Annons

Annons

Ska jag ta ut pension medan jag ännu jobbar?

Dela
(0)

SPARTERAPEUT. Vilka är för- och nackdelarna med att börja plocka ut den allmänna pensionen och sätta undan den medan man fortfarande jobbar?
60+

Ja, när du fyller 61 år har du möjlighet att börja ta ut din allmänna pension samtidigt som du fortsätter arbeta. Det kan vara positivt att själv få rå om sitt pensionskapital, men det kan också innebära risker. Vad som passar dig beror på vad du prioriterar och hur din livssituation ser ut. Om du har förmåga att hushålla och dessutom är bra på att placera pengar kan det vara en idé att ta ut pensionen i förtid. Framförallt är det en härlig känsla att själv kunna bestämma när du vill använda pengarna. Det låter så krasst att prata om, men om du skulle dö tidigt får dina anhöriga lite mer att dela på om du redan har tagit ut en del av dina pensionspengar. Efterlevandeskyddet i den allmänna pensionen är mycket litet efter 65 års ålder. Går du bort tidigt tillfaller det mesta av din intjänade allmänna pension de övriga i din årskull. Om du gör förtidsuttag av pensionen så har du åtminstone fått hem en del av pengarna till familjen. Men du förlorar på att ha tagit ut pensionen i förtid om du lever länge, eftersom totalsumman blir mindre och månadsutbetalningarna blir små. Du förlorar också på det om du skulle få dålig avkastning på dina placeringar. Även skatten kan påverkas, du kan få ut mindre efter skatt än om du hade väntat med att ta ut pensionspengarna. Det beror på att pensionen läggs ovanpå arbetsinkomsten och att marginalskatten därför kan bli högre. Bostadsbidrag, bostadstillägg och andra bidrag påverkas också av när du tar ut pensionen – under den period som du tar ut dina pensionspengar minskar bidragen.
Som du märker finns det inget entydigt svar på det här. Det är så många individuella faktorer som påverkar: vilka pensionslösningar du har, hur din familjesituation ser ut, om du har tilläggsförsäkringar som kan förändras, hur din ekonomiska situation ser ut generellt, med mera. Att det är så många olika saker som spelar in gör att allt det här kan kännas krångligt. Men jag tycker det är mycket klokt av dig att se över vilka alternativ och möjligheter du har, för det går att tjäna en hel del pengar på att optimera pensionsuttagen.
Mitt förslag till dig är att kontakta en pensionsexpert som kan ge dig råd kring vad som är bäst i just din situation. Både banker och försäkringsbolag har rådgivare som kan vara till hjälp.

Annons

Har du en fråga om pengar? Mejla oss!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…