1 citron

1–2 carambolafrukter

10 cm gurka

dillvippor

 

Gör så här

1. Skär bort kanterna på bottnarna. Bred smör på två stora bottnar och två små.

2. Fyllning 1: Skala räkorna, strimla laxen och finhacka äggen. Riv gurkan grovt och pressa ur vätskan. Vispa grädden och blanda ner kesella. Tillsätt dill, limeskal, -saft och gravlaxsåsen. Vänd ner räkor, lax, ägg och gurka.

3. Bred ut hälften av fyllningen på en stor smörad botten och täck med nästa smörade botten. Bred ut resterande fyllning och täck med den tredje bottnen.

4. Toppkräm: Blanda kesella och dill. Bred ¾ av krämen runt hela tårtan.

5. Fyllning 2: Strimla laxen och finhacka ägget. Blanda färskost och crème fraiche. Rör ner rom, kräftstjärtar, pepparrot, lax och ägg.

6. Lägg en liten smörad botten mittpå tårtan. Bred ut hälften av fyllningen på bottnen och lägg på den andra smörade bottnen. Bred ut resterande fyllning och lägg den sista bottnen ovanpå.

7. Bred försiktigt ut resterande toppkräm runt den lilla tårtan.

8. Garnering: Tryck försiktigt fast dillen runt den nedre tårtans kant. Skär till laxen i lagom stora bitar och klä den lilla tårtans kant med laxskivor, spara några laxbitar och rulla ihop dem till rosor.

9. Skala räkorna. Skiva citronen tunt och dela i halvmånar. Skiva carambolan. Hyvla gurkan i långa strimlor och rulla ihop. Garnera tårtan.

Av Bitte E:son Forsberg Assistent: Linnea Ericsson Foto: Anders Norrsell

 

Tips! Du kan hitta runda smörgåstårtbottnar, från t.ex. Boalts Bröd, i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker. Annars kan du prova att använda stora Hönökakor. Eller varför inte baka dina egna bottnar?

 

Smörgåstårtsbottnar

2 bottnar

Smula 50 g jäst i en bunke. Värm 6 dl mjölk till 37° och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt 1 tsk salt, 1 msk sirap, 2 msk smält smör och ca 13 dl vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa med bakduk på dragfri plats till dubbel storlek, ca 30 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Tillsätt ev mer mjöl. Tryck ut degen jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek 30–40 min. Grädda brödet i nedre delen av ugnen, 200°, ca 25 min. Låt brödet kallna under duk. Skär bort kanterna. Dela brödet i en underdel och en överdel. Skär bort skorpan så att du får två plana bottnar. Skär ut rundlar i önskad storlek.

Läs mer: Varm smörgårstårta med kantareller 
Läs mer: Lyxig smörgåstårta med lax och räkor 
Läs mer: Överraska med smörgåstårta 



 

Läs mer om:

Dela
(22)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…