Annons

Annons

Katten Oscar har en ovanlig gåva…

Dela
(23)

Oscar

Han ser ut som en helt vanlig katt, men på vårdhemmet har Oscar en viktig uppgift – med sin mjuka päls och sin värme blir han en trygghet i livets slutskede. 

Som kattunge adopterades Oscar till vårdhemmet som specialiserat sig på att ta hand om svårt demenssjuka personer. Hemmet är husdjursvänligt och Oscar har fem kattkollegor, men ingen av dem har hans förmåga.
9-årige Oscar sägs nämligen ha ett speciellt sinne för att förstå när en människa håller på att dö. Några timmar innan en patient är på väg att lämna jordelivet hoppar katten upp i sängen, lägger sig nära och håller den sjuke sällskap.
David Dosa, specialistläkare inom åldrandets sjukdomar, var först skeptisk och trodde inte på berättelserna om Oscars förmåga. Men när det hände gång på gång på demenshemmet i Rhode Island, USA, kunde han till slut inte längre blunda för Oscars ovanliga gåva.
– Jag såg ju med egna ögon vad katten gjorde och blev övertygad om att han förstod.
Oscar följer alltid med sjukhemspersonalen när de går ronden. Hoppar han upp hos någon vet personalen att det är hög tid att kontakta de anhöriga. Det är tyvärr inte alltid de hinner fram och många närstående har känt en stor tröst när de får veta att katten funnits på plats.
Han är annars en ganska butter katt som helst håller sig för sig själv och som ofta sitter på fönsterkarmen i timmar och bara tittar på vad som händer ute på gatan. Han är inte speciellt kelsjuk eller sällskaplig och hoppar aldrig upp till någon i vanliga fall.
– Det är fantastiskt att se hur Oscar går in för sin uppgift när han vakar över en döende patient. Han viker aldrig från deras sida – möjligen för att gå och knapra i sig lite torrfoder om han blir hungrig, men han är snabbt tillbaka.
David Dosa började intervjua sin personal och patienternas anhöriga om Oscar. Samtalen och de egna upplevelserna gav honom många insikter och han gav ut en bok om vad en liten katt kan göra för en människa de sista timmarna i livet. ”Sjukhuskatten Oscar” blev snabbt en storsäljare i USA och på många andra håll i världen och kom nyligen ut på svenska.
Doktor Dosa kan inte med säkerhet förklara kattens beteende.
– Min gissning är att Oscar uppfattar en doft som frigörs från döende celler. Det är välkänt att döende celler avger kemikalier. Jag tror också att Oscar känner på sig att det han gör är stort och viktigt.

Annons

 

Oscar och David

Läkaren David Dosa är övertygad om att katten Oscar känner på sig att det han gör är stort och viktigt.

Mer om Oscar
* Boken Sjukhuskatten Oscar: en vanlig katt med en ovanlig gåva är utgiven på Bokfabriken.
* Klicka här för att se honom på Youtube!
* Oscar har också egen Facebooksida – Oscarthecat hittar du här!

Läs mer: Vårdkatten Oscar vet när någon ska dö
Läs mer: Kattmamman lärde sina ungar att dia
Läs mer: Katten Bubba simtränar för att slippa värken

Av Maud Holmberg Klyft
Foto: Mary Ann Rosenlof, daviddosa.com


Läs mer om:

Dela
(23)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…