Annons

Annons

Experten tipsar: 9 saker som gör dig lycklig

Är du trött på att känna dig deppig? Ny lyckoforskning visar att pengar är bra - om du lägger det på rätt saker. Inte bara pengar gör dig lycklig. Här får du vår experts 9 bästa tips att fånga lyckan!

Dela
(26)

Visste du att människor som bor på landet har högre lyckonivåer än de som bor i stan? Eller att äktenskap gör dig lyckligare, men inte nödvändigtvis barn? Och lycka går att köpa för pengar – om du lägger dem på rätt saker! Här berättar grundaren till Institutet för lyckoforskning, Meik Wiking, vad forskningen säger om lycka.

Annons
lyckoforskning-1

Vad gör oss egentligen lyckliga? Lyckoforskaren berättar här senaste nytt kring vad forskningen säger om lycka.

1. Pengar är inte allt – men lite…

Pengar är en markör för din position i samhället, och därmed har de också betydelse för din känsla av lycka. Men det handlar mindre om hur mycket du tjänar och mer om hur mycket du tjänar i förhållande till andra. En grupp Harvardstudenter fick frågan om de helst ville leva i en värld där de tjänade en mindre summa om året, men dubbelt så mycket som alla andra, eller i en värld där de tjänade betydligt mer, men hälften av vad alla andra tjänade. De flesta svarade att de ville leva i världen där de tjänade mindre, men mest i förhållande till andra.

Utöver det spelar inkomsten också roll, men bara när du tjänar så lite att du inte har råd med det du behöver, som mat, kläder och tak över huvudet. Och så verkar det som att du faktiskt kan få för mycket pengar. Man har sett att lottomiljonärer kan förlora glädjen över de små sakerna, precis som att de börjar sätta frågetecken kring sina sociala relationer. För är Kerstin vän med dig för att hon verkligen gillar dig, eller för att du bjuder med henne på semester varje år?

2. Köp dig glad

När vi shoppar aktiveras belöningscentrum i hjärnan – precis som när vi äter god mat eller har sex. Men på längre sikt ökar det inte din livstillfredsställelse. Det betyder inte att du inte kan köpa dig lyckligare – för det kan du. Du ska bara se till att använda pengarna rätt, till exempel för att köpa dig mer tid i vardagen, som städhjälp eller matleveranser till dörren, eller i form av upplevelser som du delar med andra människor. Uttrycket ”helper’s high” beskriver lyckokänslan du får när du hjälper andra. Den kan du också uppleva när du använder dina pengar för att göra något gott för någon annan.

3. Bo på landet

Både brittiska och kanadensiska undersökningar har visat att människor som bor på landet har högre lyckonivåer än människor som bor i stan. En av förklaringarna är att de sociala relationerna är bättre på landet. En annan handlar om vilken typ av människor som bor var. Det kan nämligen vara så att de människor som flyttar till stan är mer ambitiösa, och att de ambitiösa också är de som hela tiden vill ha det bättre – större, dyrare och snabbare – vilket betyder att de ofta känner sig missnöjda med sakernas tillstånd, medan de som bor på landet i högre grad är nöjda med sin livssituation.

4. Äktenskap gör susen

Människor som är gifta är generellt lyckligare än singlar. Om det beror på att lyckliga människor har lättare för att attrahera en partner eller om äktenskapet gör oss lyckligare vet man inte säkert – kanske ligger det något i båda delarna. Men varför skiljer sig då så många, kan man undra. Det kan bland annat bero på ett fenomen som heter ”hedonistisk tillvänjning” – att vi vänjer oss och börjar ta saker för givet. Det gäller också glädjen i äktenskapet. Ett sätt att undvika hedonistisk tillvänjning är att varje dag skriva ner tre saker som du är tacksam för i ditt liv, så att du på det viset påminner dig själv om allt du har.

lyckoforskning-2

Människor som är gifta är generellt sätt lyckligare än singlar.

5. Vårda vännerna

Människan är en social varelse och ditt välbefinnande hänger ihop med om du är en del av en gemenskap. Därför är också karaktären på dina sociala relationer en av de viktigaste faktorerna för om du är lycklig eller inte. Är du nöjd med dina sociala relationer är du förmodligen också nöjd med ditt liv. Och det är inte antalet vänner och storleken på din familj som har betydelse. Det viktigaste är att du känner samhörighet med dem du omger dig med, och att du känner dig älskad.

lyckoforskning-5

Dina vänner är oerhört viktiga.

6. Håll hårt i jobbet

En av de värsta törnarna mot lyckokänslan är att förlora arbetet. Och medan du på sikt kan få ut något gott av till exempel en skilsmässa, har arbetslöshet en permanent negativ effekt. Det hänger självklart ihop med att arbetet utöver att ge oss en inkomst också är en stor del av vår identitet. Vad vi jobbar med är ofta det första vi berättar för nya människor vi möter.

7. Odla löplusten

Det finns ett samband mellan hälsa och lyckokänsla. I en engelsk studie har man följt en stor grupp människor, och här såg man att de mest positiva hade 30 procents lägre dödlighet. Exakt hur lyckokänsla och hälsa hänger ihop vet man inte, men förmodligen handlar det om en positiv spiral. Om du är glad och tillfreds är det lättare att sätta på sig löparskorna, och löpturen kommer sannolikt bidra till att du känner dig glad och tillfreds.

lyckoforskning-6

Dags att dra på sig löparskorna?

8. Barn eller inte?

Det är svårt att baserat på forskning säga om barn gör dig lyckligare eller inte – bland annat för att barn inte har en storlek eller ålder. Det är stor skillnad på att ha ett barn på sex månader med kolik och ett på 50 som kommer på besök på vårdhemmet. Utöver det påverkar barn också olika områden av vår lyckokänsla. Det kan till exempel vara så att  ens barn har det svårt, och att man därför är ledsen, men samtidigt upplever det som meningsfullt att ha barn.

9. Bli äldre

Det ligger något i ordspråket ”fyrtio, fet och färdig”. Forskning visar att över hela världen är det så att vi är lyckligast när vi är unga, sedan dalar kurvan och når en bottenpunkt när vi är medelålders, för att därpå stiga igen. En förklaring är att vi upplever mest press från barn och arbete när vi är i 40-årsåldern. En annan är att det sker något biologiskt i kroppen vid den åldern. Man kan nämligen se att det är vid den här tidpunkten flest kämpar med depressioner. Zoologer har också upptäckt att apor upplever samma form av mittlivskriser. Varför lyckonivån stiger när vi blir äldre kan det finnas flera förklaringar till. Olyckliga människor lever inte lika länge som lyckliga, och av den anledningen
stiger kanske andelen lyckliga människor när vi blir äldre, vilket höjer lyckogenomsnittet. En annan förklaring är att vi blir bättre på att acceptera att livet har utvecklat sig som det har när vi blir äldre, precis som vi kanske också har insett vad det är som verkligen gör oss glada.

lyckoforskning-3

Vår lyckonivå stiger när vi blir äldre.

 

Fotnot: Meik Wiking är grundare till Danmarks institut för lyckoforskning i Köpenhamn och har skrivit böckerna Hygge och Lyckan under lupp.

 

Text: Jo Brand

Översättning och bearbetning: Åsa Åhlander

Foto: Shutterstock

 

Läs mer: Se till att vara behövd – det mår du bra av


Läs mer om:

Dela
(26)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…