Annons

Annons

Smörbullar på mormors vis

Dela
(24)

Bjud på kalas i syrenernas tid! Nybryggt kaffe till de stora och jordgubbssaft i kanna till de små. Och smörbullar, bakade enligt gammalt klassiskt recept med mycket smör, kaffegrädde och mandelmassa!

Annons

35 st

50 g jäst

150 g smör

21/2 dl kaffegrädde

1/2 tsk salt

1/2 tsk malen kardemumma

3 äggulor

3/4 dl strösocker

8–9 dl vetemjöl

Fyllning

150 g mandelmassa

75 g mjukt smör

2 msk strösocker

Pensling & glasyr

uppvispat ägg

ca 1 dl florsocker

ca 3/4 msk vatten

Ugn 225°

Gör så här

1. Deg: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i grädden. Låt svalna till ca 37° (fingervarmt). Häll degspadet över jästen och lös upp den. Tillsätt salt, kardemumma, äggulor, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.

2. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda den med smör och socker. Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×36 cm. Skär i rutor, ca 7×7 cm (35 st).

3. Lägg en klick fyllning på varje ruta. Nyp samman knytena och lägg dem i bakformar. Låt jäsa ca 45 min.

4. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Låt svalna.

5. Rör ihop florsocker och vatten. Ringla glasyren över knyterna.

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(24)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…