Annons

Annons

Semestertips: Hätteboda vildmarkscamping!

Dela
(0)

Hätteboda vildmarkscamping

– Vi skryter med att det är långt till affären! säger Maj-Britt och Per Larsson.

Till Maj-Britt och Per Larssons vildmarkscamping i Hätteboda kommer turister som ser charmen i det obekväma och vet att riktig lyx inte går att köpa för pengar.
– Här får folk göra allt själva! Det är ett arbetsläger, säger Per och skrattar.

Annons
Vildmarkscamping

Det behövs alltid massor av ved! Stefan Steiner håller i yxan.

Vildmarkscampingen i småländska Hätteboda är så långt ifrån ett all inclusive-hotell som man kan komma. Här finns ingen el och inget rinnande vatten. Att laga mat kan ta flera timmar eftersom de gästande familjerna först måste hugga ved och pumpa vatten innan de kan koka sitt vatten över öppen eld.
– En dusch kostar 70 pump, säger Maj-Britt Larsson och visar in i duschbodarna. Den som vill duscha får pumpa upp det fyra-gradiga brunnsvattnet med egen kraft och fylla en svart vattenpåse.
– Men oftast tar man en färdig vattenpåse som fått ligga framme i solen och blivit varm. Sen fyller man en ny påse och lägger fram till nästa gäst, fortsätter hon.
Maj-Britt Larsson har fyllt 79 år, hennes man Per 71. Att driva en campingplats kan vara tungt och slitsamt. Att driva en vildmarkscamping är däremot mest jobbigt för gästerna.
– Vi är till åren komna. Vi ska helst inte göra något. Folk får göra allt själva. Det här är ingen camping, det är ett arbetsläger, säger Per och skrattar.
Medan somliga åker på storstadssemestrar finns det andra som njuter som bäst när de får ta det lugnt hos Maj-Britt och Per. Lyxen i Hätteboda är sådant som inte kostar något, men heller inte går att värdera i pengar. Som att se en riktig älg, bada i sjön eller äta sin kvällsmat framför solnedgången.

Gilla Hemmets på Facebook
Vildmarkscamping

Naturskönt – och tyst!

– Jag har byggt alla matplatser så att gästerna får utsikt mot solnedgången. Det är mumma för själen, säger Per.
På kvällarna blir borden naturliga mötesplatser för folk från hela Europa. Maj-Britt och Per gissar att 95 procent av deras gäster kommer från utlandet. De flesta kommer från Tyskland, men en man från Hongkong har också hittat hit. Han uppskattade dock inte att få campa i en John Bauer-skog. Redan dagen efter åkte han vidare med sina svenska vänner.
– Han bodde i ett höghus, på 19:e våningen. Vi kan nog inte föreställa oss vad det innebär att komma ut i en mörk skog om man levt hela sitt liv i en storstad med höghus, säger Maj-Britt.
Liftade runt i Europa
Per och Maj-Britt möttes på en krog i Gamla stan i Stockholm 1968. Maj-Britt läste till journalist, efter att i många år ha liftat runt med en killkompis i Europa och Afrika.
– Jag hade sett Tarzan slingra sig i lianer på bio och började tidigt drömma om att se världen. Lifta var det man gjorde på 50-talet. Det var så få ungdomar som hade egna bilar på den tiden, säger Maj-Britt.
När de möttes jobbade Per som byggnadsingenjör. Maj-Britts reseberättelser gjorde honom både avundsjuk och handlingskraftig.
– Mina kollegor och jag hade pratat i säkert två år om att vi skulle köpa en båt och segla jorden runt. Så mötte jag Maj-Britt som redan gjort allt det där som vi bara snackat om. Hon gjorde att vi äntligen kom loss, säger Per.
Tillsammans köpte gänget en engelsk kutter och seglade i väg mot Kanarieöarna. Någon jorden runtseglats blev det dock inte. Per och Maj-Britt slog sig i stället till ro på den västindiska ön Antigua, där de under många år försörjde sig som turistvärdar och som lärare. På somrarna åkte de tillbaka hem till Sverige.
– Jag kommer från Älmhult. Min pappa ville så gärna att jag skulle flytta hem för gott. Vi letade länge efter ett torp i närheten av honom när han plötsligt berättade att han köpt Hätteboda gård, säger Per.
Så hände det sig att Maj-Britt och Per 1976 blev mjölkbönder utanför Tingsryd i Småland. Mot sin vilja.
– Det ingick femtio kor och de var en förutsättning för att vi alls skulle få äga gården. Hur mycket vi än ville tillbaka till Antigua så fick vi inse att det inte fanns någon återvändo. Vi fick sälja båten och ägna oss åt våra kor, säger Per.
I efterhand kan de ändå se en mening i det som skedde.
– Det fanns ett utbytessystem mellan bönder som gjorde att vi kunde få praktikanter från Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA. Vi blev goda vänner med praktikanterna och har besökt dem i deras hemländer, säger Per.
Per och Maj-Britt reser fortfarande. Senaste resan gick till Cuba och Dominikanska republiken.
– Vi är inte ovanliga längre. Det finns många i vår ålder som vågar göra verklighet av sina resedrömmar. När vi reser utomlands bor vi ofta på vandrarhem. Det är inga ungdomar som bor där längre. Det är pensionärer, hela högen, säger Maj-Britt.
Många kommer tillbaka
Förr campade de ofta. Det var efter ett återbesök till Västindien 1994 som en tanke på en egen camping hemma i Hätteboda föddes. 1997 hade de fått alla tillstånd och kunde dra i gång.
– Nu har vi 18 000 gästnätter. På något underligt sätt sprider ryktet sig. Vi har många som kommer tillbaka hit, varje sommar, för att träffa kompisar som de lärt känna här, säger Maj-Britt.
Visst har en och annan påpekat att en mjukglassmaskin i receptionen skulle vara önskvärt. Men för de flesta finns det ingen nedre gräns för hur enkelt semesterlivet får bli.
– En gång hade vi fullt på campingen. Vi skämdes när vi erbjöd dem en plats i skogen i väntan på att en plats skulle bli ledig inne på campingen. Men när det väl fanns plats här ville de inte ha den – de ville stanna ute i skogen, säger Maj-Britt.
Nu pratas det om att kategorisera Hätteboda vildmarkscamping enligt Europeisk Campingstandard, men det går inte speciellt bra eftersom allting är tvärtemot vad den typiska campingturisten förväntar sig av en campingplats.
– Vi har ingen el – det är det som gör oss speciella. Och medan andra skryter om att de har affär på området skryter vi om att det är sex kilometer till affären i Urshult!

Vildmarkscamping

Per och gästerna Neele och Dominik Lemster med lilla Jette kopplar av på bryggan.

 

Vildmarkscamping

En stilla roddtur hör till nöjena på Hätteboda.

 

Vill du läsa mer om Hätteboda? Se www.vildmarkscamping.se

AV MARIA SVEMARK  FOTO: GUGGE ZELANDER


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…