Annons

Annons

Smärtplåstret har förändrat Iris liv!

Dela
(0)

Iris Schyberger  plågades länge av sina förslitna och onda knän. Men inte längre – ett smärtplåster har öppnat dörrarna till ett nytt och smärtfritt liv.
– Jag blev helt förundrad, värken bara försvann! säger hon i Hemmets Veckotidning nr 15.

Annons

Nästan en femtedel av alla vuxna svenskar lider av långvarig värk. En av dem är Iris Schyberger, 76 år.

– Jag är inte mycket för att klaga men jag var nog lite smågrinig förut när jag hade ont, säger hon. Värken i knäna tog på psyket. Jag kände mig så begränsad och var hemma mycket.
Knävärken kom från artros och ledförslitning. Ett fall på en buss hemma i Enskede gjorde att hon fick operera menisken i ena knäet. Men det blev inte bra och knäsvullnaden gick ända ner till vristen.
– Jag tyckte att jag förlorade guldkanten i tillvaron. Jag kunde inte längre hämta barnbarnen på dagiset som jag brukade. Dessutom fick jag sluta med gympan, dansen och gåstavarna.
Iris hade kryckkäppar, gick hos sjukgymnast och tog en hel del alvedon.
– Men det blev inte bättre, säger Iris. Jag hade accepterat att jag hade ont men inte förlikat mig med det. Jag är av princip skeptisk mot mediciner och ville inte gärna ta dem. En ortoped sa till mig att det är åldern, det är så här det är att bli gammal. Men man ska inte ge sig, det är mitt råd till alla som har ont.
Iris såg en annons i tidningen om forskning kring smärta, skickade in en intresseanmälan och blev efter mycket noggrann undersökning och röntgen uttagen till en studie om smärtplåstret Norspan med ett morfinliknande ämne i.
Först fick hon ett plåster med 5 mg och blev lite bättre. Sen fick hon i stället ett med 10 mg.
– Jag trodde egentligen att plåstren var hokus-pokus och det sa jag till sköterskan också, minns Iris. Men när jag fick den högre dosen var jag helt förundrad. Värken var borta! Det kliar inte, jag mår inte illa och känner mig inte påtänd, säger Iris.
Iris är precis hemkommen från en squaredanceresa på Kanarieöarna där hon i 14 dagars tid dansat fyra timmar om dagen. Tack vare smärtplåstret kan hon dansa squaredance, gå med stavar, styrketräna och hämta barnbarnen på dagis flera gånger i veckan.
– Det är inget undermedel men ett bra alternativ till värktabletter och operation, och så måste man träna muskulaturen kring knäet, säger hon.
Hennes läkare och kliniska prövare, Bengt-Olov Tengmark vid A+ Science i Stockholm, är också mycket nöjd.
– Iris undermedicinerade sig med alvedon som så många gör. Men som alla andra i studien fick hon sluta med all annan smärtmedicin. Ändå blev hon fantastiskt mycket mer rörlig och smärtfri med plåstret – det är ju det man önskar sina patienter. De flesta hamnade på ungefär samma dos som hon.

Gilla Hemmets på Facebook

Fakta om plåstret
* Fästs t ex på överarmen och byts en gång i veckan.
* Ger en jämn, låg dos av ett morfinliknande ämne, buprenorfin.
* Norspan är Sveriges första lågdosplåster med opioider.
* Receptbelagt, för långvarig måttlig smärta som artros och ledsmärta när alvedon och antiinflammatoriska medel inte hjälper.
* Kan ge hudirritation och illamående, som oftast är övergående.
* Speciellt lämpligt för medelålders och äldre personer.
* Utsöndras inte via njurarna, vilket är bra eftersom njurfunktionen blir sämre med åren.

Läs mer om smärta i vår stora special i veckans nummer! Vad är smärta? Vilka är varningssignalerna? Hur kan man behandla?

Text: Katarina Mattsson

Foto: Georg Kristiansen

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…