Annons

Annons

Skambud & snålmammor – vi jagar lucialinnen i Shanghai

Dela
(0)

Lucialinne

När vi skulle flytta till Shanghai hade några redan-shanghaibor gett mig en lång lista över saker som jag skulle ta med mig från Sverige. På listan stod bland annat mediciner, bakpulver, buljongtärningar, torrjäst, favorit-kryddor, godis och bakplåtspapper. Vad jag önskar att de skrivit ner är sådant som Sverige-souvenirer och, nu högaktuellt, ett lusselinne.

Annons

De två äldsta barnen går på en internationell skola med många svenska elever. Varje år i december lussar svenskarna för de andra barnen. Mina barn blev inbjudna till årets lussefirande (på fredag redan) och ville naturligtvis gärna vara med. Sångerna ska vi öva in på egen hand och det klarar vi fint, även om det kanske inte låter som Sissel Kyrkjebø när vi sjunger Julen är här.

Gilla Hemmets på Facebook

Det stora problemet var lusselinnet. Var hittar man ett lusselinne i Shanghai?

Lucialinne5Vi begav oss till en av de stora tygmarknaderna i hopp om att hitta en skräddare, men gav upp redan hos första skräddaren. För det första var vi redan helt utschasade efter att ha ägnat tre timmar åt att komma förbi julpynt, pärldraperier, barnskor, mössor, klistermärken, nyckelringar, souvenirer, tavlor, gosedjur, överkast, sängkläder, pyjamaser, jerseytyg, herrbyxtyg, gardiner, kinesiskt tyg och…..you name it. För det andra hade jag ingen lust att betala 250 kr för ett lusselinne. Tvåhundrafemtio kronor?! Jag vet ju vad de kostar på ICA Maxi hemma, och på loppis också, för den delen.

Lucialinne2

This is a Swedish lucialinne, Very, very simple. It costs 10 Swedish krona at loppis.

Sagt och gjort – det var bara för den snåla lilla mamman att ta saken i egna händer, köpa tre meter vit lakansväv (45 kr) och bege sig hem för att sy sitt livs första lucialinne. Modigt, tycker jag, eftersom min meritlista i klädsömnadsbranschen i stort sett bara består av två punkter:

* Sytt neonfärgade revär i jeans på 80-talet samt

* en pierrot-dräkt till min fars danska fastelavnsfest/60-årsfest i slutet av 2000-talet.

Men det blev ett lusselinne. Med lite god fantasi. Redaktionens supersömmerska Besse skulle blekna om hon sett det. Men i Shanghai, får det duga!

PS. Till mina läsare i Shanghai vill jag säga att jag inte tar emot beställningar. Okej, får jag 250 kr/linne kan jag kanske ställa upp.

Lucialinne3

Lucialinne4

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…