Annons

Annons

Smärtan försvann med den nya medicinen!

Dela
(0)

Efter lång kamp fick Mikael Thorsell i Enköping prova Enbrel, ett av de nya biologiska läkemedlen mot psoriasisartrit. Han fick sprutan en eftermiddag och vaknade upp till ett helt nytt liv dagen därpå.

Annons


– Smärtan och stelheten var som bortblåsta och jag kunde röra mig utan problem, berättar han i Hemmets Veckotidning nr 45.

Men fortfarande är det få drabbade som fått möjlighet att prova de nya, dyra läkemedlen.


Mikaels besvär började för sex år sedan med att han fick fruktansvärt ont i kroppen, framför allt i höfterna. Han intalade sig att det var träningsvärk och försökte med värktabletter då smärtan inte gav med sig.

Värken i höfterna spred sig till knäna som svullnade upp.


– Jag fick åka akut in flera gånger och tömma knäna på vätska, men ingen kunde säga vad det berodde på.


Så småningom fick han remiss till reumatologen och där fick han en diagnos: Mikael led av psoriasisartrit. Kroppens immunsystem hade angripit ledbrosket i höftlederna och knäna.


Mikael var beredd på det mesta för att bli kvitt ledbesvären, men när läkaren ville skriva ut cellgifter och långtidssjukskriva honom sa han blankt nej.


– Skulle jag lägga ner företaget och sälja gården? Det gick bara inte.

Efter många om och men fick han prova Enbrel och idag mår Mikael Thorsell utmärkt och arbetar för fullt.


– Idag klarar jag mig med en spruta i halvåret. Dessutom äter jag nyttigt och rör på mig regelbundet, säger han.


Psoriasisartrit är en följdsjukdom till psoriasis som för det mesta uppstår i ett betydligt senare skede av sjukdomen. Det är en kronisk inflammation i ledbrosket som kan ge svår smärta och allvarligt försämra rörligheten i leden.


– Idag finns behandlingsmetoder och läkemedel som ger effektiv hjälp även åt de svårast drabbade. Grundregeln är att biologiska läkemedel ges när patienten inte tål eller får tillräcklig hjälp av annan behandling, säger Birgitta Stymne, överläkare på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.


Läs mer om de nya läkemedlen och de nya  riktlinjerna från Läkemedelsverket i tidningen!


Foto: Conny Sillén, privat


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…