Annons

Annons

Smittar skilsmässor? Experten svarar

En skilsmässa i vänskapskretsen kan skapa kaos och förvirring och väcker också ofta tankar om ens egen relation. Risken att fler av vännerna delar på sig ökar rejält efter ett nära uppbrott, menar vår expert Maria J Bratt.

Dela
(0)

2
Visa bildspel

/
skilsmässor
Hur rensar man ut ett liv?
...
Visa mer

 

Plötsligt skiljer sig det ena paret efter det andra i bekantskapskretsen. Vännerna som verkade så lyckliga tillsammans vill inte leva ihop längre. Umgänget splittras och invanda mönster för fester och fritidsaktiviteter upphör. Hur påverkas vi av att andra går skilda vägar? Kan skilsmässor smitta?

Annons

Ja, en undersökning från de amerikanska universiteten Harvard och Brown visar att risken för att du ska skilja dig ökar med 75 procent om dina vänner gått genom en skilsmässa. Varför är det så?

—Om någon man känner väl skiljer sig är det inte konstigt att man själv reflekterar över sin egen relation, förklarar Maria J Bratt, som svarar på frågor om relationer här i tidningen varje vecka.

En väckarklocka

Skilsmässan kan fungera som en väckarklocka som gör att man ifrågasätter hur man lever och ser nya möjligheter. Har vi det så bra ihop egentligen? Vill vi ha varandra för resten av livet, verkligen? Och Hur skulle mitt liv se ut på egen hand? Att se en vän bryta upp kan ge inspiration, mod och kraft inför ett sådant livsavgörande beslut.

—Det kan ju vara så att man har funderat på skilsmässa och vågar ta steget när man ser att det fungerar för någon annan. Klarar hon det kan jag också klara det, fortsätter Maria.

Om flera i vänkretsen skiljer sig blir det alltså också mer accepterat. Det är helt enkelt lättare att skiljas när en skilsmässa inte är något som sticker ut eller upplevs som ovanligt bland vännerna. Precis som det kan vara svårare att vara de första som separerar.

—Vi är ju sociala varelser som bryr oss om och påverkas av vad andra tycker, även om du förstås ska skilja dig för din egen skull och inte anpassa dig efter vad andra tycker, säger Maria.

Separation hotfull

När flera skiljer sig betyder det såväl att man delar gemensamma erfarenheter – man kan stötta och trösta varandra när det är jobbigt – som att man kan hjälpa varandra i vardagen, till exempel med barnpassning och praktiska råd. Det finns också fler singlar att umgås med och parmiddagar är inte längre det enda sättet att träffa folk på.

Men skilsmässor kan också upplevas som mycket negativa bland vännerna, om det trevliga umgänget förvandlas till kaos och kris.

—Det kan ju innebära att man splittrar ett socialt sammanhang. Vänskapsband klipps av och människor försvinner ur ens liv. Paret som man har bjudit på fester, rest och spelat golf med är inte längre ett par man kan umgås med. Umgängeslivet blir annorlunda.

Många starka känslor kan väckas till liv, som sorg och besvikelse över att livet inte kan fortsätta som förut. Det är inte heller ovanligt att känna rädsla och oro när vännernas förhållande spricker. Om de som verkade ha det så bra ska skiljas – kan jag också drabbas? Separationen kan upplevas som hotfull – tänk om den bidrar till att rasera min trygga vardag. Om sådana känslor dyker upp är det viktigt att du pratar med din partner och luftar det som gör dig orolig. Du kan också prata med en god vän eller någon annan närstående om dina tankar.

—En skilsmässa kan även väcka avundsjuka. Man kan se att den som är nyskild blomstrar och har ett spännande liv med nya vänner och intressen. Det kan förstås bottna i att ens egen relation inte är så bra, säger Maria.

En skilsmässa i bekantskapskretsen kan alltså bli en ögonöppnare som gör att man omvärderar sitt förhållande, men bara för att skilsmässa är utvägen för ett par behöver det inte vara rätt för dig och din partner. Det kan också vara en anledning att ta tag i problemen, hitta lösningar och stärka relationen.

—Jag tycker att man ska kämpa, alla förhållanden går upp och ner och alla har slitiga perioder. Ibland kan man behöva hjälp för att ta sig genom det, till exempel genom familjerådgivning eller parterapi, säger Maria.

 

 

Läs mer:

Skulle skilsmässan knäcka mig?

Så hanterar du skilsmässan

Grå skilsmässor – allt fler bryter upp efter 60

 

TEXT: ANETTE BÜLOW

FOTO: IBL-AOL, SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…