Annons

Annons

Smakar det så kostar det

Dela
(0)

Först tog jag flyget från Malmö till Arlanda, sen nytt flyg till Kiruna. Där väntade en hyrbil och med den körde jag de tio milen till Björklidens högfjällshotell som är ganska lyxigt och där jag bokat rum för tre nätter. Detta var i månadsskiftet juli/augusti. Jag reste helt ensam och det var ingen som väntade på mig på hotellet. Mitt ärende var av högst privat natur.

Annons

Låter det som början på en kriminalroman? Det är det inte, men det är lika spännande. Första dagen regnade det. Den dagen var helt bortkastad. Jag ska snart förklara varför. Andra dagen var jag nervös när jag vaknade. Jag höll tummarna när jag drog undan gardinerna i mitt rum. Och jag hade tur, solen sken. Nu skulle det ske.

Efter frukosten gav jag mig upp på kalfjället. Jag letade efter platser med mycket blommor, särskilt fjällmaskros, svarthö och fjällvedel. Blommorna hittade jag men det jag letade efter fanns inte där. På eftermiddagen när jag återvände till hotellet hade jag nästan panik. Skulle jag missa henne? Hade jag rest förgäves?

Då fick jag se rödklövern i kanten av den lilla vägen som går från stora vägen upp till hotellet. Här var sista chansen. Och efter bara några minuter fick jag syn på henne. En stor, underbart vacker tundrahumla. Sveriges största humla och en bjässe som man bara kan hitta allra längst upp i norr och vanligtvis högt uppe på fjällheden. Att hon denna dag sökt sig ner till rödklövern i bebyggda trakter blev min lycka. Och det där med solen, hon flyger inte när det regnar.

Nästa dag, när jag tog bilen till Kiruna, flyget till Arlanda och sen till Malmö, gick jag som i ett rus av lycka. Jag småsjöng på planet.

Låter det vansinnigt? Och dyrt. Det var det inte. Inte om man väger priset mot varan. Den lycka jag kände när jag såg tundrahumlan förstår nog bara andra humleskådare. Det var en upplevelse som jag kommer att bära med mig alltid. Och då var det väl inte dyrt!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…