Annons

Annons

Hunden Dis hjälper skolbarnen

Ekeröelevernas absoluta favoritlärare är alltid på gott humör, har en stor portion tålamod och är väldigt uppmärksam på hur alla i klassrummet mår. Dis är läshund, och hennes jobb går ut på att få barnen att koncentrera sig och läsa högt. Men också att skänka lugn, 
värme och trygghet.

Dela
(0)

Sonjas far var rysk soldat

I dag är det Elins tur att läsa högt för Dis. Foto: Stefan Nilsson

Det råder ingen tvekan om att kärleken är ömsesidig.

När eleverna träffar sin mjuka och fyrbenta lärare Dis för första gången efter lovet vet glädjen inga gränser.

Detta är fjärde terminen som den 4-åriga, vita herdehunden tjänstgör på särskolan, Ekebyhovsskolan i Ekerö utanför Stockholm.

Annons

Som skolhund fyller hon en viktig funktion för barnen som alla har olika former av lätt funktionsnedsättning.

Eleverna har även en tvåbent lärare, Dis matte Denice Sverla som är utbildad låg- och mellanstadielärare.

Gilla Hemmets på Facebook

Hon är stolt över vad hennes alltid lika glada kollega lyckas åstadkomma.

– Dis ökar motivationen hos barnen och får dem att vilja jobba. Elever som har svårt med koncentrationen eller som inte har gillat att läsa på egen hand blir helt plötsligt jättemotiverade när de får läsa för Dis.

Långt ifrån alla hundar kan jobba som skolhundar. Det krävs ett stabilt psyke och naturligtvis får de aldrig morra eller visa ilska.

Dis har genomgått noggranna tester på Svenska terapihundskolan och bland annat utsatts för situationer som mycket väl kan uppstå i ett klassrum, som att någon plötsligt blir väldigt utåtagerande och kastar sig om halsen på hunden eller råkar tappa något tungt på hennes svans när hon ligger och sover.

– Hon har klarat alla testerna galant. Dis var den enda i kullen som hade hängande öron, men skönhetsmissen gör att hon ser extra snäll och söt ut. Dessutom är hon vit vilket är en mjuk och snäll färg.

Tillsammans med sin klasshund ska Milton Andersson, 10, Jordan Ojanne, 11, Richard Krüger, 10, och Elin Nyström, 9, träna på att bilda ord.

Utspritt över golvet ligger kuddar i olika färger, var och en med en bokstav på. Med bestämd röst säger Elin ”hämta” och Dis reagerar snabb som en vessla med att nafsa tag i en av kuddarna som hon lika snabbt springer tillbaka och lägger i Elins knä och hunden får en smaskig belöning.

– Det står ”P” på min kudde, ropar Elin glatt och springer fram för att skriva sin bokstav.

Proceduren upprepas och alla barnen får kommendera Dis att hämta kuddar. Ur de olika bokstäverna utkristalliseras ord som barnen sedan får lista ut.

Lär sig ta hänsyn

– En annan positiv effekt av att ha en hund i klassrummet är att barnen lär sig empati, att ta hänsyn till både varandra och vovven. När Dis visar att hon är törstig hämtar de glatt  hennes vattenskål, säger Denice.

Ofta är hunden strået vassare än sin matte på att få barnen på gott humör.

– Hon känner av stämningar mycket snabbare än vi människor. Medan det kan ta en dag för en lärare att få ett barn som är upprört att lugna ner sig löser Dis det på några minuter.

Skolhunden jobbar även med barn som saknar tal och har brister i sin kommunikationsförmåga och är utåtagerande. Denice och Dis lektioner innehåller både lärande som lek.

I ett av momenten får barnen gömma hundgodis under ett antal träklossar, och Dis uppgift är att lyfta på klossarna och hitta godiset som blir hennes belöning.

Kommandot är ”kör”. Varje gång hon lyckas utbryter jubel i klassen. Hade Dis kunnat jubla i kapp med sina kompisar hade hon säkert gjort det. I stället visar hon sin oförställda glädje genom att vifta på svansen.

Att läsa för Dis är en av höjdpunkterna för eleverna och flera har lyckats knäcka läskoden tack vare hunden.

– Tack vare Dis har barnens intresse för att läsa ökat jättemycket vilket visat sig på resultaten som förbättrats avsevärt. Motivation är A och O, säger Denice.

Förutom att sporra lusten att lära sig läsa, skriva och räkna gör Dis närvaro att barnen samverkar bättre.

Denice arbetar mycket med samarbetslekar där barnen tränas på kommunikation, att visa hänsyn och vänta på sin tur.

– Vi har arbetat med en beteendevetare som har sett hur barnen och Dis interagerar. Utbrotten hos de utåtagerande barnen mini-
merades till nästan noll med Dis i klassrummet, vilket är helt fantastiskt.

En oskriven lag är att servera Dis tuggben som både är goda och bra för tänderna.

– De tycker att det är kul att känna på Dis huvud när hennes käkar maler sönder benen. Då tvingas de samarbeta, alla kan inte ha handen på hennes huvud samtidigt, säger Denice.

Tålamod och kärlek

– Jag tror att framgångarna handlar om att Dis aldrig är dömande. Oavsett om barnen gör fel eller om det tar lång tid att genomföra en uppgift tycker hunden att det är kul och hon tröttnar aldrig. Dis har också en förmåga att ge närhet och kärlek på ett sätt som inte vi människor kan. Barn som har svårt med sociala kontakter tycker att det är skönt att umgås med en hund som bara ger kärlek och aldrig blir arg.

Det tar på Dis krafter att vara helskärpt och fokuserad en hel dag. När hon kommer hem till familjen brukar hon vara rätt slut.

Som brukshund kräver hon mycket motion, mentalt såväl som fysiskt och hon älskar när matte lägger viltspår.

– I skolan skäller hon aldrig men hemma är hon värsta vakthunden. Men så fort selen kommer på vet hon att jobbet väntar och vips förvandlas hon till social tjänstehund. Det är häftigt att se hur lycklig hon blir när hon förstår att hon ska iväg och jobba.

 

Skolhunden är ett stöd

● En diplomerad skolhund/terapihund arbetar målinriktat. Skolhunden kan användas som stöd i undervisning i såväl grupp som enskilt, t e x i med lästräning.

● R.E.A.D (Reading Education Assistance Dogs) är ett program som startade på 90-talet i USA. Projektet påverkade elevernas läsflyt och läsförståelsen positivt. Deltagarna fick ökad motivation att läsa.

● En diplomerad skolhund som utbildats hos Svenska terapihundskolan har genomgått två lämplighetstest, ett på barn över 13 år och ett på dem under. Hunden har två tidigare tjänstehundsutbildningar och är diplomerad besökshund och terapihund sedan innan.

Källa: Svenska terapihundskolan, www.therapyanimals.org

 

Läshund - skolhund- terapihund

Dis har full koll på klassens böcker och redskap. Foto: Stefan Nilsson

Läshund- skolhund-terapihund

Dis och Denice har läsövning med Elin, Milton, Richard och Jordan. Foto: Stefan Nilsson

Läshund

Dis får god belöning av klassen. Foto: Stefan Nilsson

 

Läs också: 

Soila hjälper herrelösa gatuhundar

Därför blir din misse plötsligt en galen marskatt

Vilka odjur är dina favoriter?

 

TEXT: Katarina Arnstad Elmblad


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…