Annons

Annons

Smittar bältros?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag har några frågor om bältros! Kan det smitta? Och vad får man egentligen om man blir sjuk, bältros eller vattkoppor? Om man redan har fått bältros, hjälper det då att ta vaccinet för att slippa smärtan?
Undrande

Bältros och vattkoppor orsakas av samma virus, varicellazostervirus som förkortas VZV. Det speciella med viruset är att det efter en genomgången infektion med vattkoppor finns kvar vilande kring nervceller i kroppen. Senare i livet kan viruset aktiveras igen och ge bältros. Den som aldrig har haft vattkoppor kan alltså inte få bältros.
Bältros är, till skillnad från vattkoppor, inte särskilt smittsamt men kan smitta till den som inte haft vattkoppor tidigare genom direktkontakt med vätskan i blåsorna. Den som smittas får då vattkoppor och inte bältros.
Det finns i dag ett vaccin mot bältros. Detta ges i förebyggande syfte och inte för behandling av en redan pågående infektion. Vaccinet ger ett lindrigare förlopp av infektionen och minskar risken att drabbas av den besvärliga smärta som ibland uppträder efter bältros. Det finns också läkemedel i tablettform för behandling av bältros. Detta ska ges i ett tidigt skede, helst innan blåsorna kommer, för att få bästa effekt.

Annons

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…