Annons

Annons

Smal och nyttig vardagsmat

Tänk vad mycket gott man kan äta även om man vill hålla igen! Honungsglaserad lax, kryddig indisk kyckling och majsplättar med syrlig yoghurtsås är några exempel på härliga rätter med få kalorier som du kan njuta av!

Dela
(140)

Sambal oelek ger god hetta till den honungsglaserade laxen. Foto: Eva Hildén Smith

1. Honungsglaserad lax med äpple

475 kcal/port

250 g laxfilé

1 äpple

½ msk smör till stekning

salt och svartpeppar

1 msk flytande honung

½ msk limesaft

½ tsk sambal oelek

Servering

1 dl bulgur (okokt mått)

1 liten morot

Annons

35 g babyspenat

 

Gör så här

1. Dela laxen i 4–6 bitar. Klyfta och kärna ur äpplet. Stek lax och äpple till fin färg i smör. Salta och peppra.

2. Ringla över honung, limesaft och klicka ner sambal oelek i stekpannan. Vänd runt och fördela allt på lax och äpple.

Gilla Hemmets på Facebook

3. Koka bulgur enl anv på förp. Skala och hyvla moroten och blanda ner i bulgurn med spenaten. Toppa med lax och äpple.

 

En klassisk kalops värmer gott en ruggig tisdagkväll. Foto: Eva Hildén Smith

2. Klassisk kalops

460 kcal/port

300 g märgpipa el högrev

½ msk smör till stekning

salt och svartpeppar

1 gul lök, klyftad

5 kryddpepparkorn

1 lagerblad

4 dl vatten

1 morot, i bitar

½ purjolök, skivad

1 msk vetemjöl

1 msk hackad persilja

Servering

300 g kokt potatis

150 g inlagda rödbetor

 

Gör så här

1. Skär köttet i bitar och bryn dem i smör, salta och peppra och lägg över i en gryta.

2. Lägg löken i grytan. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vatten. Låt sjuda 45 min under lock.

3. Tillsätt morot och purjolök och sjud i ytterligare 15 min eller tills köttet är mört. Red av med mjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

4. Strö över persilja och servera med potatis och rödbetor.

 

Testa att göra egna squashnudlar! Foto: Eva Hildén Smith

3. Theas tomatsås till squashnudlar

495 kcal/port

2 tomater (200 g)

2 dl krossade tomater

1–2 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongtärning

1 stor vitlöksklyfta

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

salt och svartpeppar

Servering

1 squash (ca 350 g)

75 g fetaost

10 svarta oliver med kärna (45 g)

1 msk olivolja

färsk basilika

100 g bröd

 

Gör så här

1. Dela tomaterna och ta bort kvistfästet. Tärna dem grovt och lägg i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningen, finriven vitlök och kryddor. Låt puttra under lock ca 10 min.

2. Kör squashen i en grönsakssvarv eller hyvla och strimla den till nudlar. Smula fetaosten.

3. Servera direkt eller koka squashen knappt 1 min i saltat vatten. Häll av ordentligt.

4. Lägg upp squashnudlar och tomatsås på tallrikar, strö över fetaost och svarta oliver. Ringla över lite olivolja och toppa med

färska basilikablad och servera med bröd.

 

Kycklingen får fin smak tillsammans med lime, koriander och ingefära. Foto: Eva Hildén Smith

4. Indisk kyckling

505 kcal/port

300 g kycklingfilé

1 dl ris (okokt mått)

färsk koriander

Marinad

1 dl matyoghurt (8 %)

saft av 1/2 lime

½ msk färsk riven ingefära

1 liten vitlöksklyfta, finhackad

1 tsk garam masala

½ tsk salt

Sås

½ gul lök, finhackad

1 liten vitlöksklyfta, finhackad

½ msk riven ingefära

1 tsk garam masala

1 msk smör till stekning

2 dl passerade tomater

1 dl matlagningsgrädde

1 tsk strösocker

½ tsk salt

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Marinad: Blanda ingredienserna. Skär kycklingen i bitar och blanda med marinaden. Låt dra ca 1 tim.

2. Stek kycklingen i ugnsform med bakplåtspapper ca 15 min.

3. Koka riset enl anv på förp.

4. Sås: Fräs lök, vitlök, ingefära och garam masala i smör i en kastrull. Häll på tomater och låt puttra under lock ca 10 min. Blanda ner grädde och smaka av med socker och salt.

5. Servera kycklingen med sås och ris, toppa med koriander.

 

Majsplättarna toppas med stekt kycklingbacon. Foto: Eva Hildén Smith

5. Majsplättar med citronyoghurt

520 kcal/port

2 dl lättfil

1 ägg

½ tsk salt

1 krm strösocker

2 dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

35 g babyspenat

1 dl majskorn

1 msk smör till stekning

Citronyoghurt

1 dl matyoghurt (8 %)

finrivet skal av ½ citron

1 msk pressad citronsaft

Servering

100 g kycklingbacon

35 g babyspenat

 

Gör så här

1. Vispa filen med ägget, saltet och sockret. Blanda mjöl och bikarbonat i en annan bunke och vispa sedan ner det i filen till en slät smet. Hacka spenaten och vänd ner med majsen. Stek plättar i en stekpanna med smör.

2. Citronyoghurt: Blanda yoghurt, citronskal och -saft. Salta.

3. Stek kycklingbaconet i en torr stekpanna. Hacka och servera till plättarna med spenaten och citronyoghurten.

 

Läs mer:

Vardagsmat: 5 nyttiga och goda recept



 

Läs mer om:

Dela
(140)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…